Μια συγκλονιστική θεατρική παράσταση, υπό την αιγίδα της Συναγωγής Ετς Χαγίμ και του Εβραϊκού Πολιτιστικού κέντρου Ariowitshhaus Leipzig, της Εβραϊκής Κοινότητας της Λειψίας, παρουσιάζεται στη συναγωγή Ετς Χαγίμ των Χανίων κάθε βράδυ από τις 19 έως τις 26 Οκτωβρίου 2024, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 80 χρόνια από τη βύθιση του πλοίου Ταναΐς, με ευρείες αναφορές στη ζωή των Εβραίων της Κρήτης. Το έργο χρηματοδοτήθηκε από το Ελληνογερμανικό Ταμείο Μέλλοντος.
Η έκθεση σύγχρονης τέχνης, με τίτλο «Τάναϊς: η Ιστορία ως Διαχείριση του Τραύματος», εκτυλίσσεται με άξονα την τραγική ιστορία της βύθισης του Τάναϊς κατά τη διάρκεια της οποίας έχασαν τη ζωή τους η εβραϊκή κοινότητα της Κρήτης, μέλη της τοπικής αντίστασης και Ιταλοί αιχμάλωτοι πολέμου, στις 9 Ιουνίου 1944.
Το απόγευμα της Πέμπτης 1.8.2024, η έκθεση άνοιξε τις πύλες της στο πρώην Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων, με έργα επτά διακεκριμένων καλλιτεχνών.
Περισσότερα: ΕΚΘΕΣΗ ΤΕΧΝΗΣ στα ΧΑΝΙΑ: Τάναϊς, η ιστορία ως διαχείριση του τραύματος
Τη μνήμη των 300 ανθρώπων που χάθηκαν μετά το τραγικό συμβάν με τη βύθιση του πλοίου Τάναϊς, τίμησαν το απόγευμα της Κυριακής 16.6.2024 η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, ο Δήμος Χανίων και η Συναγωγή Χανίων.
Στις 9 Ιουνίου 1944, Κρήτες αντιστασιακοί, κυρίως από τα Κεραμειά Χανίων, μαζί με Ιταλούς αιχμαλώτους πολέμου οι οποίοι είχαν αρνηθεί να ενταχθούν στη γερμανική Βέρμαχτ μετά την ιταλική συνθηκολόγηση τον Σεπτέμβριο του 1943, καθώς και ολόκληρη η εβραϊκή κοινότητα της Κρήτης, η παρουσία της οποίας χρονολογείται από την Ελληνιστική εποχή, έχασαν τη ζωή τους μέσα στο ατμόπλοιο «Τάναϊς», στο ταξίδι εκτοπισμού τους προς τα ναζιστικά στρατόπεδα εξόντωσης. Το πλοίο, το οποίο είχε κατασχεθεί από τις γερμανικές δυνάμεις κατοχής και ήταν ένα από τα τελευταία πλοία της Βέρμαχτ στη Μεσόγειο, εντοπίστηκε από βρετανικό υποβρύχιο και στη συνέχεια τορπιλίστηκε. Αποτέλεσμα της βύθισης ήταν ο θάνατος όλων των κρατουμένων που βρίσκονταν στο πλοίο.
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος τελέσθηκε από κοινού θρησκευτικό μνημόσυνο από τον Σεβασμιότατο Επίσκοπο Κυδωνίας και Αποκορώνου Δαμασκηνό, τον πατέρα Λουκά Ρομάνι του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου, όπως και τον Ραβίνο Αθηνών Γκαμπριέλ Νεγρίν, στο μνημείο θυμάτων του Τάναϊς, στο Κουμ Καπί.
Περισσότερα: 1944 – 2024. 80 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΒΥΘΙΣΗ ΤΟΥ ΤΑΝΑΪΣ – ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ
Στις 11.2.2024, με αφορμή την Ημέρα Μνήμης Ολοκαυτώματος η ΑΜΚΕ Ετς Χαγίμ και η Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Χανίων διοργάνωσαν ειδική τιμητική εκδήλωση με περίπατο στην περιοχή του πρώην εβραϊκού νεκροταφείου Χανίων.Στον περίπατο συμμετείχαν εκπρόσωποι των τοπικών Αρχών, του στρατού και του Λιμενικού σώματος, και Χανιώτες που γνώρισαν ακριβώς τα όρια του Εβραϊκού νεκροταφείου της πόλης.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΚΙΣ Βίκτωρ Ελιέζερ έκανε ειδική αναφορά στη δωρεά του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος που παραχώρησε τμήμα του κατεστραμμένου από τους ναζί νεκροταφείου στο Ελληνικό Δημόσιο προκειμένου να κτιστεί το 6ο Δημοτικό Σχολείο της πόλης.
