Ένας οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών προειδοποιεί ότι οι εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσαν να προκαλέσουν ένα νέο κύμα άρνησης για την ύπαρξη του Ολοκαυτώματος.

Μια έκθεση που δημοσιεύθηκε την Τρίτη από την UNESCO καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να οδηγήσει σε εξάπλωση ψευδών και παραπλανητικών ισχυρισμών σχετικά με το Ολοκαύτωμα στο διαδίκτυο, είτε λόγω ελαττωμάτων στα προγράμματα είτε επειδή ομάδες μίσους και αρνητές του Ολοκαυτώματος θα χρησιμοποιήσουν σκόπιμα προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης για τη δημιουργία περιεχομένου που θα θέτει ψευδώς υπό αμφισβήτηση τη δολοφονία των Εβραίων και άλλων ομάδων από τους Ναζί.

Μία από τις μεγαλύτερες ανησυχίες είναι ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία των λεγόμενων deepfakes του Ολοκαυτώματος - εικόνες ή βίντεο που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να υποδηλώσουν ότι το Ολοκαύτωμα δεν συνέβη ή ότι έχει διαδοθεί με υπερβολικό τρόπο. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγαλύτερο αντισημιτισμό και έλλειψη κατανόησης μιας καίριας στιγμής στην ιστορία του 20ού αιώνα. Η έκθεση σημειώνει ότι ορισμένα προγράμματα με υποστήριξη τεχνητής νοημοσύνης επιτρέπουν στους χρήστες να αλληλεπιδρούν με προσομοιωμένες ιστορικές προσωπικότητες, συμπεριλαμβανομένων επιφανών ναζί όπως ο Αδόλφος Χίτλερ.

Η έκθεση της UNESCO κάλεσε τις εταιρείες τεχνολογίας να θεσπίσουν κανόνες δεοντολογίας για την ανάπτυξη και τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, ώστε να μειωθούν οι πιθανότητες αναξιόπιστων πληροφοριών και να αποτραπεί η αξιοποίηση των προγραμμάτων τους από κακόβουλους παράγοντες για την ενθάρρυνση της βίας και τη διάδοση ψεμάτων για το Ολοκαύτωμα.

Πηγή: LIFO, 19.6.2024

Σχετικά:

-Η έκθεση της UNESCO ΕΔΩ