9 - 11 Νοεμβρίου 2018 - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ IHRA ΣΤΑ ΤΡΙΚΑΛΑ

* ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ - ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ *

Από 9 – 11 Νοεμβρίου 2018  ο Ελληνικός Εβραϊσμός και διπλωματικές αντιπροσωπείες των χωρών-μελών της Διεθνούς Συμμαχίας για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος (IHRA), θα βρεθούν στα Τρίκαλα συμμετέχοντας σε σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων μνήμης του Ολοκαυτώματος, που διοργανώνονται στο πλαίσιο της φετινής Ιταλικής προεδρίας του IHRA.

Τις εκδηλώσεις συνδιοργανώνουν:  η Πρεσβεία της Ιταλίας στην Ελλάδα, ο Δήμος Τρικάλων, η Ελληνική Αντιπροσωπεία στον IHRA, το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος και το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος, με τη συνεργασία και την υποστήριξη των Ισραηλιτικών Κοινοτήτων Θεσσαλονίκης και Τρικάλων, της Ιταλικής Σχολής Αθηνών, του Μουσείου Βασίλης Τσιτσάνης και του Πολιτιστικού Κέντρου Αθανάσιος Τριγώνης των Τρικάλων.

Στο πρόγραμμα των δραστηριοτήτων συγκαταλέγονται: αποκαλυπτήρια του Μνημείου Ολοκαυτώματος, στην κεντρική πλατεία των Τρικάλων με τη συμμετοχή της Χορωδίας της Ι.Κ. Θεσσαλονίκης, έκθεση του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος για το Ολοκαύτωμα των Ελλήνων Εβραίων, διάλεξη για τους Εβραίους των Τρικάλων, βιβλιοπαρουσίασησυναυλία της ορχήστρας του Μουσείου Τσιτσάνης, μουσικό πρόγραμμα, επίσκεψη στην υπό αναστήλωση Συναγωγή Τρικάλων και Καμπαλάτ Σαμπάτ στο Πνευματικό Κέντρο της Κοινότητας. Ακολουθεί αναλυτικό πρόγραμμα. Τυπώστε το πρόγραμμα ΕΔΩ.

Οι εκδηλώσεις του IHRA στην Ελλάδα κάθε χρόνο διεξάγονται σε διαφορετική πόλη ώστε να αναδεικνύουν την τοπική εβραϊκή ιστορία και να αφυπνίζουν την ευρύτερη κοινωνία σε θέματα αντισημιτισμού μέσα από τα μηνύματα της ιστορίας του  Ολοκαυτώματος. Με τη συνεργασία των κατά τόπους Δήμων και Ισραηλιτικών Κοινοτήτων, τα τελευταία χρόνια, εκδηλώσεις του IHRAέχουν γίνει στα Ιωάννινα, τη Λάρισα, την Καβάλα κ.α.

Φέτος, τα Τρίκαλα είναι η πόλη που φιλοξενεί τις εκδηλώσεις του IHRA και η Ισραηλιτική Κοινότητα θα προβάλει την πλούσια πολιτισμική κληρονομιά και τις ρίζες της, παρουσιάζοντας παράλληλα το έργο αναστήλωσης της ιστορικής Συναγωγής Καλ Καδός Γιαβανίμ, η οποία διασώζεται χάρη στις δωρεές ομοθρήσκων από την Ελλάδα και το εξωτερικό και στην χορηγία της Γερμανίας.

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ στα ΤΡΙΚΑΛΑ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 9 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2018

17.00 Πνευματικό Κέντρο Ι.Κ. Τρικάλων (Σωκράτους & Πλούτωνος)

Καμπαλάτ Σαμπάτ - Υποδοχή από τον Πρόεδρο της Ι.Κ. Τρικάλων Ιακώβ Βενουζίου

 

Μουσείο Βασίλης Τσιτσάνης (Καρδίτσης 1)

17.30 - 18.15 Εγκαίνια Έκθεσης Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος «Το Ολοκαύτωμα των Ελλήνων Εβραίων 1941 – 1944 – Προσωπικές Μαρτυρίες»  Προσφωνήσεις επισήμων – Ξενάγηση στην έκθεση

18.15  - 18.45  Διάλεξη του ιστοριοδίφη & συγγραφέα Κώστα Μιχαλάκη με θέμα «Μαθητολόγια 3ου Δημοτικού  Σχολείου Τρικάλων – Μια κιβωτός στο πέλαγος της Ιστορίας»

19.00 – 20.00 Βιβλιοπαρουσίαση: «ΛΟΥΝΑ» της Ρίκας Μπενβενίστε (εκδ. Πόλις, 2017) * Δείτε ΕΔΩ ΤΗΝ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

-Ομιλητές: Οντέτ Βαρών – Βασάρ, ιστορικός -Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, Μαρία Καβάλα, ιστορικός -ΑΠΘ, και η συγγραφέας Ρίκα Μπενβενίστε, ιστορικός, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. -Παρουσίαση - Συντονισμός: καθηγητής Μωϋσής Ελισάφ, Πρόεδρος Ι.Κ. Ιωαννίνων.

20.00 – 20.30   Μουσικό πρόγραμμα με τη σοπράνο Μαριάντζελα Χατζησταματίου και τον μαέστρο Κωστή Παπάζογλου

 

ΣΑΒΒΑΤΟ, 10 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2018

10.30 – 11.30  ΣΥΝΑΓΩΓΗ ΤΡΙΚΑΛΩΝ (Αθανασίου Διάκου 25)

Ενημέρωση για τη Συναγωγή και το έργο αναστήλωσής της από μέλη του Δ.Σ. της Ι.Κ. Τρικάλων.

 

Πνευματικό Κέντρο Αθανάσιος Τριγώνης Δήμου Τρικκαίων (Γαριβάλδη 8)

18.30 Εγκαίνια της έκθεσης  «Το Γερμανικό ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης Άουσβιτς – Μπίρκεναου», του Κρατικού Μουσείου του Άουσβιτς, με την επιμέλεια της Πρεσβείας της Πολωνίας στην Ελλάδα. Ξενάγηση από την Μορφωτική Ακόλουθο της Πρεσβείας της Πολωνίας Justyna Slowik.

Κεντρική ΕΚΔΗΛΩΣΗ

19.0019.50  Προσφωνήσεις επισήμων – Παρουσίαση του Δημάρχου Τρικάλων

Κεντρική Ομιλία: Luigi Marras,πρέσβης της Ιταλίας, «Θυμόμαστε το Ολοκαύτωμα για να υπερασπιστούμε τη Μνήμη»

 

20.00 – 20.15 Προβολή σύνοψης του ντοκυμαντέρ: «Φιλιά εις τα Παιδιά» (διάρκεια 13’) του Βασίλη Λουλέ, με εισαγωγικά σχόλια του σκηνοθέτη.

20.15 – 21.00 Συναυλία με την Λαϊκή Ορχήστρα του Δήμου Τρικκαίων 

 

ΚΥΡΙΑΚΗ, 11 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ, 2018

Πεζόδρομος οδού Πλούτωνος

11.00 – 12.00  ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ

- Επιμνημόσυνη δέηση (Ασκαβά) από τον Ραββίνο Λάρισας κ. Ηλία Σαμπετάϊ

- Προσφωνήσεις επισήμων

-Αποκαλυπτήρια του Μνημείου Ολοκαυτώματος

-Κατάθεση στεφάνων

-Χορωδία της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης

-Ανάκρουση Εθνικού Ύμνου από την Μπάντα του Δήμου

12.30 Λήξη προγράμματος