H Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας - Θράκης και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, καθώς και οι Δήμοι Καβάλας, Ξάνθης, Κομοτηνής και Δοξάτου, το Europe Direct ΑΜ-Θ, το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ροδόπης, το Μουσείο της Τρεμπλίνκα και το πρόγραμμα Δράσεις Ιστορίας, Μνήμης, Πολιτισμού συνεργάστηκαν για την υλοποίηση του «Περιφερειακού Αφιερώματος Μνήμης 1943-2023», με στόχο να μνημονεύσουν την τραγική επέτειο των 80 χρόνων από την εκτόπιση των Εβραίων της περιοχής, από τους Βούλγαρους συμμάχους των Ναζί, τον Μάρτιο του 1943, και τον αφανισμό τους στο στρατόπεδο εξόντωσης της Τρεμπλίνκα.
Εκδηλώσεις Μνήμης διεξήχθησαν -με τροποποιήσεις λόγω της συμμετοχής στο εθνικό πένθος για το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη- από 28 Φεβρουαρίου μέχρι 5 Μαρτίου 2023 στην Καβάλα, την Ξάνθη, και τη Δράμα, ενώ οι εκδηλώσεις της Κομοτηνής ακυρώθηκαν.
Οι εκδηλώσεις Μνήμης στην Καβάλα περιελάμβαναν τα εξής:
Εκθέσεις φωτογραφίας
Στην Καβάλα οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν στις 28.2.2023, με τα εγκαίνια δύο εκθέσεων φωτογραφιών: «Χώροι μνήμης, τόποι μαρτυρίου», του υποψήφιου διδάκτορα Αρχιτεκτονικής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, Νίκου Κοσμίδη, και «Ιστορία, Μνήμη, Ολοκαύτωμα», του Χαράλαμπου Αϊτσίδη.
Περισσότερα: ΚΑΒΑΛΑ: ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ 80 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΤΟΠΙΣΗ ΤΩΝ ΕΒΡΑΙΩΝ
H μουσική του Μπετόβεν, παιγμένη από μαθητές του Μουσικού Σχολείου Καβάλας, άνοιξε την εκδήλωση που διοργάνωσε ο Δήμος Καβάλας το βράδυ της Παρασκευής 24 Μαρτίου 2023 στη Μεγάλη Λέσχη, για να βραβεύσει τους μαθητές που έγραψαν εκθέσεις και δημιούργησαν ταινίες μικρού μήκους με θέμα το Ολοκαύτωμα των Εβραίων της Καβάλας.
Συνολικά, έγραψαν εκθέσεις 24 μαθητές από τέσσερα γυμνάσια της πόλης: 3ο, 4ο, 7ο Καβάλας και Αμυγδαλεώνα, εκ των οποίων οι 10 βραβεύτηκαν και ήταν των παρακάτω μαθητών, με τη σειρά που αξιολογήθηκαν: Ιφιγένεια Μπουμπούνα (4ο), Αμαλία Καραντέλου (7ο), Ευμορφία Ιωσηφίδου (Αμυγδαλεώνα), Ιωάννης Βουλαλάς (4ο), Μαρία Τσενικλή (4ο), Στάθης Κέλογλου (Αμυγδαλεώνα), Στέφανος Κοτζαηλίας (4ο), Χρήστος Γκίκας (4ο), Πολυδεύκης Κόυσας (3ο), Σωτήριος Σων Νόλαν Χιόνης (3o).
Επίσης, βραβεύτηκαν και οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου Καβάλας, που γύρισαν τρεις ταινίες μικρού μήκους, εκ των οποίων οι δύο έχουν τίτλους: «Η ανθρώπινη σκακιέρα» και «Ποτέ Ξανά», και η τρίτη δραματοποιεί μια σκηνή από το βιβλίο του Ιωσήφ Μεβοράχ «Οι Εβραίοι στη Μέκκα του Καπνού» και έχει τίτλο «N’ Ordinary Teen» [διαβάστε περισσότερα σχετικά πατώντας εδώ και εδώ].
Παρουσία δεκάδων Ισραηλιτών, της πολιτικής και θρησκευτικής ηγεσίας του τόπου, και σε κλίμα βαθειάς συγκίνησης, την Κυριακή 3 Απριλίου 2022, έγιναν στην Καβάλα εκδηλώσεις μνήμης για τους 1484 Καβαλιώτες Eβραίους που δολοφονήθηκαν από τους Γερμανούς και Βούλγαρους φασίστες το 1943.
