Από τις 9 έως τις 12 Μαΐου 2024 πραγματοποιήθηκε στο κοινοτικό κέντρο της ΙΚΘ το σεμινάριο Ahlan! Europe. Το πρόγραμμα ήταν μια σύμπραξη του European Union of Jewish Students (EUJS) και του Ahlan Europe, μιας ευρωπαϊκής οργάνωσης που στόχο έχει να αναδείξει την ευρύτερη Σεφαραδίτικη παράδοση και σκέψη στην Ευρώπη, στις εβραϊκές κοινότητες και νεολαίες. Στο σεμινάριο πήραν μέρος 14 συμμετέχοντες από όλη την Ευρώπη με Σεφαραδίτικη καταγωγή. Η Εβραϊκή Νεολαία Ελλάδας εκπροσωπήθηκε στο σεμινάριο από τον Θεσσαλονικιό Μέλβιν Μπέρκοβιτς.

Στη διάρκεια του σεμιναρίου συζητήθηκε η συχνά παρεξηγημένη ιστορία των Εβραίων των Αραβικών χωρών, η απουσία εκπροσώπησης των Σεφαραντίμ και των Μιζραχίμ στην Ευρώπη, ο πλουραλισμός της Εβραϊκής ταυτότητας, η ευρύτητα του Σεφαραδίτικου κόσμου, καθώς και η τάση κυριαρχίας του Ασκεναζίτικου Εβραϊσμού εις βάρος του Σεφαραδίτικου. Κεντρικό νήμα που διαπερνούσε όλες τις συζητήσεις ήταν το πώς μπορεί να διατηρηθούν και να επανέλθουν στο προσκήνιο η Σεφαραδίτικη σκέψη, θρησκευτική και πολιτιστική παράδοση. Πέρα από τις ομιλίες των προσκεκλημένων και τις εξαιρετικά ενδιαφέρουσες συζητήσεις, οι συμμετέχοντας ξεναγήθηκαν στην Θεσσαλονίκη, άλλοτε λίκνο του Σεφαραδίτικου πολιτισμού.

Πρόκειται για μια εξαιρετική πρωτοβουλία που έδωσε την δυνατότητα σε νέους Σεφαραδίτες και Μιζραχίμ να συζητήσουν, ανταλλάσσοντας απόψεις, ιδέες, βιώματα αλλά και οράματα για το μέλλον της ιδιαίτερης Σεφαραδίτικης ταυτότητας μας που κινδυνεύει να εξαφανιστεί.