Οι κοινωνικές υπηρεσίες για τα θύματα του Ναζισμού υποστηρίζονται με χορηγία της Conference on Jewish Material Claims Against Germany.
Η Conference on Jewish Material Claims Against Germany παρείχε κονδύλια για το Πρόγραμμα Επείγουσας Βοήθειας για τα Θύματα των Ναζί κατ’ εντολήν του United States District Court που έχει την εποπτεία για τα ένδικα μέσα της υπόθεσης RE: Holocaust Victim Assets Litigation (Swiss Banks). 

 

On Line

Έχουμε 5014 επισκέπτες και 5 μέλη συνδεδεμένους

Log in72 ΧΡΟΝΙΑ από την ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ του ΠΡΩΤΟΥ ΣΥΡΜΟΥ από τη ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ για το ΑΟΥΣΒΙΤΣ PDF Εκτύπωση E-mail

Από τις 13 έως και τις 16 Μαρτίου 2015, η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης, ο Δήμος Θεσσαλονίκης και το ΑΠΘ, σε συνεργασία και με άλλους φορείς διοργανώνουν στη Θεσσαλονίκη σειρά εκδηλώσεων με αφορμή την επέτειο των 72 χρόνων από την αναχώρηση του πρώτου συρμού από τη Θεσσαλονίκη για το στρατόπεδο θανάτου Άουσβιτς – Μπίρκεναου.

Παρασκευή 13 Μαρτίου 2015, 19:00

Παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Κόκκινου: Το Ολοκαύτωμα -η διαχείριση της τραυματικής μνήμης: θύτες και θύματα στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δήμου Θεσσαλονίκης (Βασ. Γεωργίου 1). Φορείς διοργάνωσης: Εκδόσεις Gutenberg και Α΄ Κοινότητα του Δήμου Θεσσαλονίκης

Για το βιβλίο συνομιλούν με το συγγραφέα:

·Κώστας Γαγανάκης, Αναπληρωτής Καθηγητής Ευρωπαϊκής Ιστορίας Ε.Κ.Π.Α.

·Δημήτρης Μαυροσκούφης, Καθηγητής Διδακτικής Μεθοδολογίας και Ιστορίας της Εκπαίδευσης, Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής Α.Π.Θ.

·Eλένη Πασχαλούδη, Δρ. Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών

τη συζήτηση συντονίζει η Ελένη Χοντολίδου, Πρόεδρος της Α΄ Κοινότητας

Δείτε ΕΔΩ περισσότερα

Σάββατο 14 Μαρτίου 2015, 21:00

Παράσταση: «What, How, Why? Never Again» στο Θέατρο «Ανετον» (Παρασκευοπούλου 42). Φορείς διοργάνωσης: Δήμος Θεσσαλονίκης και Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης

Τα κείμενα της παράστασης είναι εμπνευσμένα από το "Νόημα της ζωής" του Βίκτωρ Φράνκλ και το "Τραγούδι του σφαγιασθέντος εβραϊκού λαού" του Γιτσχάκ Κατσνέλσον

Δείτε ΕΔΩ περισσότερα

Κυριακή 15 Μαρτίου 2015 – Πορεία Μνήμης

Φορείς διοργάνωσης: Δήμος Θεσσαλονίκης, Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης, Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης

11.15-11.30 Συγκέντρωση στην Πλατεία Ελευθερίας

11.30-12.35 Πορεία Μνήμης

12.40-13.00 Τελετή στον Παλαιό Σιδηροδρομικό Σταθμό

13.00 Λήξη τελετής                

 

Δείτε ΕΔΩ περισσότερα

 

Κυριακή 15 Μαρτίου 2015, 18:00

Παράσταση: «Ζyklon ή το Πεπρωμένο», Θέατρο «Black Box» (Βασ. Όλγας 65 και Φλέμινγκ 2). Φορείς διοργάνωσης: Black Box & Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης, υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Λίγα λόγια το έργο: Ένας άντρας και μια γυναίκα συναντιούνται, δίχως να ειδωθούν ποτέ, στην δίδυμη κάψουλα ενός διάσημου παιχνιδιού roller coaster, του Ζyklon. Μέσα στον προγραμματισμένο από το παιχνίδι εγκλεισμό τους και έχοντας την ελευθερία να πούνε ό,τι θέλουν, καθώς δεν θα συναντηθούν ποτέ, κατασκευάζουν ταυτότητες, επινοούν “εαυτούς”, θυμούνται ιστορίες – και, περίπου μοιραία, ανατρέχουν στην παρελθοντική (;) κτηνωδία του Ολοκαυτώματος, των θαλάμων εξόντωσης και του αερίου Zyklon B.

