Με αφορμή την έκδοση του βιβλίου «Μπέρρυ Ναχμίας - Κραυγή για το Αύριο» (εκδ. Αλεξάνδρεια, 2020), την Κυριακή 22.1.2023, στο κατάμεστο Κοινοτικό Κέντρο της Ι.Κ. Αθηνών, έγινε μια εκδήλωση που «άνοιξε» τις εκδηλώσεις για την Ημέρα Μνήμης Θυμάτων του Ολοκαυτώματος εκ μέρους της Ι.Κ. Αθηνών. Στη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκε η εμπλουτισμένη επανέκδοση του βιβλίου και τιμήθηκε συνολικότερα το πρόσωπο και το έργο της Μπέρρυς Ναχμίας για τη διατήρηση και κυρίως για τη μεταβίβαση της μνήμης του Ολοκαυτώματος. Ομιλίες, αναμνήσεις, προβολή φωτογραφιών και ντοκουμέντα, πλαισίωσαν την εκδήλωση και ανέδειξαν το σθένος και η χαρισματική προσωπικότητα της Μπέρρυς Ναχμίας.
Την εκδήλωση διοργάνωσαν η Ι.Κ. Αθηνών και οι εκδόσεις Αλεξάνδρεια. Την οργανωτική μέριμνα και τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε η ιστορικός Οντέτ Βαρών – Βασάρ, η οποία είναι η επιμελήτρια του βιβλίου και υπογράφει το εκτενές επίμετρο της νέας έκδοσης -ύστερα από έρευνα στο Αρχείο της Μπέρρυς Ναχμίας- καταγράφοντας, για πρώτη φορά, το μεταπολεμικό έργο της Μπέρρυς για τη στήριξη των επιζώντων ομήρων και την παιδεία για το Ολοκαύτωμα στην Ελλάδα.
«Το σημαντικό και συμβολικό αυτό βιβλίο επέλεξε το Κοινοτικό Κέντρο της Ι.Κ. Αθηνών για να νοηματοδοτήσει τη φετινή Διεθνή Ημέρα Μνήμης Θυμάτων του Ολοκαυτώματος», είπε χαρακτηριστικά η κα Καίτη Αλμπάλα, η οποία καλωσόρισε το κοινό και προλόγισε την εκδήλωση εκ μέρους του Κοινοτικού Κέντρου.
Η έναρξη έγινε με τον χαιρετισμό της κας Ρίτας Βεντούρα, κόρης της Μπέρρυς, η οποία συγκινημένη ανέφερε: «πόσο θα καμάρωνε η μητέρα μου αν ήταν εδώ κι αν έβλεπε την επανέκδοση του βιβλίου της».
Η Έφη Εζρατή, από τις Δημόσιες Σχέσεις του ΚΙΣΕ -με βάση τις αναμνήσεις της από τη συνεργασία τους- μίλησε για τις αρχές της δεκαετίας του ΄90, όταν η Μπέρρυ ήταν μέλος της Επιτροπής Δημοσίων Σχέσεων, και με πρωτοπόρο πνεύμα είχε δεσμευθεί στην ιερή αποστολή της για την παιδεία των νέων.
Το όνειρό της έγινε πραγματικότητα από το 2000 και μετά, όταν το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος ξεκίνησε τα πρώτα του εκπαιδευτικά προγράμματα για το Ολοκαύτωμα για σχολεία -ενώ το 2004, η Μπέρρυ εγκαινίασε το πρώτο σεμινάριο για εκπαιδευτικούς, με θέμα τη διδασκαλία για το Ολοκαύτωμα- όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στον χαιρετισμό της η Διευθύντρια του ΕΜΕ Ζανέτ Μπαττίνου, τονίζοντας τη διαρκή συμμετοχή της Μπέρρυς στα σεμινάρια. Μια συμμετοχή που συνεχίζεται και μετά τον θάνατό της, μέχρι σήμερα, καθώς το ΕΜΕ έχει συμπεριλάβει, στο υλικό που διανέμει, το γραπτό μήνυμα που η Μπέρρυ έστειλε όταν δεν μπορούσε πλέον να συμμετάσχει στα σεμινάρια με φυσική παρουσία.
