Οι κοινωνικές υπηρεσίες για τα θύματα του Ναζισμού υποστηρίζονται με χορηγία της Conference on Jewish Material Claims Against Germany.
Η Conference on Jewish Material Claims Against Germany παρείχε κονδύλια για το Πρόγραμμα Επείγουσας Βοήθειας για τα Θύματα των Ναζί κατ’ εντολήν του United States District Court που έχει την εποπτεία για τα ένδικα μέσα της υπόθεσης RE: Holocaust Victim Assets Litigation (Swiss Banks). 

 

On Line

Έχουμε 1803 επισκέπτες συνδεδεμένους

Log inΝΕΟΙ ΛΙΘΟΙ ΜΝΗΜΗΣ ΣΤΟ Α΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ PDF Εκτύπωση E-mail

Την τοποθέτηση 68 καινούριων Λίθων Μνήμης, μπροστά από το Α’ Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης, στη μνήμη των Εβραίων μαθητών που έχασαν τη ζωή τους στα γερμανικά στρατόπεδα συγκέντρωσης κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος σχεδιάζει η διοίκηση του Κεντρικού Δήμου.

Οι Stolpersteine (Λίθοι Πρόσκρουσης), γνωστοί σε μας σαν λίθοι μνήμης, είναι έμπνευση του καλλιτέχνη Gunther Demnig από την Κολωνία. Πρόκειται για μικρές μπρούτζινες ενθέσεις, με χαραγμένα πάνω τους το όνομα ενός θύματος του Ολοκαυτώματος, την ημερομηνία γέννησής του, την ημερομηνία απέλασής του σε κάποιο από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ή την ημερομηνία θανάτου του, εάν είναι γνωστή.

Ήδη έχουν τοποθετηθεί στο πεζοδρόμιο επί της οδού Βασ. Όλγας, 81 μνημειακές πλάκες με τα ονόματα Εβραίων μαθητών. Πρόσφατα, η Οικονομική Επιτροπή του δήμου ενέκρινε την αποδοχή δωρεάς του επιχειρηματία Απόστολου Δερεκλή, ώστε να ολοκληρωθεί το μνημείο με την τοποθέτηση 68 νέων Λίθων Μνήμης.

Συνολικά, 149 Έλληνες Εβραίοι μαθητές του Α’ Γυμνάσιου Αρρένων Θεσσαλονίκης εκτοπίστηκαν το 1943 μαζί με τις οικογένειες τους σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, οι περισσότεροι απ’ αυτούς στο Άουσβιτς και έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος. Στη Θεσσαλονίκη ανθούσε η μεγαλύτερη Εβραϊκή Κοινότητα της Ελλάδας πριν τον Πόλεμο. Η συντριπτική πλειοψηφία από αυτούς εξοντώθηκε στα Στρατόπεδα συγκέντρωσης – κρεματόρια της ναζιστικής Γερμανίας.

Από τους περίπου 56.000 Εβραίους της πόλης σώθηκαν 1.950. Μια μαύρη σελίδα της ιστορίας της πόλης που κανείς δεν ήθελε να θυμάται για πάρα πολλά χρόνια.

Σύμφωνα με την εισήγηση της διεύθυνσης Αστικού Σχεδιασμού και Αρχιτεκτονικών Μελετών, οι καινούριες μνημειακές πλακέτες θα τοποθετηθούν σε τρεις σειρές, συμπληρώνοντας τις ήδη υπάρχουσες και θα επεκτείνουν το μνημείο προς την είσοδο του Α’ Γυμνασίου Αρρένων.

Η έγκριση χωροθέτησης και εργασιών διαμόρφωσης του πεζοδρομίου για την τοποθέτηση 68 Λίθων Μνήμης επί της οδού Βασ. Ολγας 3, μπροστά από το Α’ Γυμνάσιο, θα απασχολήσει την προσεχή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, την Δευτέρα 12 Ιουνίου.

Σημειώνεται πως άλλοι πέντε τέτοιοι Λίθοι Μνήμης έχουν ήδη τοποθετηθεί, μέσω μιας άλλης πρωτοβουλίας, στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης, στη μνήμη πέντε Εβραίων λιμενεργατών θυμάτων του Ολοκαυτώματος, ενώ περισσότερες από 50.000 μνημειακές πλακέτες έχουν “ριζώσει” σε δρόμους και πεζοδρόμια διαφόρων ευρωπαϊκών χωρών.

Πηγή: ιστοσελιδα parallaxi, 8.6.2017

 

Copyright ΚΙΣ © 2009  - Powered by Netmasters O.E. Designed by David Floroae