Ο Θανάσης Τριαρίδης σημειώνει: Κατά κάποιο τρόπο βλέπω την παράσταση του ZYKLON ως έναν ελάχιστο αντιχαιρετισμό στην ιερή μνήμη των χαμένων Εβραίων συμπολιτών μου. Στην κοινή ζωή που στερήθηκα μέσα σε μια ακρωτηριασμένη πόλη, στις φιλίες και τους έρωτες που ακυρώθηκαν πριν γεννηθούν, στην ιερή συνύπαρξη που ματαιώθηκε. Αυτή η εξακολουθητικά παροντική ματαίωση είναι, εξάλλου, η διαρκής πληγή του Ολοκαυτώματος πάνω στο σώμα όλων των μεταγενεστέρων».

Δείτε ΕΔΩ περισσότερα

Κυριακή 15 Μαρτίου 2015, 20:30

Συναυλία: Ημέρα μνήμης: Θεσσαλονίκη - Άουσβιτς, Αίθουσα Τελετών Α.Π.Θ. Φορείς διοργάνωσης: Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, Γενικό Προξενείο Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας  της Γερμανίας

Ήταν 15 Μαρτίου 1943 όταν ξεκίνησε από τη Θεσσαλονίκη το πρώτο από τα συνολικά 19 τρένα, που μετέφεραν τους Εβραίους συμπολίτες μας στο Άουσβιτς. Μισός αιώνας σεφαραδίτικης κληρονομιάς μίας ακμάζουσας κοινότητας της πόλης, κυριολεκτικά αφανίστηκε.

Η Κ.Ο.Θ. τιμά τη μνήμη όσων δεν επέστρεψαν ποτέ με εκλεκτή μουσική, την παρηγορητική σύντροφο των μόλις 1.950 επιζώντων που γύρισαν από την κόλαση, τραγουδώντας στη διαδρομή «Περίμενέ με Θεσσαλονίκη». Το πένθιμο εμβατήριο, στην αρχή του Δ’ μέρους της 5ης Συμφωνίας του Μάλερ αποτελεί ίσως τον κολοφώνα της δραματικής γραφής του μεγάλου συνθέτη και σίγουρα την ιδανική εισαγωγή στην αφιερωματική αυτή συναυλία. Ακολουθεί η εβραϊκή ραψωδία «Σολομώντας» του Μπλοχ, με το τσέλο να εκφράζει τη φωνή του σοφού βασιλιά, σε στίχους από τον Εκκλησιαστή και την ορχήστρα να αντανακλά τις σκέψεις του. Τέλος, η δραματική 1η Συμφωνία, που ο Μέντελσον συνέθεσε σε ηλικία μόλις 15 ετών, αποτελεί απόδειξη της σπάνιας ευφυΐας του.

Διεύθυνση ορχήστρας: Ερρίκος Φρεζής

Βιολοντσέλο: Βασίλης Σαΐτης

Δείτε ΕΔΩ περισσότερα

Δευτέρα 16 Μαρτίου 2015, 19:30

Παρουσίαση του βιβλίου του επιζώντος του Άουσβιτς-Μπίρκεναου, Χάιντς Κούνιο, Έζησα το θάνατο (3η έκδοση). Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δήμου Θεσσαλονίκης (Βασ. Γεωργίου 1). Φορείς διοργάνωσης: Δήμος Θεσσαλονίκης, Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης

Την εκδήλωση θα χαιρετίσουν οι:

·Γιάννης Μπουτάρης, Δήμαρχος Θεσσαλονίκης

·Δαυίδ Σαλτιέλ, Πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης,

Το βιβλίο παρουσιάζουν οι:

·Γιώργος Τσιάκαλος, Ομότιμος Καθηγητής ΑΠΘ

·Γιάννης Μέγας, πολιτικός μηχανικός-συγγραφέας

Τη συζήτηση θα συντονίσει η Δρ. Μαρία Καβάλα Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια Τμήματος Πολιτικών Επιστημών Α.Π.Θ.

Δείτε ΕΔΩ περισσσότερα

 

 

Copyright ΚΙΣ © 2009  - Powered by Netmasters O.E. Designed by David Floroae