"Κάθε χρόνο στην επέτειο της απελευθέρωσης του στρατοπέδου συγκέντρωσης του Άουσβιτς, τιμάμε τα θύματα του Ολοκαυτώματος.
Φέτος εστιάζουμε στο ταξίδι διαμέσου του Ολοκαυτώματος. Θυμάμαι ένα πρόσφατο δικό μου ταξίδι.
Τον περασμένο Νοέμβριο, πέρασα την διαβόητη πύλη «Arbeit macht frei» (Η εργασία απελευθερώνει) στο Άουσβιτς – Μπιρκενάου. Ποτέ δε θα ξεχάσω αυτή τη στιγμή. Είδα τα φρικτά απομεινάρια του μηχανισμού της γενοκτονίας, όπως και τις κινούμενες εικόνες από την Εβραϊκή ζωή στην Ευρώπη τη δεκαετία του 1930. Γάμοι, οικογενειακά τραπέζια, τελετουργίες, σκηνές της απλής οικογενειακής ζωής. Όλα χάθηκαν εξαιτίας της συστηματικής δολοφονίας, της μοναδικής στην ανθρώπινη ιστορία.
Είδα τα στρατόπεδα όπου οι Εβραίοι, οι Ρομά, Οι Σίντι, οι ομοφυλόφιλοι, οι αντιφρονούντες, οι αιχμάλωτοι πολέμου, και τα άτομα με αναπηρία πέρασαν τις τελευταίες τους ημέρες στις πιο βάναυσες συνθήκες.
Τα Ηνωμένα Έθνη ιδρύθηκαν για να μην επαναληφθεί αυτή η φρίκη. Ωστόσο, τραγωδίες όπως της Καμπότζης, της Ρουάντα, της Σεμπρενίτσα δείχνουν ότι το δηλητήριο της γενοκτονίας κυλάει ακόμη.
Πρέπει να επαγρυπνούμε για την εμφάνιση της μισαλλοδοξίας, των ακραίων ιδεολογιών, των κοινωνικών εντάσεων και των διακρίσεων κατά των μειονοτήτων. Πρέπει επίσης να διδάξουμε τα παιδιά μας. Το "Πρόγραμμα Ενημέρωσης των Ηνωμένων Εθνών για το Ολοκαύτωμα" έχει δημιουργήσει αποτελεσματικά εκπαιδευτικά εργαλεία και ισχυρές συνεργασίες ώστε να περάσουν αυτά τα διδάγματα σε μαθητές σε όλο τον κόσμο.
Όταν στάθηκα δίπλα στο κρεματόριο του Άουσβιτς, αισθάνθηκα βαθύτατα λυπημένος για όλα όσα έγιναν εκεί. Μου έδωσαν ωστόσο ελπίδα όλοι αυτοί που απελευθέρωσαν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης για λογαριασμό όλης της ανθρωπότητας. Ας ενώσουμε σήμερα τις δυνάμεις μας στο κοινό ταξίδι σε ένα κόσμο ισότητας και αξιοπρέπειας για όλους."
Περισσότερες πληροφορίες (άρθρα, βίντεο, φωτογραφίες κτλ.) για το Ολοκαύτωμα και το έργο του ΟΗΕ μπορείτε να βρείτε ΕΔΩ.