Το Ισραήλ συμμετέχει με δύο ταινίες στο 24ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης (10-20 Μαρτίου 2022): «Οι φύλακες της Νεκράς Θάλασσας», των Ido Glass και Yoav Kleinman και «Ο Ρήνος εκβάλλει στη Μεσόγειο», του Offer Avnon. Οι ταινίες προβάλλονται στις αίθουσες του Φεστιβάλ, καθώς και online. Εισιτήρια: https://www.filmfestival.gr

«Οι φύλακες της Νεκράς Θάλασσας», των Ido Glass και Yoav Kleinman (Ισραήλ, 2021, 78’). Πρώτη παγκόσμια προβολή, παρουσία των σκηνοθετών. Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.

Δευτέρα 14 Μαρτίου15:30 Αίθουσα Τώνια Μαρκετάκη, Αποθήκη Δ’, Λιμάνι Θεσσαλονίκης

Τρίτη 15 Μαρτίου22:30 Αίθουσα Φρίντα Λιάππα, Αποθήκη Δ’, Λιμάνι Θεσσαλονίκης

Περίληψη: Η Νεκρά Θάλασσα είναι μια μοναδική αλμυρή λίμνη, γνωστή για την εξαιρετική γεωγραφική, βιολογική και ιστορική της αξία και είναι το χαμηλότερο σημείο στη Γη. Δυστυχώς, η Νεκρά Θάλασσα συρρικνώνεται, προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές. Εάν δεν ληφθούν σύντομα μέτρα, η Νεκρά Θάλασσα θα εξαφανιστεί. Για να σωθεί η Νεκρά Θάλασσα, οι γύρω χώρες πρέπει να συνεργαστούν. Τρεις άνθρωποι – ένας Ιορδανός, ένας Ισραηλινός και ένας Παλαιστίνιος – αποφασίζουν να κολυμπήσουν στη Νεκρά Θάλασσα, από την Ιορδανία στο Ισραήλ, και να επιστήσουν την προσοχή του κόσμου στα δεινά της Θάλασσας που εξαφανίζεται.

«Ο Ρήνος εκβάλλει στη Μεσόγειο», του Offer Avnon (Ισραήλ, 2021, 95’). Πρώτη προβολή στην Ελλάδα

Παρασκευή 18 Μαρτίου: 15:30 Αίθουσα Τώνια Μαρκετάκη, Αποθήκη Δ’, Λιμάνι Θεσσαλονίκης

Περίληψη: Γιος ενός επιζώντα του Ολοκαυτώματος και μετανάστης στη Γερμανία, ο σκηνοθέτης αναζητά τη γνωστική παρουσία του Ολοκαυτώματος και την πιθανή της επιρροή στην οπτική του στον κόσμο. Ο υποκειμενικός χαρακτήρας της ταινίας προκύπτει από τον δυνατό δεσμό μεταξύ ημών και της ιστορίας μας, υπό το βάρος του ατομικού και συλλογικού τραύματος. Το θέμα αυτό, παρότι προσωπικό και συναισθηματικά φορτισμένο, φέρει βαθιά πολιτική σημασία και παίρνει ολοένα και πιο ξεκάθαρη στάση καθώς η ταινία αναπτύσσεται και το σκηνικό αλλάζει από τη Γερμανία και την Πολωνία στην πατρίδα του σκηνοθέτη, τη Χάιφα, όπου Εβραίοι και Άραβες συνυπάρχουν.