Οι κοινωνικές υπηρεσίες για τα θύματα του Ναζισμού υποστηρίζονται με χορηγία της Conference on Jewish Material Claims Against Germany.
Η Conference on Jewish Material Claims Against Germany παρείχε κονδύλια για το Πρόγραμμα Επείγουσας Βοήθειας για τα Θύματα των Ναζί κατ’ εντολήν του United States District Court που έχει την εποπτεία για τα ένδικα μέσα της υπόθεσης RE: Holocaust Victim Assets Litigation (Swiss Banks). 

 

On Line

Έχουμε 3197 επισκέπτες συνδεδεμένους

Log in2Η ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΒΡΑΪΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΚΟΡΥΦΗΣ PDF Εκτύπωση E-mail

ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ, 13 – 14 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2016

Στις 13 & 14.11.2016 έγινε στη Βαρκελώνη, η 2η Πανευρωπαϊκή Εβραϊκή Διάσκεψη Κορυφής με θέμα: «Building Resilient Communities- Οικοδομώντας Ισχυρές Κοινότητες», η οποία διοργανώθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ECJC), την Joint (JDC) και το Ευρωπαϊκό Εβραϊκό Συμβούλιο (EJC), με την υποστήριξη της UJA– Federation New York.

Στη Διάσκεψη συμμετείχαν περισσότεροι από 160 εκπρόσωποι από 30 ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και παρατηρητές από τις ΗΠΑ, το Ισραήλ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στη Διάσκεψη συμμετείχαν πρόεδροι Εβραϊκών Κοινοτήτων και Οργανισμών, καθώς και επαγγελματίες σε θέματα ασφάλειας, αντιμετώπισης κρίσεων και επείγουσας ετοιμότητας, μαζί με αναλυτές ειδικούς σε γεωπολιτικά και κοινωνικά θέματα. Οι συμμετέχοντες μετέφεραν και αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με την ανθεκτικότητα και την προσαρμογή των Κοινοτήτων, κυρίως και όχι μόνο, στις συνεχώς αυξανόμενες αντισημιτικές ενέργειες που σε ορισμένες περιπτώσεις μπορούν να έχουν τραγικά αποτελέσματα.

Οι συνεχείς αντισημιτικές ενέργειες τείνουν να επηρεάσουν τις δραστηριότητες των Κοινοτήτων με αποτέλεσμα να μην παρέχουν στα μέλη τους τις προβλεπόμενες υπηρεσίες. Σε κάποιες εβραϊκές Κοινότητες της Ευρώπης, οι Εβραίοι αποφεύγουν ή και φοβούνται να πάνε στη Συναγωγή, να στείλουν τα παιδιά τους σε Εβραϊκά Σχολεία και να λάβουν μέρος σε εκδηλώσεις στο Πνευματικό Κέντρο. Έχει δημιουργηθεί μία σιωπηρή ατμόσφαιρα «φόβου» και απομάκρυνσης παρά τα συνεχώς αυξανόμενα μέτρα ασφαλείας που λαμβάνουν οι υπεύθυνοι.

Η προσπάθεια αυτή «επιρροής» της εβραϊκής ζωής στην Ευρώπη πρέπει να αντιμετωπισθεί συστηματικά και υπεύθυνα. Ο πρόεδρος του ECJC κ. Βενιαμίν Αλμπάλας στην εναρκτήρια ομιλία του τόνισε ότι ο «φόβος» πρέπει ν΄ αντικατασταθεί από την «ελπίδα» δημιουργώντας και διατηρώντας μια σύγχρονη, καλύτερη και πιο ελκυστική εβραϊκή ζωή στις Κοινότητές μας.

Ως «Community Resilience- Ισχυρή Κοινότητα» ορίζεται η ικανότητα μιας Κοινότητας σε ώρα κρίσεως και μετά από αυτή να χρησιμοποιεί τα δικά της μέσα, να προσαρμόζεται στις αλλαγές και τις συνθήκες του περιβάλλοντος, να συνεχίζει με υπερηφάνεια και σθένος να λειτουργεί παρέχοντας τις βασικές κοινοτικές λειτουργίες και να διατηρεί και να προάγει την φυσική και ψυχολογική ευζωία των μελών της. Στις μέρες μας η «Community Resilience- Ισχυρή Κοινότητα» είναι υψηλός στόχος των Εβραϊκών Κοινοτήτων ανά τον κόσμο. Σχετικά πρόσφατα αποτέλεσε τον κυριότερο και σοβαρότερο στόχο όλων των εβραϊκών Κοινοτήτων και Οργανισμών, ιδιαίτερα μετά τα τραγικά γεγονότα που συνέβησαν στην Γαλλία.

Τη Διάσκεψη χαιρέτισαν η υπουργός παρά τον Κυβερνήτη της Καταλονίας NeusMunteFernandez, η Ειδική Συντονίστρια της ΕΕ για την Καταπολέμηση του Αντισημιτισμού KatharinavonSchnurbein, η Εκτελεστική Αντιπρόεδρος του EJCRayaKalenova, ο αντιπρόεδρος του EJCκαι υπεύθυνος Ασφαλείας και Αντιμετώπισης Κρίσεων και του SACC Ευρώπης Ariel Muzicant, ο διευθυντής Ευρώπης της JDC Diego Ornique, ο πρόεδρος της Εβραϊκής Κοινότητας της Βαρκελώνης Uriel Benguigui και ο αντιπρόεδρος του CRIF Γαλλίας Yonathan Arfi.

Τα θέματα που συζητήθηκαν και αναπτύχθηκαν σε γενικές και επιμέρους συνεδρίες αφορούσαν την ανάπτυξη σχέσεων μεταξύ των Εβραϊκών Κοινοτήτων με τους τοπικούς, εθνικούς και ευρωπαϊκούς φορείς, τις σχέσεις με τα μέσα επικοινωνίας πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από μια καταστροφή, ακολουθώντας τα πιο κατάλληλα και εποικοδομητικά μέτρα.

Από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν ο πρόεδρος της Ι.Κ. Αθηνών Μίνος Μωυσής, το μέλος του Δ.Σ. της Ι.Κ. Αθηνών και του ΚΙΣΕ Ισαάκ-Σάκης Λεών, ο υπεύθυνος Ασφάλειας της Ι.Κ. Θεσσαλονίκης Μωρίς Σαπόρτα και οι κυρίες Ματίλντα Μπεράχα και Νέλλη Λεών.                               

 

Copyright ΚΙΣ © 2009  - Powered by Netmasters O.E. Designed by David Floroae