Με ενδιαφέρον και ευαισθησία για την ιστορία του Ολοκαυτώματος των Εβραίων, το Γυμνάσιο Ευκαρπίας (στη Νέα Ευκαρπία, λίγο έξω από τη Θεσσαλονίκη), πραγματοποίησε πρόγραμμα δραστηριοτήτων με θέμα "Η εβραϊκή κοινότητα Θεσσαλονίκης και ο αφανισμός της".
   
Το πρόγραμμα περιελάμβανε ιστορική ενημέρωση των μαθητών, βασισμένη σε υλικό που παραχώρησε το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος, επίσκεψη στο Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης, για την οποία συντάχθηκε ειδικό ερωτηματολόγιο που οι μαθητές συμπλήρωσαν στη συνέχεια για την ουσιαστική επεξεργασία και εμπέδωση των εκθεμάτων, θεατρική παράσταση με τίτλο "Ολοκαύτωμα", που επιμελήθηκαν και ερμήνευσαν οι μαθητές και έκθεση φωτογραφίας.
   
Το θεατρικό έργο, εστιασμένο κατά το πρώτο μέρος στην εκτόπιση των Εβραίων από τη Θεσσαλονίκη και κατά το δεύτερο στο στρατόπεδο εξόντωσης του Άουσβιτς, ήταν μία άριστη απόδοση του ανθρώπινου πόνου, των δεινών των Εβραίων και του παραλογισμού του Ναζισμού. Οι μαθητές έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους και το αξιέπαινο αποτέλεσμα της παράστασης δεν αφορά μόνον στο καλλιτεχνικό μέρος, αλλά αποδεικνύει επίσης τη σωστή προετοιμασία των μαθητών και την πληρότητα του όλου εκπαιδευτικού προγράμματος, χάρη στην οποία τα παιδιά μπόρεσαν πραγματικά να κατανοήσουν τι σήμανε το Ολοκαύτωμα. Την παράσταση μεταξύ άλλων παρακολούθησε ο πρόεδρος της Ι.Κ. Θεσσαλονίκης κ. Δαβίδ Σαλτιέλ, ο οποίος σε σύντομη ομιλία του συνεχάρη τους καθηγητές και τους μαθητές. Ο διευθυντής του Σχολείου Ευκαρπίας παρέδωσε στον κ. Σαλτιέλ την εργασία των μαθητών με θέμα την κοινότητα της Θεσσαλονίκης και τον αφανισμό της.