Οι κοινωνικές υπηρεσίες για τα θύματα του Ναζισμού υποστηρίζονται με χορηγία της Conference on Jewish Material Claims Against Germany.
Η Conference on Jewish Material Claims Against Germany παρείχε κονδύλια για το Πρόγραμμα Επείγουσας Βοήθειας για τα Θύματα των Ναζί κατ’ εντολήν του United States District Court που έχει την εποπτεία για τα ένδικα μέσα της υπόθεσης RE: Holocaust Victim Assets Litigation (Swiss Banks). 

 

On Line

Έχουμε 6841 επισκέπτες συνδεδεμένους

Log inΑΝΑΡΠΑΣΤΟΣ «Ο ΑΓΩΝ ΜΟΥ» ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ – ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ PDF Εκτύπωση E-mail

Η σχολιασμένη έκδοση του «Mein Kampf» («Ο Αγών μου») που διατίθεται για πρώτη φορά από το 1945, προκάλεσε τέτοιο ενδιαφέρον από το κοινό στη Γερμανία ώστε ετοιμάζεται μια νέα έκδοση του προπαγανδιστικού βιβλίου του Αδόλφου Χίτλερ, ανέφερε την Πέμπτη το ινστιτούτο που έχει επιφορτιστεί με την έκδοσή του.

«Είναι αλήθεια», η ζήτηση είναι τεράστια, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Σιμόνε Πάουλμικλ, εκπρόσωπος του Ινστιτούτου Σύγχρονης Ιστορίας (IfZ) του Μονάχου (νότια Γερμανία), το οποίο εξέδωσε αυτή την κριτική έκδοση. Όσοι έχουν παραγγείλει το δίτομο βιβλίο θα πρέπει «να υπολογίζουν ότι θα υπάρξει κάποια καθυστέρηση στην παραλαβή του αντιτύπου τους», πρόσθεσε.

Το IfZ είχε προβλέψει αρχικά την έκδοση 4.000 αντιτύπων του «Mein Kampf», αλλά από την πρώτη ημέρα της κυκλοφορίας του, την περασμένη Παρασκευή, «είχαν παραγγελθεί 15.000 αντίτυπα από τα βιβλιοπωλεία».

Δεν ήταν σε θέση να πει πόσα από τα αντίτυπα του δίτομου βιβλίου, που στοιχίζει 59 ευρώ συνολικά, έχουν διατεθεί μέχρι σήμερα.

«Σύμφωνα με τις αναφορές που μας δίνουν τα βιβλιοπωλεία, υπάρχουν πολλοί ιστορικοί ή επιστήμονες που θέλουν να αποκτήσουν αυτό το βιβλίο για παιδαγωγικούς λόγους. Αφορά όμως επίσης και ένα ευρύτερο κοινό πελατών που ενδιαφέρονται για την πολιτική και την ιστορία γενικά και θέλουν να ξέρουν τι έγραψε ο ναζί δικτάτορας, που είναι υπεύθυνος για την εξόντωση έξι εκατομμυρίων Εβραίων», δήλωσε η Πάουλμικλ.

Διαβεβαίωσε, ωστόσο, ότι δεν υπάρχουν «σε καμία περίπτωση ενδείξεις» ότι αυτή η αυξημένη ζήτηση μπορεί να προέρχεται από νοσταλγούς του Τρίτου Ράιχ ή από νεοναζί, υπενθυμίζοντας πως το βιβλίο κυκλοφορεί με 3.500 ιστορικές και κριτικές επεξηγηματικές σημειώσεις.

Από τις 8 Ιανουαρίου, το «Mein Kampf», το οποίο έγραψε ο Χίτλερ το 1924 και το 1925 ενώ βρισκόταν στη φυλακή για απόπειρα πραξικοπήματος, είναι για πρώτη φορά διαθέσιμο στη Γερμανία μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Η επανέκδοσή του κατέστη δυνατή επειδή τα δικαιώματα του βιβλίου, που κατείχε η Βαυαρία από το 1945, περιήλθαν στο δημόσιο την 1η Ιανουαρίου.

Η δημοσίευση του «Mein Kampf», ακόμη και σε μία έκδοση σχεδόν 2.000 σελίδων σχολιασμένη από ιστορικούς, έχει προκαλέσει επιφυλάξεις στη Γερμανία και αλλού, κυρίως στην εβραϊκή κοινότητα.

Μετά το τέλος του πολέμου, η υποκίνηση στον αντισημητισμό δεν απαγορευόταν στη Γερμανία αλλά οι βαυαρικές αρχές ήταν αντίθετες με κάθε επανέκδοση.

Ιδρυτικό κείμενο του ναζισμού, το «Mein Kampf», το οποίο αναφέρεται (και) στο σχέδιο εξόντωσης των Εβραίων, είναι το μοναδικό βιβλίο που έγραψε ο Φίρερ.

Πηγή: ιστοσελίδα www.koolnews.gr

 

Copyright ΚΙΣ © 2009  - Powered by Netmasters O.E. Designed by David Floroae