Οι κοινωνικές υπηρεσίες για τα θύματα του Ναζισμού υποστηρίζονται με χορηγία της Conference on Jewish Material Claims Against Germany.
Η Conference on Jewish Material Claims Against Germany παρείχε κονδύλια για το Πρόγραμμα Επείγουσας Βοήθειας για τα Θύματα των Ναζί κατ’ εντολήν του United States District Court που έχει την εποπτεία για τα ένδικα μέσα της υπόθεσης RE: Holocaust Victim Assets Litigation (Swiss Banks). 

 

On Line

Έχουμε 3305 επισκέπτες συνδεδεμένους

Log inΠροβολή ντοκυμαντέρ στο Βερολίνο για το Βιβλιοπωλείο Μόλχο της Θεσσαλονίκης PDF Εκτύπωση E-mail

Στις 26.2.2014 έγινε στο Βερολίνο η προβολή της ταινίας ντοκυμαντέρ «Ρενέ Μόλχο: ένα βιβλιοπωλείο σε έξι κεφάλαια». Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών και το Ινστιτούτο Γκαίτε, με τη συνεργασία του Γερμανικού Ιδρύματος Δολοφονηθέντων Εβραίων της Ευρώπης και του Εβραϊκού Μουσείου του Βερολίνου.

Το ντοκυμαντέρ, μέσα από την ιστορία της Ρενέ και του Σόλωνα Μόλχο, παρουσιάζει το ιστορικό βιβλιοπωλείο Μόλχο της Θεσσαλονίκης (1888 – 2004), αλλά και τον διωγμό και τον αφανισμό των Εβραίων της Θεσσαλονίκης, παράλληλα με την ιστορική πορεία και τα πλούσια πολιτισμικά στοιχεία τους. Το ενδιαφέρον αυτό ντοκυμαντέρ, που γυρίστηκε το 2013 με πρωτοβουλία του Ινστιτούτου Εβραϊκής Ιστορίας Centropa, περιλαμβάνει τη συγκινητική αφήγηση της Νίνας Μόλχο, κόρης της Ρενέ και του Σόλωνα, η οποία έχει επιμεληθεί και το σενάριο της ταινίας μαζί με τον Εντ Σερότα του Centropa,καθώς και πολύτιμο φωτογραφικό υλικό από το αρχείο της οικογένειας.

Για την προβολή της ταινίας το Γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε και φιλοξένησε διευρυμένη αντιπροσωπεία του Ελληνικού Εβραϊσμού στην οποία μετείχαν ο πρόεδρος του ΚΙΣΕ κ. Βενιαμίν Αλμπάλας και ο γεν. ταμίας κ. Δανιήλ Μπεναρδούτ, ο πρόεδρος της Ι.Κ. Αθηνών κ. Μίνος Μωϋσής, ο πρόεδρος του Εβραϊκού Μουσείου Θεσσαλονίκης κ. Λέων Ερρέρα, η διευθύντρια του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος κα Ζανέτ Μπαττίνου και κα Νίνα Μόλχο.

Στην εκδήλωση, η οποία σημείωσε μεγάλη επιτυχία, παρέστησαν εκπρόσωποι του Γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών, ο πρέσβης της Ελλάδας κ. Ζωγράφος, και συμμετείχαν ιστορικοί, εκπρόσωποι της Εβραϊκής Κοινότητας του Βερολίνου και πολλοί ομογενείς.

Η ελληνοεβραϊκή αντιπροσωπεία κατά την παραμονή της στο Βερολίνο είχε την ευκαιρία να ξεναγηθεί στο Εβραϊκό Μουσείο της πόλης και στην εβραϊκή συνοικία,  ενώ παρακάθησε σε γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν τους το Υπουργείο Εξωτερικών.

Ο πρόεδρος του ΚΙΣΕ κ. Β. Αλμπάλας και ο γεν. ταμίας κ. Δ. Μπεναρδούτ είχαν  παράλληλες συναντήσεις στο Βερολίνο με εκπροσώπους της Claims Conferenceμε τους οποίους συζήτησαν για τα προγράμματα βοηθημάτων. Επίσης, πρόεδρος του ΚΙΣΕ είχε συνεργασία με την κα Ντίντρε Μπέργκερ του τοπικού Γραφείου της AJC, αλλά και με τον τέως Γερμανό πρέσβη στην Ελλάδα κ. Ντόλτ.

 

* ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

 

Copyright ΚΙΣ © 2009  - Powered by Netmasters O.E. Designed by David Floroae