Οι κοινωνικές υπηρεσίες για τα θύματα του Ναζισμού υποστηρίζονται με χορηγία της Conference on Jewish Material Claims Against Germany.
Η Conference on Jewish Material Claims Against Germany παρείχε κονδύλια για το Πρόγραμμα Επείγουσας Βοήθειας για τα Θύματα των Ναζί κατ’ εντολήν του United States District Court που έχει την εποπτεία για τα ένδικα μέσα της υπόθεσης RE: Holocaust Victim Assets Litigation (Swiss Banks). 

 

On Line

Έχουμε 3729 επισκέπτες συνδεδεμένους

Log inΣΤΗΝ ΕΒΡΑΪΚΗ ΣΥΝΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΡΩΜΗΣ Ο ΠΑΠΑΣ PDF Εκτύπωση E-mail

Πρώτη φορά επισκέπτεται συναγωγή ο Πάπας Φραγκίσκος ως προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Στην κεντρική συναγωγή της Ρώμης αναγνώρισε ο Ποντίφικας τα βήματα προόδου στις σχέσεις μεταξύ Καθολικών και Εβραίων.

Όταν πριν από 30 χρόνια ο Ιωάννης Παύλος Β΄ ήταν ο πρώτος Πάπας που επισκεπτόταν τη συναγωγή της Ρώμης, για πολλούς η πράξη του αποτελούσε πρωτάκουστο γεγονός. Από τότε έως σήμερα Καθολικοί και Εβραίοι έρχονται όλο και πιο κοντά. Σήμερα ο Πάπας Φραγκίσκος επανέλαβε τη χειρονομία ως ο τρίτος εν τω μεταξύ Ποντίφικας που επισκέπτεται τη συναγωγή. Τα μέλη της εβραϊκής κοινότητας της Ρώμης τον υποδέχτηκαν με τον χαιρετισμό Viva Papa Francesco.
Στον εβραϊκό οίκο λατρείας ξενάγησαν τον Πάπα ο αρχιραββίνος Ρικάρντο ντι Σένι και η πρόεδρος της εβραϊκής κοινότητας Ρουθ Ντουρεγκέλο. «Από εχθροί και ξένοι γίναμε φίλοι και αδελφοί» είπε ο Πάπας, όπως αναφέρει η Deutshe Welle. «Όλοι ανήκουμε σε μία οικογένεια, την οικογένεια του Θεού. Εύχομαι να συνεχίσουμε να πληθαίνουμε μαζί και να αυξάνεται η αμοιβαία γνώση και η εκτίμηση ανάμεσα στις δύο κοινότητες της πίστης» τόνισε ο Φραγκίσκος στον λόγο του.

Ο διάλογος ανάμεσα στον Εβραϊσμό και τον Καθολικισμό είναι καθήκον.

Ο Πάπας θύμισε τους διωγμούς των Εβραίων από τα SS στις 16 Οκτωβρίου 1943 και την εκτόπιση 1.000 γυναικών, παιδιών και ανδρών από τη Ρώμη στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς. «Ο πόνος τους, ο φόβος και τα δάκρυά τους δεν πρέπει να ξεχαστούν ποτέ» είπε. Όσον αφορά την ισλαμιστική τρομοκρατία ο Πάπας τόνισε ότι οι σημερινές έριδες και οι πόλεμοι «αποτελούν άρνηση κάθε θρησκείας άξιας του ονόματός της».

Από την πλευρά του ο αρχιραββίνος Ρικάρντο ντι Σένι είχε δηλώσει στο ραδιόφωνο του Βατικανού πριν από την επίσκεψη του Ποντίφικα ότι ο Φραγκίσκος ενίσχυσε στα τρία χρόνια που βρίσκεται στο αξίωμά του τις σχέσεις ανάμεσα στον εβραϊσμό και τον καθολικισμό. Κι αυτό όχι μόνο δεχόμενος εβραϊκές αντιπροσωπίες, αλλά επισκεπτόμενος και ο ίδιος το Ισραήλ.
Ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ΄ είχε επισκεφθεί τη συναγωγή της Ρώμης το 2010 και ο Ιωάννης Παύλος Β΄ το 1986. Ήταν ο πρώτος Πάπας που επιδίωξε τη συμφιλίωση με τους Εβραίους μετά το Ολοκαύτωμα και ξεκίνησε μαζί τους διαδικασίες διαλόγου. Τον Δεκέμβριο το Βατικανό δημοσίευσε ένα έγγραφο με αφορμή τα πενήντα χρόνια από τη Β΄ Σύνοδο του Βατικανού, στο οποίο σημειώνεται ότι οι δύο θρησκείες βρίσκονται σε σχέση αλληλεξάρτησης και ότι ο μεταξύ τους διάλογος δεν αποτελεί «θεολογική άσκηση, αλλά καθήκον».

Πηγή: ιστοσελίδα ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, 18.1.2016

 

 

 

Copyright ΚΙΣ © 2009  - Powered by Netmasters O.E. Designed by David Floroae