Το Ευρωπαϊκό Εβραϊκό Συνέδριο (EJC), μετά το σοβαρό ξυλοδαρμό ενός νεαρού Βρετανού εβραίου, μόλις λίγες ημέρες μετά τη βάναυση επίθεση κατά δύο επιζώντων του Ολοκαυτώματος μέσα στο σπίτι τους στο Άμστερνταμ, κάλεσε τις κυβερνήσεις των Ευρωπαϊκών χωρών, καθώς και τις αρμόδιες αρχές επιβολής των νόμων, να θεσπίσουν αυστηρότερη νομοθεσία, καθώς και τις αντίστοιχες ποινές για τις ρατσιστικές και αντισημιτικές επιθέσεις.  

«Στην Ευρώπη δικαίως γίνονται πολλές συζητήσεις για τα διδάγματα που έλαβε η ανθρωπότητα από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο σε σχέση με την κρίση των προσφύγων», δήλωσε ο πρόεδρος του EJCδρ. Μοσέ Κάντορ. «Ωστόσο, ένα άλλο θέμα που διδασκόμαστε είναι ότι οι επιθέσεις κατά Εβραίων, κατά τη διάρκεια της ημέρας στους δρόμους, καθώς και μέσα σε σπίτια, σαφώς αποδεικνύει ότι η αρχή της  ανεκτικότητας στην Ευρώπη βρίσκεται σε παρακμή».

«Δυστυχώς, ως συνήθως, οι Εβραίοι άθελά τους λειτουργούν ως ένα καναρίνι σε ανθρακωρυχείο για την Ευρώπη και αυτές οι επιθέσεις αποδεικνύουν για μία ακόμη φορά πως οι Εβραίοι εξαναγκάζονται να νοιώθουνανασφαλείς όπου και αν βρίσκονται στον κόσμο».

Ένας Εβραίος έφηβος, ύστερα από ξυλοδαρμό, έπεσε αναίσθητος και η αστυνομία του Μάντσεστερ ανέφερε ότι πρόκειται γιαέγκλημα μίσους. Το αγόρι ηλικίας 17 ετών ήταν ένα από τα τέσσερα άτομα που δέχθηκαν επίθεση από τρεις άνδρες το Σάββατο το βράδυ σε σταθμό του τραμ κοντά σε πάρκο το οποίο βρίσκεται στην καρδιά της εβραϊκής κοινότητας του Μάντσεστερ.      

«Πρέπει να σταλεί το ξεκάθαρο μήνυμα πως τα εγκλήματα μίσους θα τιμωρούνται με βαρύτατες ποινές και πως η βία κατά μειονοτήτων θα αντιμετωπίζεται από τις Αρχές με αυστηρότατα μέτρα», κατέληξε ο πρόεδρος του EJC.

Πηγή: European Jewish Congress, Βρυξέλλες, 8 Σεπτεμβρίου 2015