Στη συνέχεια η Οντέτ Βαρών Βασάρ, εισήγαγε το κοινό στο κλίμα της προπολεμικής Καστοριάς, γενέτειρας της Μπέρρυς, με αναφορές στην ιστορία της εβραϊκής κοινότητας και βιογραφικά στοιχεία της Μπέρρυς Κασσούτο. Η επιμελήτρια της έκδοσης ενέταξε τη μαρτυρία στο σχετικό corpusμαρτυριών επιζώντων των στρατοπέδων και αναφέρθηκε στην επανέκδοση τονίζοντας ότι στόχος της -κατά την έρευνα και συγγραφή του επιμέτρου- ήταν να ενσωματωθεί η σημερινή γνώση στην ανάδειξη της πρωτογενούς μαρτυρίας. Η ιστορικός αναφέρθηκε τόσο στη συγγενική της σχέση με τη «θεία Μπέρρυ», όσο και στις «πρωτιές» της Μπέρρυς, η οποία ήταν η πρώτη επιζήσασα του Άουσβιτς που δημοσίευσε, το 1946, τη μαρτυρία της σε εφημερίδα, αλλά και η πρώτη γυναίκα στην Ελλάδα που δημοσίευσε βιβλίο για τις εμπειρίες της στο Ολοκαύτωμα. Παράλληλα, η Μπέρρυ, με τη δυναμική της προσωπικότητα, είχε το σθένος να αγωνιστεί και να μετατρέψει την ταυτότητα του θύματος στην ταυτότητα του αυτόπτη μάρτυρα, όπως χαρακτηριστικά επισήμανε ο Ο. Βαρών – Βασάρ.
Σε αυτή την ψυχική δύναμη αναφέρθηκε στην ομιλία της και η διεθνολόγος Χαρά Καραγιαννοπούλου, Επίκουρη Καθηγήτρια στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, τονίζοντας ότι «η Μπέρρυ εμπνέει». «Η Μπέρρυ γράφει την ιστορία της. Η Οντέτ τεκμηριώνει τη μνήμης της», είπε χαρακτηριστικά. Η Χ. Καραγιαννοπούλου αναφέρθηκε τόσο στη μαρτυρία, όσο και στις διαφωτιστικές επεξηγήσεις που προσφέρει το επίμετρο, βοηθώντας τους αναγνώστες που δεν γνωρίζουν το αντικείμενο όχι απλά να πληροφορηθούν αλλά να καταδυθούν στην ουσία της ιστορίας του Ολοκαυτώματος.
Ο Γιώργος Αντωνίου, Επίκουρος Καθηγητής στην Έδρα Εβραϊκών Σπουδών στο ΑΠΘ, και υπεύθυνος της σειράς «θέματα εβραϊκής ιστορίας» των εκδόσεων «Αλεξάνδρεια», αναφέρθηκε στην εξαιρετική δουλειά της Ο. Βαρών – Βασάρ για την επανέκδοση, υπογραμμίζοντας ότι το επίμετρο αποτελεί «ένα βιβλίο μέσα στο βιβλίο», καθώς το ένα συμπληρώνει το άλλο. Ο Γ. Αντωνίου αναφέρθηκε στη σημασία της μαρτυρίας στο χρονικό πλαίσιο που γράφτηκε και εκδόθηκε. Στο καίριας αξίας άλμα της Μπέρρυς Ναχμία για την «ανάδυση της εσωτερικής πληγής στον δημόσιο χώρο», γεγονός που ωθεί τον αναγνώστη και μαθαίνει την κοινωνία «να μην αποστρέφει το βλέμμα και να μην κάνει τον ανήξερο για τα όσα υπέστη εκείνη και οι Εβραίοι της γενιάς της».
Στο τέλος των ομιλιών, η Ο. Βαρών – Βασάρ ευχαρίστησε το Κοινοτικό Κέντρο και τους ομιλητές, αναφερόμενη και στον επετειακό χαρακτήρα της εκδήλωσης, που συμπίπτει με τα 10 χρόνια από τον θάνατο της Μπέρρυς Ναχμίας. Κλείνοντας, τόνισε ότι «έχει την αίσθηση πως με το πέρασμα των χρόνων και τη σταδιακή απώλεια των μαρτύρων σηματοδοτείται μια καμπή στον ρόλο των ιστορικών, που στο πλαίσιο του ακαδημαϊκού τους έργου. διευρύνεται ως προς τη μεταβίβαση της μνήμης. Και κυρίως πως πρέπει να ανατρέχουμε στον λόγο τους, γραπτό ή οπτικοακουστικό, ως σημείο αναφοράς».
