Σε συνέχεια των αντιδράσεων και των εξελίξεων για το θέμα της αναβολής της τελετής των αποκαλυπτηρίων  του Μνημείου Ολοκαυτώματος στην Καβάλα, το ΚΙΣΕ απέστειλε στη Δήμαρχο Καβάλας κα Δήμητρα Τσανάκα την ακόλουθη επιστολή:

"Κυρία Δήμαρχε,

Λάβαμε την αριθ.10865/17.05.2015 επιστολή σας και επιθυμούμε και εγγράφως να σας εκφράσουμε τη λύπη τόσο του Συμβουλίου μας όσο και του Ελληνικού Εβραϊσμού για τη ματαίωση της εκδήλωσης αποκαλυπτηρίων του Μνημείου Ολοκαυτώματος που ήταν προγραμματισμένη για την Κυριακή 17 Μαΐου 2015, λόγω της απαίτησής σας να διαγραφεί ή να αλλοιωθεί το «Άστρο του Δαυίδ» που ήταν χαραγμένο στο μνημείο.

Παρακολουθήσαμε τις δηλώσεις σας και σημειώσαμε την ευαισθησία σας να επισκεφθείτε τάφους Ελλήνων Εβραίων της Καβάλας συνοδεύοντας συγγενείς τους που έφθασαν από το Ισραήλ. Νοιώσαμε ικανοποίηση από την αυθόρμητη αντίδραση δημοτών της πόλης σας, από τη θαρραλέα στάση του αντιδημάρχου κ. Μ. Λυχούνα, από τη θέση της κυβέρνησης και των πολιτικών κομμάτων, αλλά και χιλιάδων πολιτών που μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης υποστήριξαν την τοποθέτηση του μνημείου, χωρίς αλλοιώσεις, στον προκαθορισμένο τόπο.

Με λύπη σάς ακούσαμε να μιλάτε για πιέσεις και απειλές που ασκήθηκαν εναντίον σας προκειμένου να μην υλοποιηθεί η τοποθέτησή του. Με λύπη διαβάσαμε τις ανακοινώσεις του προέδρου του Δημοτικού σας Συμβουλίου και της Μητρόπολης Φιλίππων.  

Το μνημείο του Ολοκαυτώματος κυρία Δήμαρχε, δεν είναι μόνο σύμβολο μνήμης και τιμής των 1.484 θυμάτων – Ελλήνων Εβραίων της Καβάλας, είναι και σύμβολο κατά του μίσους, της μισαλλοδοξίας, του ρατσισμού και του αντισημιτισμού. Διακαής πόθος μας είναι να τοποθετηθεί το μνημείο στο χώρο που του αρμόζει, συμβολίζοντας τη φιλία, την αλληλεγγύη και την αγάπη μεταξύ όλων των ανθρώπων ανεξαρτήτως φυλής ή θρησκεύματος. Αυτές τις αξίες προσδοκούμε να υιοθετήσουν τόσο το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης σας όσο και η Μητρόπολη Φιλίππων".

Διαβάστε σχετικά:

-ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ ΔΗΜΑΡΧΟ ΚΑΒΑΛΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ

-ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ των ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΒΟΛΗ ΤΕΛΕΤΗΣ ΕΓΚΑΙΝΙΩΝ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

-ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ Γεν. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ Γ. ΚΑΛΑΝΤΖΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΚΑΒΑΛΑΣ ΝΑ ΑΝΑΒΑΛΛΕΙ ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΤΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ

-ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΙΣΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΒΟΛΗ ΤΕΛΕΤΗΣ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΩΝ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