ΙΣΡΑΗΛ 

Τον Αύγουστο έγινε στη Συναγωγή του Γιαντ Βασέμ στην Ιερουσαλήμ εκδήλωση μνήμης για τους Εβραίους της Ρόδου και της Κω που χάθηκαν κατά το Ολοκαύτωμα. 

Στην εκδήλωση παρέστησαν επιζώντες του Ολοκαυτώματος μαζί με τις οικογένειές τους.

Τον Σεπτέμβριο του 1943, μετά την εισβολή στην Ιταλία, οι Ναζί κατέλαβαν τη Ρόδο. Οι βομβαρδισμοί της Ρόδου από τους συμμάχους είχαν ως αποτέλεσμα να καταστραφεί η εβραϊκή συνοικία και να σκοτωθούν πολλοί εβραίοι.      

Τον Ιούλιο του 1944, οι εναπομείναντες 1.600 εβραίοι του νησιού διατάχθηκαν να συγκεντρωθούν σε γκέτο. Στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στην Αθήνα, μαζί με τους 100 εβραίους που συνελήφθησαν στην Κω και τον μοναδικό εβραίο που ζούσε στην Λέρο. Στην Αθήνα κρατήθηκαν στο στρατόπεδο Χαϊδαρίου και στη συνέχεια εκτοπίστηκαν στο Άουσβιτς. Από τους συλληφθέντες επέζησαν μόνο 180 άτομα.  

Η διευθύντρια του Τμήματος του «Τίτλου του Δικαίου των Εθνών» του Γιάντ Βασέμ κα Ιρίνα Στάινφελντ ανέφερε χαρακτηριστικά: «Προσωπικά θεωρώ πως η ιστορία της Ρόδου και της Κω παρουσιάζει την ιστορία και την μοναδικότητα του Ολοκαυτώματος. Παρά το γεγονός πως ήταν ξεκάθαρο πλέον σε όλους πως οι Γερμανοί είχαν αρχίσει να χάνουν τον Πόλεμο, εξακολουθούσαν να λαμβάνουν μέτρα για την εξόντωση των εβραίων, ακόμα και εκείνου του μοναδικού κατοίκου του απομακρυσμένου Ελληνικού νησιού» και ζήτησε από τους παριστάμενους να καταθέσουν τις μαρτυρίες τους στη μνήμη όσων εξοντώθηκαν, ώστε να δημιουργήσει το Γιάντ Βασέμ ένα ζωντανό αρχείο για αυτές τις κοινότητες.    

     (EJP, 9.8.12)