Οι κοινωνικές υπηρεσίες για τα θύματα του Ναζισμού υποστηρίζονται με χορηγία της Conference on Jewish Material Claims Against Germany.
Η Conference on Jewish Material Claims Against Germany παρείχε κονδύλια για το Πρόγραμμα Επείγουσας Βοήθειας για τα Θύματα των Ναζί κατ’ εντολήν του United States District Court που έχει την εποπτεία για τα ένδικα μέσα της υπόθεσης RE: Holocaust Victim Assets Litigation (Swiss Banks). 

 

On Line

Έχουμε 1974 επισκέπτες και 5 μέλη συνδεδεμένους

Log inΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ ΣΤΑ ΙΩΑΝΝΙΝΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΑΠΌ ΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ ΣΤΙΣ ΗΠΑ PDF Εκτύπωση E-mail

Στις 5.10.2016 έγιναν στα Ιωάννινα τα εγκαίνια της έκθεσης «Από την Άπειρο Χώρα στην Μεγάλη Ήπειρο. Ηπειρώτες ακολουθώντας την υπερπόντια μετανάστευση προς τις ΗΠΑ. Τέλος του 19ου αιώνα έως τον μεσοπόλεμο», η οποία διοργανώθηκε από τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.  Η έκθεση παρουσιάζεται στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του Βυζαντινού Μουσείου στο Ίτς Καλέ του Κάστρου των Ιωαννίνων,  θα διαρκέσει μέχρι τις 5 Μαρτίου του 2017 και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού.

Κατά τη διάρκεια της τελετής εγκαινίων έγιναν χαιρετισμοί από τον Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη, τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, καθηγητή κ. Γεώργιο Καψάλη και τον Προϊστάμενο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, Δρα κ. Κωνσταντίνο Σουέρεφ.

Η παρουσίαση του θέματος έγινε από την Κοσμήτορα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, καθηγήτρια κα Κατερίνα Λιάμπη και ακολούθησε ανάγνωση λογοτεχνικών κειμένων για την μετανάστευση από τον συγγραφέα κ. Μιχάλη Σπέγγο.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων έγινε από την κα Μάρσια Χαντάτ-Οικονομοπούλου, διευθύντρια του Μουσείου Kehila Kedosha Janina της Νέας Υόρκης, ομιλία για τη μετανάστευση των ρωμανιωτών Εβραίων των Ιωαννίνων στις ΗΠΑ στις αρχές του 20ου αιώνα, κατά την οποία παρουσίασε σημαντικά ιστορικά στοιχεία. Στην ομιλία της η κα Οικονομοπούλου ανάφερε χαρακτηριστικά ότι οι ιστορίες των Εβραίων των Ιωαννίνων που μετάναστευσαν στην Αμερική είχαν όλες ένα κοινό χαρακτηριστικό και αυτό ήταν η μεγάλη αγάπη τους για την πατρίδα.

Η εκδήλωση έγινε παρουσία μεγάλου αριθμού απογόνων Εβραίων των Ιωαννίνων που σήμερα ζουν στις ΗΠΑ.  

 

Copyright ΚΙΣ © 2009  - Powered by Netmasters O.E. Designed by David Floroae