Οι κοινωνικές υπηρεσίες για τα θύματα του Ναζισμού υποστηρίζονται με χορηγία της Conference on Jewish Material Claims Against Germany.
Η Conference on Jewish Material Claims Against Germany παρείχε κονδύλια για το Πρόγραμμα Επείγουσας Βοήθειας για τα Θύματα των Ναζί κατ’ εντολήν του United States District Court που έχει την εποπτεία για τα ένδικα μέσα της υπόθεσης RE: Holocaust Victim Assets Litigation (Swiss Banks). 

 

On Line

Έχουμε 1854 επισκέπτες συνδεδεμένους

Log inΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΝΗΜΗΣ για την ΕΒΡΑΪΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ PDF Εκτύπωση E-mail

Τους Εβραίους της Καστοριάς που έχασαν τη ζωή τους στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης τίμησε στις 26.3.2017 το νεοσύστατο Κέντρο Σπουδών Εβραϊκής Κληρονομιάς Καστοριάς, διοργανώνοντας σειρά εκδηλώσεων.

Ως τόπος εκκίνησης, ορίστηκε η πλατεία Ομονοίας. Στη συνέχεια οι παρευρισκόμενοι περνώντας από το Τσαρσί, κατευθύνθηκαν στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος, όπου τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων.

Η μέτζο σοπράνο Μαριάτζελα Χατζησταματίου, έψαλλε μια προσευχή και απέδωσε επίσης ένα σεφραδίτικο τραγούδι του αποχωρισμού το οποίο έχει συνδεθεί με το Ολοκαύτωμα των Εβραίων, προκαλώντας ρίγη συγκίνησης στους παρευρισκόμενους.

Αμέσως μετά, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στο Επιμελητήριο Καστοριάς κατά τη διάρκεια της οποίας η ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια Ρίτα Ναχμία – Βεντούρα, κόρη της αείμνηστης Καστοριανής Εβραίας Μπέρρυς Ναχμία, αναφέρθηκε στο βιβλίο «Κραυγή για το Αύριο», το οποίο έγραψε η μητέρα της στα τέλη της δεκαετίας του ’80. Μέσα από τις σελίδες του, η συγγραφέας, μετέφερε τις εμπειρίες της από το στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς στο οποίο τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής είχαν μεταφέρει ως αιχμαλώτους την ίδια και τα μέλη της εβραϊκής κοινότητας Καστοριάς.

Ακολούθησε ομιλία από τον διευθυντή του 67ου Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης Δημήτρη Γουλή με θέμα: «Ολοκαύτωμα και Εκπαίδευση», ενώ τέλος προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ «Οδός Εβραϊδος», το οποίο αποτελεί πτυχιακή εργασία του Δημήτρη Κωστάρα για το τμήμα Τεχνών και Ήχου του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Στις εκδηλώσεις για την Ημέρα Μνήμης της Εβραϊκής Κοινότητας Καστοριάς συμμετείχαν οι γενικοί πρόξενοι της Γερμανίας και της Ρουμανίας Βάλτερ Στέχελ και Μάρτιν Λαντισλάου Σάλαμον, ο εκπρόσωπος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος Σολομών Παρέντε, ο οποίος απηύθυνε προσφώνηση,ο πρόεδρος της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Διεκδίκησης Γερμανικών Οφειλών κ. Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Καστοριάς κα Ολυμπία Τελιγιορίδου, οι πρόεδροι των Ι.Κ. Λάρισας, Βόλου και Τρικάλων Μώρις Μαγρίζος, Μαρσέλ Σολομων και Ιάκωβος Βενουζίου, μέλη των Ισραηλιτικών Κοινοτήτων Θεσσαλονίκης και Ιωαννίνων, αλλά και πολίτες της Καστοριάς.

Το βράδυ της προηγουμένης, το Κέντρο Σπουδών Εβραϊκής Κληρονομιάς Καστοριάς, παρέθεσε στους επίσημους προσκεκλημένους δείπνο σε ταβέρνα της πόλης μας, στο οποίο παρέστη και ο Δήμαρχος Καστοριάς.

Πηγή: ιστοσελίδα ΦΩΝΗ της ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

 

 

 

Copyright ΚΙΣ © 2009  - Powered by Netmasters O.E. Designed by David Floroae