Δείτε ΕΔΩ σχετικό βίντεο.
*Φωτογραφία Θρασύβουλος Παπαστρατής
Ένα πρωτότυπο πρότζεκτ του Εβραϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Ariowitsch-Haus της Λειψίας και της Συναγωγής Ετς Χαγίμ των Χανίων συνδέει την Κρήτη με τη Λειψία, το οποίο θα παρουσιαστεί στα Χανιά στις 5.10.2023 στη Συναγωγή Χανιών και θα ολοκληρωθεί το 2024 με την πρεμιέρα θεατρικού έργου
Όσοι κάνουν διακοπές στην Κρήτη απολαμβάνουν τις υπέροχες παραλίες, συναντούν την ξεχωριστή φιλοξενία και ανακαλύπτουν τα θαυμάσια διατηρημένα μνημεία του μακραίωνου πολιτισμού του νησιού. Τα κρουαζιερόπλοια αγκυροβολούν στον κόλπο της Σούδας, τα αεροπλάνα προσγειώνονται στο Ακρωτήρι, οι επισκέπτες/-ιες εξερευνούν το λαβύρινθο των σοκακιών στην ιστορική Παλιά Πόλη των Χανίων με το Ενετικό Λιμάνι και την ηλικίας τετρακοσίων ετών συναγωγή.
Όχι πολύ μακριά: το γερμανικό στρατιωτικό νεκροταφείο του Μάλεμε. Η γερμανική κατάληψη της Κρήτης κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο - η μεγαλύτερη αερομεταφερόμενη επιχείρηση στην ιστορία του πολέμου - εξακολουθεί να φέρει την αύρα μιας ηρωικής ιστορίας στη Γερμανία μέχρι σήμερα. Επομένως, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το Μάλεμε, σύμφωνα με τη Γερμανική Επιτροπή Πολεμικών Τάφων (Volksbund), αποτελεί το νεκροταφείο πολέμου με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στην Ευρώπη. Αντιθέτως, οι μαζικές εκτελέσεις εκατοντάδων αμάχων - ανδρών, γυναικών και παιδιών - και η ολοκληρωτική καταστροφή πολλών χωριών στις λεγόμενες «επιδρομές αντιποίνων» είναι ελάχιστα γνωστές στο κοινό. Επιπλέον, όλοι οι Κρήτες Εβραίοι κάτοικοι του νησιού συνελήφθησαν τον Μάιο του 1944. Με σκοπό την εκτόπιση τους στο Άουσβιτς, μεταφέρθηκαν στο πλοίο «Τάναϊς». Το πλοίο, το οποίο δεν είχε χαρακτηριστεί ως μεταγωγικό αιχμαλώτων και στο οποίο επέβαιναν επίσης και άλλοι Κρήτες (αντιστασιακοί), και Ιταλοί αιχμάλωτοι πολέμου, βυθίστηκε νωρίς το πρωί της 9ης Ιουνίου 1944 βόρεια της Κρήτης, τορπιλισμένο από βρετανικό υποβρύχιο. Κανείς από τους αιχμαλώτους δεν επέζησε.
Το 2024 σηματοδοτεί την ογδοηκοστή επέτειο από το τραγικό ναυάγιο, το οποίο αποτέλεσε το τέλος μιας ιστορίας 2300 ετών εβραϊκής παρουσίας στην Κρήτη. Με αφορμή την επέτειο, το Εβραϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Ariowitsch-Haus στη Λειψία της Γερμανίας και η Συναγωγή Ετς Χαγίμ των Χανίων θα παρουσιάσουν ένα πρωτότυπο πρότζεκτ, σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στα Χανιά.
Έλληνες και Γερμανοί άνθρωποι του θεάτρου θα αναπτύξουν από κοινού το σκηνικό-μουσικό κολάζ «Ανέμελες διακοπές δίπλα στις γκρίζες σκιές της ιστορίας». Το πρότζεκτ θα παρουσιαστεί στα Χανιά στις 5 Οκτωβρίου 2023 στη Συναγωγή Ετς Χαγίμ των Χανίων στις 8.30 μ.μ.
Η πρεμιέρα του θεατρικού έργου θα πραγματοποιηθεί τον επόμενο χρόνο, δηλ. στις 18 Οκτωβρίου 2024, στη Συναγωγή Ετς Χαγίμ.
Περισσότερα: ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΒΡΑΪΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΛΕΙΨΙΑΣ ΜΕ ΣΥΝΑΓΩΓΗ ΧΑΝΙΩΝ