Το πρωί, στα εβραϊκά κοιμητήρια, ο Δήμος Καβάλας τέλεσε μνημόσυνο. Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε Πορεία Μνήμης από το πρώην εβραϊκό σχολείο (κτήριο Λυκείου Ελληνίδων) μέχρι το εβραϊκό μνημείο στην οδό Ερυθρού Σταυρού, όπου βρίσκονταν οι καπναποθήκες, στις οποίες, στις 3 Μαρτίου του 1943, οι Βούλγαροι συγκέντρωσαν του Καβαλιώτες Εβραίους πριν τους οδηγήσουν στην Δράμα κι από εκεί στα κολαστήρια της Τερπλίνκα της Πολωνίας.
Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με την βράβευση του δημάρχου Ιωαννιτών, Μωυσή Ελισάφ, του πρώτου εβραίου που εκλέχτηκε δήμαρχος σε ελληνικό Δήμο.
Στη διοργάνωση των εκδηλώσεων συμμετείχαν το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος, η Ισραηλιτική Κοινότητα Καβάλας, το Γραφείο της Europe Direct Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και το Σωματείο Διάλογος Νέων Καβάλας.
Μέσα από μια έκθεση και μια εκπαιδευτική εικαστική δράση, η πόλη της Καβάλας τιμάει τη μνήμη των 1.484 Εβραίων που χάθηκαν στην κόλαση της Τρεμπλίνκα και τη μνήμη του τελευταίου εναπομείναντος Εβραίου Καβαλιώτη, του αείμνηστου Σαμπετάι Τσιμίνο, του μοναδικού επιζήσαντος της άλλοτε πολυπληθούς εβραϊκής κοινότητας της πόλης.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης των θυμάτων του Ολοκαυτώματος, το Ερευνητικό Κέντρο ΜΟΗΑ και το Υπουργείο Παιδείας παρουσιάζουν στο μουσείο - κονάκι του Μοχάμετ Άλι, στην παλιά πόλη της Καβάλας, την έκθεση «SHOAH - Πώς ήταν ανθρωπίνως δυνατόν;» του διεθνούς κέντρου για τη μνήμη του Ολοκαυτώματος Yad Vashem, που εδρεύει στην Ιερουσαλήμ.
Τα εγκαίνια της έκθεσης «SHOAH» αλλά και της εκπαιδευτικής εικαστικής δράσης «Πιτσιπόι» της καλλιτέχνιδας Έλλης Χρυσίδου έγιναν στις 18.2.2022 παρουσία του γενικού γραμματέα Θρησκευμάτων Γιώργου Καλαντζή, του πρέσβη του Ισραήλ στην Ελλάδα Γιόσι Αμράνι, του προέδρου του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδας Δαυίδ Σαλτλιέλ και του γιου του αείμνηστου Σαμπετάι Τσιμίνο, Ααρών Τσιμίνο, που πάντα κρατά στενούς δεσμούς με τη γενέθλια πόλη της οικογένειάς του.
Περισσότερα: ΚΑΒΑΛΑ: ΈΚΘΕΣΗ ΜΝΗΜΗΣ 1.484 ΕΒΡΑΙΩΝ ΠΟΥ ΧΑΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΤΡΕΜΠΛΙΝΚΑ
Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Ολοκαυτώματος (27 Ιανουαρίου), ο Δήμος Καβάλας, σε συνεργασία με τον τηλεοπτικό σταθμό ENA CHANNEL, στις 27.1.2022, παρουσίασαν στο 4ο Γυμνάσιο και το 2ο Λύκειο Καβάλας, το ιστορικό ντοκιμαντέρ “Το ολοκαύτωμα των Καβαλιωτών Εβραίων”.
Στην προαναφερθείσα παρουσίαση παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης, ο Αντιδημάρχος Παιδείας, Απόστολος Μουμτσάκης, η Πρόεδρος της Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής του Δήμου Καβάλας, Ανθή Χατζηφραντζή, ο Εβραίος Καβαλιώτης συγγραφέας, Φίκο Μεβοράχ, ο δημοσιογράφος – ιστορικός ερευνητής, Κώστας Παπακοσμάς και ο Πρόεδρος του ENA CHANNEL, Λευτέρης Κουκουτίνης, οι οποίοι, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκαν στην προσφορά της εβραϊκής κοινότητας στην Καβάλα και στα γεγονότα που σημάδεψαν την ιστορία της πόλης κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Περισσότερα: ΠΡΟΒΟΛΗ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΚΑΒΑΛΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ 2022