Το γερμανικό κράτος θα χρηματοδοτήσει με το ποσό των 10 εκατ. ευρώ τη δημιουργία του μουσείου Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη, το οποίο συγχρόνως θα έχει και το χαρακτήρα ενός εκπαιδευτικού κέντρου για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Οι έως τώρα διαβεβαιώσεις της γερμανικής κυβέρνησης έγιναν στις 14.12.2016 βεβαιότητα, μετά την έγκριση της σχετικής δαπάνης από το Γερμανικό Κοινοβούλιο. Ενώπιον των μελών της επιτροπής Προϋπολογισμού του Κοινοβουλίου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης και ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Δαυίδ Σαλτιέλ παρουσίασαν τα σχέδια για την ίδρυση του Μουσείου.
Οι δύο άνδρες, όπως και τα υπόλοιπα μέλη της Θεσσαλονικιώτικης αντιπροσωπείας είδαν με ιδιαίτερη ικανοποίηση και με συγκίνηση τη θερμή ανταπόκριση των γερμανών βουλευτών οι οποίοι δήλωσαν ότι θα στηρίξουν αυτό το εγχείρημα. «Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε» όπως είπαν εκφράζοντας την απόλυτη υποστήριξή τους στην προσπάθεια δημιουργίας του Μουσείου Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη. Ο κ. Σαλτιέλ παρουσίασε στα μέλη της επιτροπής προϋπολογισμού την ιστορία της εβραϊκής κοινότητας Θεσσαλονίκης και μίλησε για τον σχεδόν πλήρη αφανισμό της εξ αιτίας του Ολοκαυτώματος. Ο κ. Μπουτάρης εξήγησε τη σπουδαιότητα που έχει για την πόλη, για την ιστορία της αλλά και για το μέλλον της, η δημιουργία αυτού του Μουσείου και ζήτησε την έμπρακτη υποστήριξη του Βερολίνου.
Υπενθυμίζεται ότι το γερμανικό δημόσιο είχε αναλάβει εδώ και σχεδόν ένα χρόνο τη δέσμευση ότι θα χρηματοδοτήσει την κατασκευή του Μουσείου με το ποσό των 10 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα πρώτα πέντε θα εκταμιευτούν μέσα στο 2017. Η δέσμευση του Βερολίνου επαναβεβαιώθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο όταν επισκέφθηκε την Θεσσαλονίκη και την Ισραηλιτική Κοινότητα ο γερμανός υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Μίχαελ Ροτ ο οποίος έπαιξε σημαντικό ρόλο στη λήψη αυτής της απόφασης από πλευράς γερμανικής κυβέρνησης. Στις 14.12.2016 το βράδυ ο κ. Ροτ παρέθεσε δείπνο στα μέλη της Θεσσαλονικιώτικης αντιπροσωπείας. Σε αυτήν, εκτός των κ. Μπουτάρη και Σαλτιέλ συμμετείχαν ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Παναγιώτης Αβραμόπουλος, ο Θανάσης Σχίζας, διευθύνων σύμβουλος της ΓΕΩΣΕ, η οποία παραχωρεί την έκταση στην οποία θα ανεγερθεί το Μουσείο, στελέχη της ίδιας εταιρίας (Σπύρος Ματζαρίδης και Βασίλης Διαμαντάκης), ο δικηγόρος Σβίκα Μπάρακ εκ μέρους της Ισραηλιτικής Κοινότητας και η σύμβουλος του κ. Μπουτάρη, Άννα Κωνσταντίνου.
Στις 14.12.2016 το απόγευμα τα μέλη της αντιπροσωπείας από την Θεσσαλονίκη επισκέφθηκαν το μνημείο Ολοκαυτώματος, καθώς και το Εβραϊκό Μουσείο στο Βερολίνο. Ο διευθυντής του Μουσείου υποσχέθηκε πως θα παράσχει τη μέγιστη δυνατή στήριξη για τη δημιουργία αντίστοιχου Μουσείου στη Θεσσαλονίκη και είπε πως θα είναι ένα από τα πρώτα επίτιμα μέλη του. Υπενθυμίζεται, ότι πριν από το Βερολίνο οι κ. Μπουτάρης και Σαλτιέλ είχα βρεθεί στο Παρίσι όπου είχαν συνάντηση με τον πρόεδρο του Memorial de la Shoah, με τον οποίο συζήτησαν την ενδεχόμενη συμμετοχή του Μνημείου του Ολοκαυτώματος του Παρισιού στο εγχείρημα της δημιουργίας του μουσείου στη Θεσσαλονίκη. Μετά τις επαφές σε Παρίσι και Βερολίνο πηγές του δήμου σημείωναν ότι το Μουσείο Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη θα μπορεί να λειτουργήσει σε περίπου τρία χρόνια.
Πηγή: ιστοσελίδα VORIA