Ο Μαΐρ Μάισης, ιστοριοδίφης και λαογράφος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Χαλκίδας, κυκλοφόρησε το νέο του βιβλίο, με τίτλο «Αναμνήσεις 1940 – 1945», όπου καταγράφει τις μνήμες και τις σκέψεις του, ως παιδί τότε, από την σκληρή περίοδο της Γερμανικής Κατοχής.
Τα βιώματα ενός παιδιού, που με το τέλος του πολέμου έγινε 10 ετών, της οικογένειάς του -που διασώθηκε χάρη στους «φύλακες αγγέλους» της, και της Κοινότητάς του, μέσα από 14 αυτοτελείς ιστορίες, αναπλάθουν την ιστορία της Κατοχής και το δράμα του διωγμού των Εβραίων στη Χαλκίδα κυρίως και στην υπόλοιπη Ελλάδα.
Όπως χαρακτηριστικά γράφει στον πρόλογό του ο συγγραφέας: «το βιβλίο περιγράφει βασικά την εμπειρία που αποκόμισε ένα παιδί που, αντί για αθώα παιχνίδια, … αντί να διαβάζει παραμύθια και να μαθαίνει γράμματα, να φθάνει στο σημείο να αντικρίζει καταμεσής στους δρόμους ανθρώπους ρακένδυτους, πεινασμένους, σκελετωμένους από την πείνα και την αρρώστια. Ακόμα πιο τρομερή η εμπειρία ενός παιδιού να αντικρίζει τουφεκισμούς, εμπρησμούς, ξυλοδαρμούς, πείνα, γύμνια, δάκρυα φόβου και μάτια γεμάτα τρόμο, χωρίς την ελάχιστη συμπόνοια». «Θέλω να πιστεύω, να ελπίζω και να αισιοδοξώ, πως θα δω κάποτε τους ανθρώπους να σέβονται τα πιστεύω του άλλου…και πως θα χαθούν τελείως από το λεξιλόγιό μας οι λέξεις φανατισμός, αντισημιτισμός, μισαλλοδοξία και θα επικρατήσει η ειρήνη στις ψυχές των ανθρώπων», καταλήγει ο Μ. Μάϊσης.
Το βιβλίο προλογίζει ο νομικός, ιστορικός και συγγραφέας Θρασύβουλος Παπαστρατής, ο οποίος τονίζει ότι το βιβλίο «αποτελεί ιστορική παρακαταθήκη και απόσταγμα ψυχής του συγγραφέα, καθώς εστιάζει στη σημαντικότερη ιστορική περίοδο της νεώτερης Ελληνικής ιστορίας που σημάδεψε την Ελλάδα και τον λαό της».
Μπορείτε να προμηθευθείτε το βιβλίο επικοινωνώντας με τον συγγραφέα του, στο: