Στις 22 και 23 Μαρτίου 2024 διοργανώθηκαν στην Άρτα από τον Δήμο και τον Μουσικό-Φιλολογικό Σύλλογο «Σκουφάς» σειρά εκδηλώσεων μνήμης για τους Αρτινούς εβραίους που χάθηκαν κατά το Ολοκαύτωμα.
«Η Άρτα θυμάται» ήταν ο τίτλος των εκδηλώσεων οι οποίες ξεκίνησαν στις 22.3.2024 με εκδήλωση στην πνευματική στέγη του Μ/Φ Συλλόγου «Σκουφάς», η οποία περιελάμβανε χαιρετισμούς επισήμων, απαγγελία του «Χρονικού Ισραηλιτικής Κοινότητας Άρτης» του Ραφαήλ Γκιούλη του τελευταίου προέδρου της Ι.Κ. Άρτας από μαθήτριες του 3ου Λυκείου Άρτας και απόδοση του κειμένου το «Ψωμί» της Αρτινής φιλολόγου και συγγραφέως Κατερίνας Σχισμένου το οποίο είναι βασισμένο στην πραγματική ιστορία της οικογένειας του κ. Μιχάλη Νικολάου, Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Άρτης. Το κείμενο απέδωσε ο Παναγιώτης Ανδρεάδης και την μουσική επιμελήθηκαν οι Αντώνης Βερβέρης, Κωνσταντίνος και Αναστάσιος Λεμονής και Ανδρέας Χασιώτης.
Το «Ψωμί» αναφέρεται σε γεγονός που συνέβη στην Άρτα στις 24 Μαρτίου 1944, όταν ο Κώστας Νικολάου, 20 χρονών, παρακολουθούσε τη σύλληψη των Εβραίων της πόλης και τον εγκλεισμό τους στον κινηματογράφο "Ορφέα". Κάποιοι φίλοι του ζητούσανε απεγνωσμένα «ψωμί». Την επόμενη μέρα, ο Κώστας εφοδιασμένος με καρβέλια ψωμιού, τους βλέπει φορτωμένους στα φορτηγά του εκτοπισμού τους στο Άουσβιτς. Ο Κώστας Νικολάου δεν πρόλαβε να τους δώσει το ψωμί...
Από τις 8 έως τις 10 Ιουλίου 2023 πραγματοποιήσαμε με το Γιώργο Νασιούλα, τη Μαρία Παπαδοπούλου και την Ανδριανή Χουλιάρα, μαθητή και μαθήτριες της Β΄ Λυκείου του Μουσικού Σχολείου Άρτας τη σχολική χρονιά 2022-2023, ένα εκπαιδευτικό ταξίδι στο Κρατικό Μουσείο και Μνημείο του Άουσβιτς – Μπιρκενάου και την Κρακοβία.
Το ταξίδι διοργάνωσαν η Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α. και το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδας και συμμετείχε σε αυτό διασχολική ομάδα 32 μαθητών/τριών και 5 εκπαιδευτικών από σχολεία της Αθήνας, της Άρτας, του Ηρακλείου και της Τρίπολης οι οποίοι/ες βραβεύτηκαν ή διακρίθηκαν στον 9ο Μαθητικό Διαγωνισμό Δημιουργίας Ταινίας Μικρού Μήκους με θέμα «Το Ολοκαύτωμα και οι Έλληνες Εβραίοι».
Περισσότερα: ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΟΥ ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΑΡΤΑΣ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΟΥ ΆΟΥΣΒΙΤΣ – ΜΠΙΡΚΕΝΑΟΥ
Με ένα πλούσιο διήμερο εκδηλώσεων τίμησε ο Δήμος Αρταίων και φέτος την Ημέρα Μνήμης της Εβραϊκής Κοινότητας Άρτας. Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν το Σάββατο 18 Μαρτίου 2023 και ολοκληρώθηκαν την Κυριακή 19, με δράσεις που περιλάμβαναν ένα προσεγμένο πρόγραμμα τιμής για όσους βίαια εκτοπίστηκαν και βασανίστηκαν από τη ναζιστική θηριωδία του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Στόχος της Δημοτικής Αρχής, αλλά και των συλλόγων που συνέδραμαν στο πρόγραμμα εκδηλώσεων ήταν να μην ξεχαστούν τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και την ζοφερή μοίρα που επεφύλαξαν οι Ναζί σε Εβραίους.
Έτσι, το πρωί του Σάββατου πραγματοποιήθηκε στην πνευματική στέγη Μ/Φ Συλλόγου Σκουφάς «Χορωδιακή μουσική από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης», με τον Αντώνιο Βερβέρη, διδάσκων του Τμήματος Μουσικών Σπουδών, και τραγούδησε η Χορωδία του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Στη συνέχεια, έγινε «Αναφορά στον Ιωσήφ Λαχανά» με ομιλητές τους Θεοχάρη Βαδιβούλη, δικηγόρο – γραφολόγο – ιστορικό ερευνητή, την Μπέλλα Ααρών, Αντιπρόεδρο Ο.Π.Α.Ι.Ε. και Ντορίτ Πέρι (Dorit Perry), εκπροσώπου της οργάνωσης “Giving a face to the fallen”. Ακολούθησε αφιέρωμα από τη χορωδία της Γ’ Γυμνασίου του Μουσικού Σχολείου Άρτας με μήνυμα από την Πρόεδρο του 15μελούς. Στις εκδηλώσεις του Σαββάτου, υπήρξε και ένα ειδικό αφιέρωμα στον πρόσφατα εκλιπών Δήμαρχο Ιωαννιτών, Μωυσή Ελισάφ, με την φιλόλογο Κατερίνα Σχισμένου, να μιλά για «το τέλος μιας εποχής».
Ο Δήμος Αρταίων και ο Μουσικοφιλολογικός Σύλλογος Άρτας «Σκουφάς» τίμησαν και το 2022 την ημέρα σύλληψης των Αρτινών Εβραίων στις 26 Μαρτίου, δηλαδή ακριβώς 78 χρόνια μετά την μαζικότερη απώλεια ανθρώπινου δυναμικού για την πόλη της Άρτας κατά τον 20ό αιώνα.
Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν το πρωί του Σαββάτου 26.3.2022 με περίπατο σε σημεία εβραϊκού ενδιαφέροντος με τον ερευνητή της ιστορίας της πρώην Ισραηλιτικής Κοινότητας Άρτας Θεοχάρη Βαδιβούλη.
Ακολούθησε η τελετή στο Μνημείο Ολοκαυτώματος, η οποία περιελάμβανε επιμνημόσυνη δέηση από τον ραβίνο Αθηνών Γκαμπριέλ Νεγρίν και χαιρετισμούς επισήμων.
Περισσότερα: ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ 2022 ΣΤΗΝ ΑΡΤΑ & ΟΝΟΜΑΤΟΔΟΣΙΑ ΟΔΟΥ σε ΙΣΑΑΚ ΜΙΖΑΝ