Οι κοινωνικές υπηρεσίες για τα θύματα του Ναζισμού υποστηρίζονται με χορηγία της Conference on Jewish Material Claims Against Germany.
Η Conference on Jewish Material Claims Against Germany παρείχε κονδύλια για το Πρόγραμμα Επείγουσας Βοήθειας για τα Θύματα των Ναζί κατ’ εντολήν του United States District Court που έχει την εποπτεία για τα ένδικα μέσα της υπόθεσης RE: Holocaust Victim Assets Litigation (Swiss Banks).
On Line
Έχουμε 5042 επισκέπτες συνδεδεμένουςLog in
ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ 2015 ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ |
![]() |
![]() |
![]() |
Η τελετή πραγματοποιήθηκε στην παραλιακή λεωφόρο Νίκης (διασταύρωση με την οδό Ελ. Βενιζέλου-πλατεία Ελευθερίας) όπου βρίσκεται το Μνημείο του Ολοκαυτώματος των Εβραίων της Θεσσαλονίκης. «Αποτίω τον απόλυτο σεβασμό μου στα θύματα του ολοκαυτώματος, αλλά και στους επιζώντες και τους απογόνους του με τη δέσμευση ότι όλοι θα εργαστούμε για την ειρηνική συνύπαρξη μας» τόνισε μεταξύ άλλων η υφυπουργός (Μακεδονίας – Θράκης) Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Μαρία Κόλλια –Τσαρουχά, η οποία εκπροσώπησε την κυβέρνηση. Αφού αναφέρθηκε στην ιστορία της συνύπαρξης και των ανθρώπινων δεσμών μεταξύ Εβραίων και χριστιανών πολιτών στη Θεσσαλονίκη, υπογράμμισε χαρακτηριστικά πως «τους δεσμούς αυτούς οφείλουμε να μην τους ξεχάσουμε ποτέ». Η τελετή άρχισε με επιμνημόσυνη δέηση (Ασκαβά) που έψαλε ο ραβίνος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης Ισραέλ Αχαρόν. Επίσης, χαιρετισμούς ανέγνωσαν η εκπρόσωπος της πρέσβεως του Ισραήλ –σύμβουλος Πρεσβείας κα Tammy Ben Haim, η οποία αφού αναφέρθηκε στην έξαρση του αντισημιτισμού παγκοσμίως, τόνισε ότι το «Ποτέ Ξανά» δεν πρέπει να παραμείνει σύνθημα, αλλά καθημερινή πρακτική όλων μας. Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας αναφέρθηκε στην άνοδο των ακραίων στοιχείων παγκοσμίως και υπογράμμισε πως «η μνήμη του Ολοκαυτώματος στην πόλη της Θεσσαλονίκης πάλεψε χρόνια με τις …σιωπές» και ευχήθηκε να αποκτήσουμε περισσότερη Δημοκρατία.
Παραβρέθηκαν ακόμα, η αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης κα Παρασκευή Πατουλίδου και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος εμφανίστηκε –όπως και στις αντίστοιχες εκδηλώσεις των προηγουμένων ετών –με το χαρακτηριστικό εβραϊκό κιπά (καπέλο). Στην ομιλία του, ο κ. Μπουτάρης αναφέρθηκε στο «δυστυχές –όπως είπε- πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα που έφερε τρίτη κοινοβουλευτική δύναμη τη νεοναζιστική , αντισημιτική, ρατσιστική, μισαλλόδοξη και εγκληματική οργάνωση που έχει φορέσει τον μανδύα της νομιμότητας –ενός κοινοβουλευτικού κόμματος με το όνομα Χρυσή Αυγή- ελπίζω όμως πως οι ψηφοφόροι της δεν ψήφισαν μ΄ αυτά στο νου τους». Σε αποστροφή της ομιλίας του –εκτός του κειμένου- τόνισε χαρακτηριστικά πως… «έχουμε ως υπουργό Εθνικής Άμυνας έναν άνθρωπο που έχει ξεκάθαρα δηλώσει τι πιστεύει για τους Εβραίους…».
Ακολούθησαν οι ομιλίες του προέδρου του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος κ. Μωυσή Κωνσταντίνη, ο οποίος αναφέρθηκε στους στίχους του εβραϊκής καταγωγής Γερμανού ποιητή Ερρίκου Χάινε: «εκεί όπου καίνε βιβλία σε λίγο θ’ αρχίσουν να καίνε ανθρώπους»…, αλλά και του Εβραίου ποιητή από τα Ιωάννινα Γιοζέφ Ελιγιά, και χαρακτήρισε τη Θεσσαλονίκη «Ιερουσαλήμ των Βαλκανίων», του προέδρου της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης κ. Δαυίδ Σαλτιέλ, ο οποίος τόνισε χαρακτηριστικά ότι από τις 27 Ιανουαρίου 1945, με την απελευθέρωση των κρατουμένων στα στρατόπεδα της φρίκης των Ναζί, η ανθρωπότητα ξεκίνησε ένα νέο πόλεμο ενάντια στη λήθη ο οποίος συνεχίζεται ακόμη και σήμερα…. Ακολούθησε η εκπληκτική ερμηνεία (a capella) του εβραϊκού τραγουδιού-προσευχής «Ελί, Ελί» (Θεέ μου-θεέ Μου) από τη νεαρή φοιτήτριαμουσικής Βιολέτα Νταγκάλου και καταθέσεις στεφανιών. Πηγή: ιστοσελίδα www.capital.gr -Σχετικές δράσεις με αφορμή την Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος: Περίπατος μνήμης στη Θεσσαλονίκη: Από τον παλιό Σιδηροδρομικό Σταθμό έως το μνημείο του Ολοκαυτώματος Μια διαφορετική περιήγηση μια περιήγηση μνήμης για τους χιλιάδες Εβραίους της Θεσσαλονίκης που εξοντώθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσαν την 1η Φεβρουαρίου 2015 όσοι βρέθηκαν στον Παλαιό Σιδηροδρομικό Σταθμό της πόλης. Με ξεναγό τον κ. Γιάννη Γκλαρνέτατζη, μέλος της Αντιρατσιστικής Πρωτοβουλίας Θεσσαλονίκης, οι συμμετέχοντας στην ξενάγηση περιηγήθηκαν σε σημεία της πόλης τα οποία στιγματίστηκαν από τη βαρβαρότητα των Ναζί απέναντι στους Εβραίους, αλλά και σε περιοχές που είχαν έντονο το στοιχείο της εβραϊκής κοινότητας της πόλης. Η ξενάγηση ξεκίνησε από τον Παλαιό Σιδηροδρομικό Σταθμό, όπου ξεκινούσαν τα τρένα για τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και πέρασε από σημεία όπως η παλαιά συνοικία Χιρς, η περιοχή του Ρεζι Βαρδάρ, η πλατεία Βαρδαρίου, η συναγωγή των Μοναστηριωτών και κατέληξε στην πλατεία Ελευθερίας. Την περιήγηση συνδιοργάνωσαν η Αντιφασιστική Συνέλευση Αλληλεγγύης (Α.Σ.Α.) και η Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης. Πηγή: ιστοσελίδα www.thestival.gr
|