ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ, 7 Μαρτίου 2016: Το Ευρωπαϊκό Εβραϊκό Συνέδριο (EJC) εκφράζει τη βαθιά ανησυχία του για την άνοδο νεοναζιστικών κομμάτων στην Ευρώπη, μετά από την επιτυχία του κόμματος «Η Σλοβακία μας» στις σλοβακικές βουλευτικές εκλογές.

 

Ο πρόεδρος του EJC, Δρ. Μοσέ Κάντορ, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου και εξέφρασε την ανησυχία του μετά και την πρόσφατη επιτυχία νεοναζιστικού κόμματος σε βουλευτικές εκλογές ευρωπαϊκής χώρας. Το νεοναζιστικό κόμμα «Η Σλοβακία μας» κέρδισε 14 βουλευτικές έδρες στις σλοβακικές εκλογές και εισήλθε στο Κοινοβούλιο της χώρας για πρώτη φορά.  Οι ακροδεξιοί εξτρεμιστές πήραν το 8% των ψήφων, σε μια εκλογική αναμέτρηση που δεν κατάφερε να αναδείξει πλειοψηφία.

Σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος του EJC ανέφερε: «Για μια ακόμη φορά βλέπουμε ομάδες μίσους, μεταμφιεσμένες σε δημοκρατικά κόμματα, να εκλέγονται στα εθνικά κοινοβούλια της Ευρώπης. Πρόκειται για μια εξαιρετικά ανησυχητική τάση, την οποία πρέπει να αντιπαλέψουν όλα τα μετριοπαθή κόμματα και οι πολιτικοί της Αριστεράς και της Δεξιάς. Πρέπει να τεθούν σαφείς κόκκινες γραμμές, απαγορευτικές στην πλήρη συμμετοχή τους στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες, τις επιτροπές και τον σχηματισμό συμμαχιών».

Το κόμμα «Η Σλοβακία μας» είναι το πιο πρόσφατο νεοναζιστικό κόμμα που βγαίνει κερδισμένο σε εθνικές εκλογές στην Ευρώπη, μετά το «Σβόμποντα» στην Ουκρανία και τη «Χρυσή Αυγή» στην Ελλάδα, καθώς και μετά από άλλες εκλογικές επιτυχίες  ακροδεξιών κομμάτων  σε ευρωπαϊκό και τοπικό επίπεδο.

Πηγή: European Jewish Congress