Ανακοίνωση EJC, 26.6.2023: Το Ευρωπαϊκό Εβραϊκό Συνέδριο (EJC) εκφράζει τη βαθιά του ανησυχία για τον αυξανόμενο εθνικισμό και τον αντισημιτισμό στη Βουλγαρία και καταδικάζει τις επιθέσεις στην Οργάνωση «Shalom» των Εβραίων στη Βουλγαρία, που επίσημα εκπροσωπεί τους Εβραίους της Βουλγαρίας και είναι μέλος του EJC.

Οι δηλώσεις του επικεφαλής του ακροδεξιού εθνικιστικού κόμματος «Vazrazdane» Κωνσταντίν Κωνσταντίνοβ πως ο πρόεδρος του "Shalom", καθηγητής Αλεξάντερ Όσκαρ, καθώς και τα μέλη της εβραϊκής κοινότητας της Βουλγαρίας, είναι "ναζί και φασίστες" δείχνουν την πιο μοχθηρή μορφή του σύγχρονου αντισημιτισμού.
Μέλη του κόμματος «Vazrazdane» έχουν επίσης εκφράσει άλλες μορφές αντισημιτικής ρητορικής, συμπεριλαμβανομένων των ισχυρισμών ότι οι Εβραίοι της Βουλγαρίας είναι άπιστοι στη χώρα και δίνουν προτεραιότητα στα ξένα συμφέροντα. Επιπλέον, αναφέρονται στους Εβραίους της Βουλγαρίας σαν να είναι ξένοι πολίτες, υπονοώντας πως θα πρέπει να είναι προσεκτικοί ως προς τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρονται.

Το Ευρωπαϊκό Εβραϊκό Συνέδριο στέκεται αλληλέγγυο με τους φίλους και τους συναδέλφους του, καθώς και με την εβραϊκή κοινότητα της Βουλγαρίας και καλεί την κυβέρνηση της Βουλγαρίας και τους αρμόδιους θεσμούς να λάβουν άμεσα μέτρα ώστε να σταματήσουν αυτές οι αντισημιτικές επιθέσεις και οι ενέργειες που επιδιώκουν να περιθωριοποιήσουν και να εκφοβίσουν την κοινότητα.

*Μετάφραση από ιστοσελίδα EJC, 26.6.2023