Πραγματοποιήθηκαν τα επίσημα εγκαίνια του νέου παραρτήματος του Ινστιτούτου Θερβάντες στη Θεσσαλονίκη την Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2022, παρουσία του Πρέσβη της Ισπανίας Carles Maria Casajuanas Pela, της γενικής γραμματέως του Ινστιτούτου Θερβάντες της Ισπανίας Carmen Noguero Galilea, του προέδρου του Οργανισμού Red de Juderias de España, Juan Pérez Guerrero και της διευθύντριας του Ινστιτούτου Θερβάντες στην Αθήνα, Pilar Tena.

Στη σύντομη τελετή εγκαινίων χαιρετισμούς απηύθυναν ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης και του ΚΙΣΕ, Δαυίδ Σαλτιέλ, ο οποίος μεταξύ άλλων σημείωσε «τη σπουδαιότητα του έργου αυτού, που έρχεται ως επιστέγασμα πολυετών προσπαθειών» και το γεγονός ότι «το Ινστιτούτο Θερβάντες στη Θεσσαλονίκη εκτός από τη διδασκαλία της Ισπανικής γλώσσας θα συμβάλει στην προβολή τόσο του Ισπανικού πολιτισμού, όσο και της πλούσιας κουλτούρας των Σεφαραδιτών εβραίων».

Ο πρέσβης της Ισπανίας υπογράμμισε τη δυναμική της ισπανικής γλώσσας και εξέφρασε την ιδιαίτερη ικανοποίησή του, για το γεγονός ότι, πλέον, η Θεσσαλονίκη εντάσσεται στο μεγάλο δίκτυο του Ινστιτούτου Θερβάντες.

Η γενική γραμματέας του Ινστιτούτου Θερβάντες της Ισπανίας υπογράμμισε τη χαρά της που “το Ινστιτούτο Θερβάντες διευρύνει τη δραστηριότητα του και στη Θεσσαλονίκη προσφέροντας εκπαιδευτικά και πολιτιστικά προγράμματα υψηλού επιπέδου”.

Την κορδέλα τον εγκαινίων έκοψαν μαζί με τον πρόεδρο της ΙΚΘ, Δαυίδ Σαλτιέλ, ο Πρέσβης της Ισπανίας, Carles Maria Casajuanas Pela, η γενική γραμματέας του Ινστιτούτου Θερβάντες της Ισπανίας κα Carmen Noguero Galilea, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας και ο επίτιμος πρόξενος της Ισπανίας στη Θεσσαλονίκη, Σαμουήλ Ναχμίας.

Από τους διοργανωτές σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο πεζόδρομος της Αγίου Μηνά, στο κέντρο της πόλης, γέμισε από κόσμο όλων των ηλικιών που συμμετείχαν στις δραστηριότητες που διοργανώθηκαν στο πλαίσιο των εγκαινίων.

Ο Pep Beltran με την Πετρίνα Βάσσου έκαναν εργαστήριο κατασκευής μασκών της Λατινικής Αμερικής που ενθουσίασε τους μικρούς επισκέπτες που συμμετείχαν, ενώ λίγο αργότερα η Leonor Leal συνεπήρε τον κόσμο τόσο με το εργαστήριο ρυθμού φλαμένκο στη Στοά Αγίου Μηνά όσο και με την παράστασή φλαμένκο «Η γυναίκα που κατοικείται».

Εγκαινιάστηκε επίσης, στο Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης η έκθεση του οργανισμού Red de Juderias de España «Γεύσεις και αρώματα της Σεφαράντ» που παρουσιάζει την πλούσια γαστρονομική κληρονομιά των Εβραίων της Ισπανίας.

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με την παρουσίαση Σεφαραδίτικών τραγουδιών από την υψίφωνο Μαριάντζελα Χατζησταματίου και το μουσικό σύνολο Pellegrinaggio al Levante, και την παράσταση θεάτρου σκιών «Το καφέ του Αβραάμ Μαζλούμ» με τον Χρήστο Στανίση.

Στις παρευρέθηκαν τους εκπρόσωποι των Αρχών της πόλης, μέλη του διπλωματικού σώματος και πλήθος κόσμου.

ΠΗΓΗ: ιστοσελίδα VORIA, 13.10.2022