«Ένας άνθρωπος ξεχνιέται, όταν ξεχνιέται το όνομά του» λέει ο Gunter Demnig, παραπέμποντας σε σχετικό εδάφιο του Ταλμούδ (ιερού βιβλίου του Ιουδαϊσμού). Από τη λήθη του χρόνου που περνά και …χάνεται θέλησε να «προστατεύσει» τη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος -αυτών που σκότωσαν οι ναζί από το1933 ως το 1945 ή οδηγήθηκαν στην αυτοκτονία, αρνούμενοι να ακολουθήσουν τον δρόμο προς τα στρατόπεδα κολαστήρια του Γ’ Ράιχ- ο Γερμανός καλλιτέχνης και επινόησε το project των stolpersteine. Πρόκειται για μικρές μπρούτζινες ενθέσεις σε δρόμους και πεζοδρόμια -Λίθοι Μνήμης, όπως αποκαλούνται- που φέρουν πάνω τους χαραγμένο το όνομα ενός θύματος του Ολοκαυτώματος, την ημερομηνία γέννησής του, αλλά και την ημερομηνία απέλασής του σε κάποιο από τα στρατόπεδα της ναζιστικής μηχανής θανάτου κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ή την ημερομηνία θανάτου του (εάν είναι γνωστή).
Ήδη,πάνω από 50.000 τέτοιοι Λίθοι Μνήμης έχουν «ριζώσει» σε δρόμους και πεζοδρόμια διαφόρων ευρωπαϊκών χωρών (σ.σ. οι πρώτοι τοποθετήθηκαν στο Αμβούργο), ενώ στη Θεσσαλονίκη το project «ήρθε» πέρυσι με πρωτοβουλία ενός Θεσσαλονικιού επιχειρηματία που ζει στη Γερμανία, του Απόστολου Δεκρελή, για την ανάδειξη της ιστορίας των μαθητών- θυμάτων των ναζί που φοιτούσαν στο (πρώην) 1ο Σχολείο Αρρένων.
Τη μεθεπόμενη Τετάρτη, 19 Οκτωβρίου, πέντε τέτοιοι Λίθοι Μνήμης θα τοποθετηθούν, μέσω μιας άλλης πρωτοβουλίας, στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης, στη μνήμη πέντε θυμάτων του Ολοκαυτώματος που εργάζονταν στο Λιμάνι (η εκδήλωση θα πραγματοποιηθείστις 12:30μ.μ., στην Α’ Προβλήτα, δίπλα στο Μουσείο Κινηματογράφου).
Την εκδήλωση διοργανώνει η Πρωτοβουλία Πολιτών για τους Λίθους Μνήμης στη Θεσσαλονίκη σε συνεργασία με τον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης και με την υποστήριξη του εκπαιδευτικού οργανισμού Humanity in Action. Η τοποθέτηση των Λίθων Μνήμης γίνεται με την οικονομική υποστήριξη του Ιδρύματος Remembrance, Responsibility, Future και με την υποστήριξη του Ιδρύματος Χάινριχ Μπελ Ελλάδας.
ΠΗΓΗ: www.ert.gr