Οι κοινωνικές υπηρεσίες για τα θύματα του Ναζισμού υποστηρίζονται με χορηγία της Conference on Jewish Material Claims Against Germany.
Η Conference on Jewish Material Claims Against Germany παρείχε κονδύλια για το Πρόγραμμα Επείγουσας Βοήθειας για τα Θύματα των Ναζί κατ’ εντολήν του United States District Court που έχει την εποπτεία για τα ένδικα μέσα της υπόθεσης RE: Holocaust Victim Assets Litigation (Swiss Banks). 

 

On Line

Έχουμε 4712 επισκέπτες συνδεδεμένους

Log inΕΚΘΕΣΗ ΜΕ ΤΑ ΙΕΡΑ ΚΕΙΜΗΛΙΑ ΤΩΝ ΡΩΜΑΝΙΩΤΩΝ ΕΒΡΑΙΩΝ ΣΤΑ ΙΩΑΝΝΙΝΑ PDF Εκτύπωση E-mail

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 1.10.2017: Κειμήλια των Ρωμανιωτών, των ελληνόφωνων Εβραίων των Ιωαννίνων, που χρονολογούνται από τον 17ο έως τις αρχές του 20ού αιώνα φιλοξενεί το Μουσείο Αργυροτεχνίας του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς στα Ιωάννινα, στο πλαίσιο της σειράς εκθέσεων «Οταν η τέχνη γίνεται ιερή». Τα εβραϊκά κειμήλια αποτελούν το δεύτερο μέρος της τριλογίας που ξεκίνησε με δείγματα της ηπειρώτικης εκκλησιαστικής αργυροχοