Οι κοινωνικές υπηρεσίες για τα θύματα του Ναζισμού υποστηρίζονται με χορηγία της Conference on Jewish Material Claims Against Germany.
Η Conference on Jewish Material Claims Against Germany παρείχε κονδύλια για το Πρόγραμμα Επείγουσας Βοήθειας για τα Θύματα των Ναζί κατ’ εντολήν του United States District Court που έχει την εποπτεία για τα ένδικα μέσα της υπόθεσης RE: Holocaust Victim Assets Litigation (Swiss Banks). 

 

On Line

Έχουμε 3836 επισκέπτες και 3 μέλη συνδεδεμένους

Log inΑΝΤΙΔΡΩΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ: Εβραίοι και Μουσουλμάνοι στη Νορβηγία, τη Δανία και τη Γερμανία PDF Εκτύπωση E-mail

Σε μία συμβολική πρωτοβουλία αντίδρασης στις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις κατά εβραίων στη Δανία και τη Γαλλία περίπου 1.000 νέοι μουσουλμάνοι συγκεντρώθηκαν στο Όσλο το βράδυ του Σαββάτου 21.2.15 σχηματίζοντας γύρω της μία ανθρώπινη αλυσίδα ειρήνης.

«Η εκδήλωση συμπαράστασης ζέστανε τις καρδιές μας και μας γέμισε ευγνωμοσύνη και ελπίδα», δήλωσε ο Έρβιν Κον, πρόεδρος της μικρής Εβραϊκής Κοινότητας της Νορβηγίας, που αριθμεί 1.300 άτομα.

«Οφείλουμε να προχωρήσουμε αφήνοντας πίσω μας το μίσος», δήλωσε ένας από τους Μουσουλμάνους διοργανωτές. «Το μόνο που πρέπει να σκοτώσουμε είναι οι προκαταλήψεις», συμπλήρωσε ο Χασάν Ράγια.

Ο αρχιραββίνος της Νορβηγίας και πρώην μέλος της Κνέσετ, Μάϊκλ Μέλχιορ χαιρέτισε την πρωτοβουλία. «Ο Θεός είναι κοινός και είναι παντού, αλλά κυρίως βρίσκεται εκεί όπου σχηματίζονται αλυσίδες και χτίζονται γέφυρες για να ενώσουν τους ανθρώπους», είπε απευθυνόμενος στο πλήθος.

Ανάλογη εκδήλωση συμπαράστασης προς την Εβραϊκή Κοινότητα έγινε και στην πόλη Μπέργκεν.

Στη Δανία, όπου αντίστοιχη πρωτοβουλία θέλησαν να αναλάβουν οι μουσουλμάνοι της χώρας μπροστά στη Συναγωγή της Κοπεγχάγης, η Αστυνομία δεν ενέκρινε το αίτημα λόγω της αυξημένης επιφυλακής και της εντατικοποίησης των μέτρων ασφαλείας, ύστερα από την τρομοκρατική επίθεση της 14.2.15 που στοίχισε τη ζωή στον DanUzan, εθελοντή φρουρό στη Μεγάλη Συναγωγή της Κοπεγχάγης.            

Παράλληλα, στη Γερμανία, ο πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου των Εβραίων της Γερμανίας,  Γιόζεφ Σούστερ, συνέστησε στους ομοθρήσκους του να μην κυκλοφορούν με κιπά στις συνοικίες με μεγάλο ποσοστό μουσουλμανικού πληθυσμού, αλλά να φορούν καπέλο. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά σε ραδιοφωνική του συνέντευξη: «Το ερώτημα είναι εάν στις περιοχές με πολύ μουσουλμανικό πληθυσμό είναι λογικό κάποιος να αναγνωρίζεται ως Εβραίος από την κιπά που φορά, ή εάν είναι καλύτερα να φορά κάποιο άλλο κάλυμμα κεφαλής», και -αφού διευκρίνισε ότι σε καμιά περίπτωση οι Εβραίοι της Γερμανίας δεν θα πρέπει να κρύβονται ούτε να φοβούνται- κατέληξε: «Πρόκειται για μια εξέλιξη την οποία πριν από πέντε χρόνια δεν θα τη θεωρούσα πιθανή, και αυτό είναι ανησυχητικό».

Πηγές: ιστοσελίδες jewishbusinessnews.com, www.haaretz.com & www.jta.org

 

Copyright ΚΙΣ © 2009  - Powered by Netmasters O.E. Designed by David Floroae