Οι κοινωνικές υπηρεσίες για τα θύματα του Ναζισμού υποστηρίζονται με χορηγία της Conference on Jewish Material Claims Against Germany.
Η Conference on Jewish Material Claims Against Germany παρείχε κονδύλια για το Πρόγραμμα Επείγουσας Βοήθειας για τα Θύματα των Ναζί κατ’ εντολήν του United States District Court που έχει την εποπτεία για τα ένδικα μέσα της υπόθεσης RE: Holocaust Victim Assets Litigation (Swiss Banks).
On Line
Έχουμε 4761 επισκέπτες και 3 μέλη συνδεδεμένουςLog in
ΤΟ "ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΖΩΗΣ" ΈΣΩΣΕ ΕΒΡΑΙΟΥΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ |
![]() |
![]() |
![]() |
του ΣΤΑΥΡΟΥ ΤΖΙΜΑ
Ο πρόξενος
«Με οδηγίες του προξένου πλαστογραφούσα τα χαρτιά και εκείνος τα υπέγραφε. Ηταν ένας πολύ καλός άνθρωπος, δεν είχε σχέση με τον φασισμό του Μουσολίνι, βοήθησε πολλούς Εβραίους», λέει. Τι ήταν τα «χαρτιά» της Ντρίτα Τζιόμο; Ηταν τα «ausweis», οι πλαστές ταυτότητες με τις οποίες εμφάνιζαν Ελληνες Εβραίους ως έχοντες μακρινή ιταλική καταγωγή. Αυτό, λοιπόν, το «ausweis» αποτελούσε για τον κάτοχό του το διαβατήριο προς τη σωτηρία, αφού επιδεικνύοντάς το μπορούσε να βγει από το γκέτο, να εγκαταλείψει τη Θεσσαλονίκη και να περάσει στην ιταλική ζώνη κατοχής, κυρίως στην Αθήνα, γλιτώνοντας έτσι το Αουσβιτς.
«Εγκλωβιστήκαμε εκεί, χωρίς καμία δυνατότητα να φύγουμε, ούτε καν να επικοινωνήσουμε με τον έξω κόσμο. Ημασταν κλεισμένοι σε μια φοβερή φυλακή. Δεν μαθαίναμε τίποτα για το σπίτι μας, τους συγγενείς μας, τι γινόταν στην Ελλάδα. Μια μέρα, ζούσε ο Χότζας ακόμα, πλησίασε τον αδερφό μου ένας γνωστός του στον δρόμο και του έδωσε μια κάρτα του. Τι είχε συμβεί; Ο άνθρωπος αυτός ήταν ναυτικός και κάποια μέρα που το καράβι του έπιασε στη Θεσσαλονίκη βγήκε στο λιμάνι και ρώτησε κάτι έναν περαστικό. Οταν συστήθηκε στον περαστικό ότι είναι από την Αλβανία, εκείνος του είπε ότι έχει κάποιους γνωστούς στην Αλβανία και του ανέφερε το επώνυμό μας. “Αν τύχει και μάθεις κάτι γι’ αυτούς, δώσε τους την κάρτα μου...”, τον παρακάλεσε. Ο αδερφός μου με ρώτησε αν του λέει κάτι το όνομα της κάρτας, και του είπα ότι τυχαίνει να γνωρίζω τη συγκεκριμένη οικογένεια. Και, μέσω του ναυτικού, τους στείλαμε κρυφά ένα γράμμα στο οποίο λέγαμε ότι ζούμε».
Οταν το καθεστώς κατέρρευσε, η Τζιόμο επέστρεψε με τα παιδιά της στη Θεσσαλονίκη. «Τίποτα, πλην της παραλίας, δεν μου θύμιζε την πόλη που ήξερα...», καταλήγει η Ντρίτα Τζιόμο. ΠΗΓΗ: Εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 5.9.2015 |