Στις 11.7.16 δόθηκε στη δημοσιότητα η δημοσκόπηση του Αμερικανικού Κέντρου Έρευνας PEWμε θέμα «Οι Ευρωπαίοι φοβούνται ότι το κύμα προσφύγων θα σημάνει περισσότερη τρομοκρατία, λιγότερες δουλειές». Η έρευνα κατέδειξε σημαντικά στοιχεία για τις πεποιθήσεις των Ευρωπαίων για τη σχέση της προσφυγικής κρίσης με την οικονομία, την τρομοκρατία, και την άνοδο των ακραίων ιδεολογιών, αλλά και ευρύτερες συμπεριφορές σε θέματα ρατσισμού και ανεκτικότητας. Η έρευνα έγινε σε 10 χώρες της ΕΕ: Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία, Ιταλία, Ολλανδία, Ουγγαρία, Πολωνία, Σουηδία.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα αξιοσημείωτα –μεταξύ άλλων- είναι τα συμπεράσματα της δημοσκόπησης που αφορούν τα αισθήματα των Ελλήνων απέναντι στους εβραϊκού θρησκεύματος συμπατριώτες τους.

Στο κεντρικό θέμα της έρευνας (φόβος αύξησης τρομοκρατίας) οι Έλληνες βρίσκονται στην 7η θέση (με ποσοστό 55%), και στο δεύτερο σκέλος (φόβος για λιγότερες δουλειές) οι Έλληνες είναι στην 3η θέση (με ποσοστό 72%).

Παρ΄όλα αυτά η Ελλάδα κατατάσσεται πρώτη σε ερωτήσεις που αφορούν τους Εβραίους, όπως και την πολυπολιτισμικότητα και την ανοχή σε άλλες ομάδες. Συγκεκριμένα:

Η Ελλάδα είναι η πρώτη -μεταξύ των 10 χωρών όπου διεξήχθη η έρευνα- (με ποσοστό 55%) στις «αρνητικές απόψεις περί Εβραίων». Η δεύτερη χώρα (σε μεγάλη ποσοστιαία απόσταση) είναι η Ουγγαρία με 32% και στην τρίτη θέση -με 24%- η Πολωνία και η Ιταλία.

Το γενικό συμπέρασμα της έρευνας αναφέρει στην περί Εβραίων υποενότητα:«Οι αρνητικές συμπεριφορές απέναντι στους Εβραίους είναι πολύ λιγότερο συνήθεις [σημ.: απ΄ό,τι στις περιπτώσεις των Μουσουλμάνων και των Ρομά]. Κατά μέσον όρο, μόλις ένα 16% των ερωτηθέντων έχουν αρνητική γνώμη για τους Εβραίους της χώρας τους. Ωστόσο,  η πλειοψηφία των Ελλήνων δίνουν στους Εβραίους της χώρας τους αρνητική αξιολόγηση, ενώ ένας στους πέντε (ή περισσότεροι) εκφράζουν αυτήν την άποψη στην Ουγγαρία, την Πολωνία, την Ιταλία και την Ισπανία. Οι αρνητικές συμπεριφορές έναντι των Εβραίων παραμένουν σχετικά σταθερές από το 2015».

Η αρνητική γνώμη των Ελλήνων για τις άλλες μειονοτικές ομάδες καταγράφεται ως εξής: όσον αφορά τους Ρομά η Ελλάδα είναι στη 2η θέση (με ποσοστό 67%, μετά την Ιταλία) και στην 3η θέση (με 65%, μετά την Ουγγαρία και την Ιταλία) σε ό,τι αφορά τους Μουσουλμάνους.

Διαβάστε σχετικά με την δημοσκόπηση:

-ΑΡΘΡΟ του ΠΡΟΕΔΡΟΥ της ΙΣΡΑΗΛΙΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΑΘΗΝΩΝ κ. Μίνου Μωυσή σχετικά με την έρευνα

Среди акул самые большие не опасны для человека - это китовые акулы. За жизнь китовая акула делает несколько кругосветных путешествий вдоль экватора.

-«Καθημερινή» 13.7.16, «Οι μισοί Ευρωπαίοι φοβούνται τους πρόσφυγες»

-ΑΡΘΡΟ ΑΠΌ ΤΟΝ ΙΣΤΟΤΟΠΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟY ΕΒΡΑΪΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ - EJC ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ PEW ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΥΣ ΕΒΡΑΙΟΥΣ

* ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΗ ΤΗ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