Οι κοινωνικές υπηρεσίες για τα θύματα του Ναζισμού υποστηρίζονται με χορηγία της Conference on Jewish Material Claims Against Germany.
Η Conference on Jewish Material Claims Against Germany παρείχε κονδύλια για το Πρόγραμμα Επείγουσας Βοήθειας για τα Θύματα των Ναζί κατ’ εντολήν του United States District Court που έχει την εποπτεία για τα ένδικα μέσα της υπόθεσης RE: Holocaust Victim Assets Litigation (Swiss Banks).
On Line
Έχουμε 7229 επισκέπτες συνδεδεμένουςLog in
ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΑΡΤΕΜΙΔΟΣ ΑΛΚΑΛΑΗ ΜΕ ΕΠΙΖΗΣΑΝΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΟΥΣΒΙΤΣ |
![]() |
![]() |
![]() |
Στην εφημερίδα «Καθημερινή» στις 14.1.2016 δημοσιεύτηκε το παρακάτω άρθρο της Μαργαρίτας Πουρνάρα για τη φωτογραφική έκθεση της εικαστικού Αρτέμιδος Αλκαλάη. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν στις 20 Ιανουαρίου 2016 στο Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας σε συνεργασία με το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος. ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΦΗΓΗΣΗ ΕΠΙΖΩΝΤΩΝ ΤΗΣ ΚΟΛΑΣΗΣ
Η νέα της ενότητα θα παρουσιαστεί σε μια έκθεση στο Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας, την Τετάρτη 20 Ιανουαρίου, με τίτλο «Ελληνες Εβραίοι επιζώντες από το Ολοκαύτωμα. Μια εικαστική αφήγηση». Εκεί εκθέτει 44 πορτρέτα συμπατριωτών μας που πέρασαν από το Αουσβιτς και το Μπέργκεν-Μπέλσεν, κάποιοι εκ των οποίων φωτογραφίζονται με συγκεκριμένες δημιουργίες της, οι οποίες σχετίζονται με την ιδιαίτερη ιστορία τους. Η σύζευξη αυτή δεν είναι καθόλου ναρκισσιστική αλλά σίγουρα έχει στοιχεία αυτοαναφορικότητας, καθώς η καλλιτέχνιδα μεγάλωσε σε μια οικογένεια που είχε υποστεί τόσο τον διωγμό όσο και το βάρος της απώλειας. Επέλεξε λοιπόν τον ιαματικό τρόπο της τέχνης για να επεξεργαστεί και τα δικά της βιώματα.
Ιστορίες
Η έκθεση δεν γίνεται τυχαία στο Ινστιτούτο Θερβάντες. Για πρώτη φορά εκτίθενται και πορτρέτα Σεφαραδιτών, που φωτογράφισε η Αλκαλάη, με ισπανική υπηκοότητα και έγγραφα, από τη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα, οι οποίοι διασώθηκαν χάρη στις προσπάθειες του πρόξενου της Ισπανίας στην Αθήνα, Sebastian Romero Radigales. Ο Radigales διακινδύνευσε τη σταδιοδρομία του για να τους σώσει από βέβαιο θάνατο στα ναζιστικά στρατόπεδα, με την έκδοση νέων διαβατήριων και την άσκηση πιέσεων για την ασφαλή μεταφορά τους από το στρατόπεδο Μπέργκεν-Μπέλσεν στην Ισπανία. H έκθεση συνοδεύεται από φωτογραφίες εγγράφων: πιστοποιητικά υπηκοότητας, αλληλογραφία, διαβατήρια των επιζώντων με ισπανική υπηκοότητα, καθώς και βιβλία που έχουν γράψει οι επιζώντες σε διάφορες γλώσσες. Πηγή: εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ |