Φέτος συμπληρώθηκαν 80 χρόνια από την 4η Μαρτίου του 1943, ημέρα σύλληψης και φυλάκισης των Δραμινών Εβραίων και των οικογενειών τους, στην καπναποθήκη Φαρατζή, στο σημερινό θεατράκι της Αγίας Βαρβάρας. Ακολούθησε ο βίαιος εκτοπισμός και ο αφανισμός τους στο στρατόπεδο εξόντωσης Τρεμπλίνκα. Χίλιοι διακόσιοι ελληνοεβραίοι της Δράμας εξοντώθηκαν στην Τρεμπλίνκα. Από την κοινότητα αυτή ελάχιστοι επέζησαν επιστρέφοντας μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στη γενέτειρά τους. Σήμερα δεν έχει απομείνει πλέον στη Δράμα, κανένα μέλος αυτής της κοινότητας.
Ο Δήμος Δράμας, ο Πολιτιστικός Οργανισμός Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, οι Φίλοι Αρχαιολογικού Μουσείου Δράμας, Πολιτιστικών και Φυσικών Μνημείων πόλης και περιοχής Δράμας και ο Μ.Ε.Α. Σύλλογος «ΗΦΑΙΣΤΟΣ», στο πλαίσιο της «Ημέρας Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος», πραγματοποίησαν διήμερες εκδηλώσεις, στις 4 και 5 Μαρτίου 2023.
To Σάββατο 4.3.2023, στο Δημοτικό Ωδείο, έγινε υποδοχή της οικογένειας Κακκή, Δραμινών Εβραίων. Εκπρόσωποι της οικογένειας ήρθαν από την Καλιφόρνια των ΗΠΑ, και επισκέφθηκαν με συγκίνηση τη Δράμα. Ήταν οι εγγονοί και οι εγγονές του Αιμίλιου και της Ελβίρας Κακκή, η παρουσία των οποίων στην πολιτιστική, κοινωνική και οικονομική ζωή της πόλης κατά την διάρκεια του Μεσοπολέμου, υπήρξε ιδιαίτερα σημαντική. Στη διάρκεια της εκδήλωσης ο Dr Emil D. Kakkis MD, PhD, απηύθυνε χαιρετισμό ως εκπρόσωπος των απογόνων της οικογένειας. Στη συνέχεια προβλήθηκε η ταινία του Δημήτρη Μουρτζόπουλου με τίτλο: «Η Δράμα του Μεσοπολέμου. Μνήμη Αιμιλίου και Ελβίρας Κακκή». Στο πλαίσιο το αφιερώματος αποδόθηκαν μεταξύ άλλων ακούσματα από τη σοπράνο Μαριάντζελα Χατζησταματίου.
Την Κυριακή 5.3.2023, στο μνημείο του Ολοκαυτώματος, στο πάρκο της Αγίας Βαρβάρας, πραγματοποιήθηκε τελετή μνήμης των Δραμινών θυμάτων του Ολοκαυτώματος και ακολούθως, σε ξενοδοχείο της πόλης, πραγματοποιήθηκε ομιλία του κ. Γεώργιου Αντωνίου, επίκουρου καθηγητή της έδρας εβραϊκών σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ με τίτλο: «To Ολοκαύτωμα στην Ελλάδα. Από την ιστορία στη μνήμη». Στην συνέχεια, στον Σιδηροδρομικό Σταθμό Δράμας, έγινε ιστορική περιήγηση και επίσκεψη στο Μουσείο Τρένων.
Περισσότερα: Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΚΑΚΚΗ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΣΤΗ ΔΡΑΜΑ 80 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΚΤΟΠΙΣΗ ΤΩΝ ΕΒΡΑΙΩΝ