Το Σάββατο, 4.2.2017 σε πρωινή ραδιοφωνική εκπομπή δύο ωρών στο Ράδιο ΖΥΓΟΣ έγινε αναφορά στο Ολοκαύτωμα των Ελλήνων Εβραίων και πιο συγκεκριμένα στους Εβραίους της Ισραηλιτικής Κοινότητας Τρικάλων, στην οποία συμμετείχαν η δημοσιογράφος και συντονίστρια της εκπομπής κα Λέλα Κατεχάκη, ο πρόεδρος και ο γεν. γραμματέας της Ι. Κ. Τρικάλων κ. Ιάκωβος Βενουζίου και Ματαθίας Βαρούχ, ο καθηγητής, ιστορικός κ. Κώστας Μιχαλάκης, καθώς και η κα Αθανασία Παπάντου και ο κ. Δημήτριος Πίσπας που διέσωσαν εβραίους.
Ο κ. Κώστας Μιχαλάκης αναφέρθηκε στις ομιλίες που έκανε σε δύο σχολεία για την Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος, αλλά και γενικότερα για τους Εβραίους των Τρικάλων, τονίζοντας ιδιαίτερα το ενδιαφέρον που έδειξαν οι μαθητές των Σχολείων όπου μίλησε κάνοντάς του πολλές ερωτήσεις.
Η κα Αθανασία Παπάντου και ο κ. Δημήτριος Πίσπας, που κατοικούν στο ορεινό χωριό Κλεινός Καλαμπάκας το οποίο βρίσκεται σε υψόμετρο 1000 μέτρων και απέχει 70 χλμ. από τα Τρίκαλα, μίλησαν για τους παππούδες τους που έσωσαν δύο εβραϊκές οικογένειες από τη Φλώρινα. Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο χωριό αυτό γεννήθηκαν και δύο μωρά, με τη γιαγιά να εκτελεί χρέη μαίας. Για την ηρωική στάση της η οικογένεια της Αθανασίας Παπάντου και του Δημήτρη Πίσπα τιμήθηκε με τον τίτλο του Δικαίου των Εθνών από το Ίδρυμα Γιάντ Βασέμ.
Τηλεφωνική παρέμβαση στην εκπομπή έκαναν η συγγραφέας κα Μαρούλα Κλιάφα που αναφέρθηκε στη συνέντευξή της με τον Μορδοχάϊ Ρούσσο και ο παλαιός δημοσιογράφος κ. Θύμιος Λώλης που αναφέρθηκε στη συνέντευξη που πήρε από τον Τρικαλινό όμηρο Βαρούχ Βαρούχ που επέστρεψε από το Άουσβιτς.
Ο κ. Ματαθίας Βαρούχ μίλησε για τον όμηρο πατέρα του και ο κ. Ιάκωβος Βενουζίου αναφέρθηκε στα γεγονότα εκείνης της εποχής στην πόλη των Τρικάλων, καθώς και στις εντυπώσεις του από τη επίσκεψή του, μαζί με όλους τους προέδρους των Ι.Κ. Ελλάδος σε στρατόπεδο ομήρων στο Βερολίνο ύστερα από πρόσκληση της Γερμανικής Κυβέρνησης. Το στρατόπεδο την περίοδο εκείνη επισκέπτονταν πολλά σχολεία και οι δάσκαλοι τους εξηγούσαν τι ακριβώς είχε συμβεί την περίοδο της Ναζιστικής επικράτησης (1933-1945) στην Ευρώπη.
Συμπερασματικά επισημαίνουμε ότι η εκπαίδευση και η ενημέρωση των νέων συμβάλλει στη διατήρηση της Μνήμης του Ολοκαυτώματος. Η φράση ΠΟΤΕ ΠΙΑ πρέπει να γίνει πραγματικότητα.
ΙΣΡΑΗΛΙΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΤΡΙΚΑΛΩΝ