της Νατάσας Πολυγένη
Με την έκθεση φωτογραφίας του Ανδριανού Λέκκα και της Ρούλας Σιλιντζή με τίτλο «Άουσβις ενάντια στη λήθη» ξεκίνησαν, στις 15.10.2017 στη Λάρισα, οι εκδηλώσεις για την απελευθέρωση της πόλης από τη Γερμανική Κατοχή.
Στο «Χατζηγιάννειο» Πνευματικό Κέντρο για δεκαπέντε ημέρες θα φιλοξενείται ένα φωτογραφικό οδοιπορικό σε έναν τόπο οδυνηρό για την ανθρωπότητα.
Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της έκθεσης μίλησαν η γενική γραμματέας της Ισραηλιτικής Κοινότητας Λάρισας κ. Μπέττυ Μαγρίζου, η καλλιτέχνης κ. Ρούλα Σιλιντζή και η αντιπρόεδρος της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας κ. Άννυ Ψάρρα-Περίφανου.
Αναφερόμενη στην έκθεση η κ. Μαγρίζου σημείωσε πως είναι η δεύτερη φορά που οι φωτογραφίες αυτές εκτίθενται στο κοινό της Λάρισας και εξέφρασε την πεποίθησή της πως η έκθεση αυτή θα πρέπει να συνεχίσει να εκτίθεται στον χρόνο, ώστε να τη δουν όλοι και ιδιαίτερα παιδιά, μήπως και γίνει ο κόσμος καλύτερος. «Εγώ και πέρσι και φέτος που την είδα, βίωσα ό,τι ακριβώς συγκλονιστικό ένιωσα και όταν είχα πάει εκεί σε ένα ταξίδι-προσκύνημα. Ήταν σαν να ήμουν εκεί. Ακόμα ένιωσα ότι μύριζα και τις μυρωδιές! Κατάφεραν με την ευαισθησία και το ταλέντο τους ο Ανδριανός και η Ρούλα να μας μεταφέρουν πολύ ζωντανά τη σκληρή εκείνη πραγματικότητα. Φυσικά κι αυτό θέλω να το τονίσω, μέσα από την έκθεσή τους οι δύο καλλιτέχνες αναδεικνύουν και το καλό, που πάντα συνοδεύει το κακό. Προβάλλουν και τους ανθρώπους που βοήθησαν τους συνανθρώπους τους με διάφορους τρόπους». Με συγκλονιστικό τρόπο η κ. Μαγρίζου αφηγήθηκε την εμπειρία της από εκείνο το ταξίδι για να καταλήξει «Τα ταξίδια - προσκυνήματα εκεί, γίνονται για να θυμόμαστε τη ζωή, την αγωνία και τον θάνατό τους. Και είναι η θύμηση αυτή, δικαίωση, τιμή και εμπόδιο στον χθεσινό εχθρό, να σκοτώνει τα θύματά του με έναν δεύτερο θάνατο, τη λήθη, όπως είπε και ο νομπελίστας επιζήσας του Ολοκαυτώματος Ελι Βίζελ. Σε αυτόν τον τόσο σημαντικό στόχο συμβάλλει ο Δήμος Λάρισας εκθέτοντας τα συγκλονιστικά φωτογραφικά ντοκουμέντα του Ανδριανού Λέκκα και της Ρούλας Σιλιτζή – Λέκκα. Ένα ταξίδι - προσκύνημα κάναμε σήμερα όσοι τα είδαμε. Προτρέψτε και άλλους να το κάνουν. Κυρίως τα παιδιά».
Η κ. Σιλιντζή σημείωσε για την έκθεση «Η έκθεση αυτή είναι μια φωτογραφική αποτύπωση ενός οδοιπορικού, σε έναν τόπο οδυνηρό για την ανθρωπότητα και ευελπιστεί να συντελέσει ώστε οι θηριωδίες των στρατοπέδων συγκέντρωσης να μεταλλαχτούν σε ανεξίτηλη μνήμη για το δικαίωμα των ανθρώπων στη ζωή και στην αξιοπρέπεια».
Από την πλευρά της η κ. Άννυ Ψάρρα Περίφανου υπογράμμισε πως η διδακτική προσέγγιση ενός τόσο ευαίσθητου κεφαλαίου της ανθρώπινης ιστορίας είναι περισσότερο από ποτέ επίκαιρη, εάν λάβουμε υπόψη ότι ο 20ός και 21ος αιώνας χαρακτηρίζεται από εκτεταμένες γενοκτονίες και μαζικές σφαγές.
«Η εκπαιδευτική προσέγγιση του Ολοκαυτώματος μπορεί να βοηθήσει τους νέους μέσα από την ερμηνεία των γεγονότων της Ιστορίας, να αντιληφθούν πού μπορεί να οδηγήσουν φαινόμενα, όπως ο ρατσισμός, η ξενοφοβία, η μισαλλοδοξία και ταυτόχρονα να διαμορφώσουν στάσεις αντίστασης απέναντι σε αυτά. Είμαστε εμείς, που έχουμε την ευθύνη και το χρέος στις γενιές που έρχονται να μην αφήσουμε να ξεχαστεί αυτό το έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, σε εποχές που υποδαυλίζονται τα φαινόμενα της ξενοφοβίας, της ανθρώπινης ανισότητας και του φασισμού. Η μνήμη του Άουσβιτς και όλων των στρατοπέδων συγκέντρωσης δεν αποτελεί μια εβραϊκή μνήμη, αλλά έχει οικουμενικό χαρακτήρα. Το Ολοκαύτωμα στιγμάτισε τον ανθρώπινο πολιτισμό, θα τραυματίζει για πάντα τη συλλογική ιστορική συνείδηση ολόκληρης της ανθρωπότητας» είπε χαρακτηριστικά.
Η έκθεση θα λειτουργεί καθημερινά μέχρι και τις 28 Οκτωβρίου από 10.30 το πρωί έως 1.30 το μεσημέρι και 6 το απόγευμα έως 9 το βράδυ.
ΠΗΓΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, 16.10.2017