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ανάγνωση αποσπασμάτων της μαρτυρίας της Μπέρρυς Ναχμίας από την ηθοποιό Ολια Λαζαρίδου.
ΣΧΕΤΙΚΑ:
ΜΗΝΥΜΑΤΑ
ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΤΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ 2023
ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ 2023
ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΕΣΒΗ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ 2023
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
#WE REMEMBER 2023 ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΜΝΗΜΗΣ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ 2023 ΣΤΙΣ Ι.Κ. ΕΛΛΑΔΟΣ
ΤΟ ΕΜΕ & ΤΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΓΚΑΙΤΕ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΟΥΝ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΑΙΝΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ 2023
ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ «ΚΡΑΥΓΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΥΡΙΟ»
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΣΕΙΡΑ ΤΗΣ ΕΡΤ «ΤΟ ΒΡΑΧΙΟΛΙ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ»
ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ «ΗΛΙΑΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ. Για τους Εβραίους της Σαλονίκης»
ΤΡΙΚΑΛΑ: ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ 2023
KIS FOR THE HOLOCAUST REMEMBRANCE DAY 2023 -Meeting with the Special Envoys on Anti-Semitism
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ «ΜΠΕΡΡΥ ΝΑΧΜΙΑΣ – ΚΡΑΥΓΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΥΡΙΟ»
Η ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ «ΜΕΡΑ ΣΑΒΒΑΤΟ» ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ 2023
Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ & ΤΗΣ Ι.Κ. ΑΘΗΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΤΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ 2023
Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ Ι.Κ. ΧΑΛΚΙΔΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ 2023
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ Ι.Κ. ΒΟΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ 2023
Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΗΠΕΙΡΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ Ι.Κ. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ 2023
ΕΙΔΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΒΡΑΙΩΝ ΜΑΡΤΥΡΩΝ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΑΡΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ 2023
ΤΟ 2o ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΤΙΜΗΣΕ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ 2023
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ 2023
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ Ι.Κ. ΒΟΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ 2023
ΣΕΙΡΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΟΥ PIERCE ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΤΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ 2023
ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ 2ου ΕΠΑΛ ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ 2023
ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΩΝ ΕΚΘΕΣΕΩΝ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ – ΕΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ
ΥΠΑΙΘΡΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ
ΤΟ “ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ” ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ 2023
3ο ΓΕΛ ΚΑΒΑΛΑΣ: ΜΑΘΑΙΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΡΑΓΙΚΗ ΤΥΧΗ ΤΗΣ ΕΒΡΑΪΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΚΑΒΑΛΑΣ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ 1ου ΓΕ.Λ. ΚΙΛΚΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΤΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ 8ου ΓΕΛ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΤΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ
Η ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΤΙΜΗΣΕ ΜΕ ΕΝΟΣ ΛΕΠΤΟΥ ΣΙΓΗ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ 2023
ΑΡΘΡΑ – ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ – ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ
ΜΠΕΡΡΥ ΝΑΧΜΙΑΣ: ΜΙΑ ΜΑΡΤΥΡΙΑ. ΜΙΑ ΚΡΑΥΓΗ. ΜΙΑ ΖΩΗ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΚΙΣΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΤΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ 2023
ΑΡΘΡΟ ΛΕΟΝ ΣΑΛΤΙΕΛ: Σκέψεις με αφορμή την Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος 2023
ΝΑΚΗ ΜΠΕΓΑ, Η ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΗ 77092 ΤΟΥ ΆΟΥΣΒΙΤΣ ΑΦΗΓΕΙΤΑΙ ΣΤΗΝ «Κ»: «ΝΑ ΠΕΘΑΝΟΥΜΕ ΤΩΡΑ. ΔΕΝΜΠΟΡΟΥΜΕΑΛΛΟ»
NAKI BEGA. THE LAST GREEK JEWISH HOLOCAUST SURVIVOR
ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΡΙΝΑΣ ΜΠΑΡΖΙΛΑΪ ΡΕΒΑΧ: Ήταν τριών ετών όταν βρέθηκε στο στρατόπεδο Μπέργκεν Μπέλσεν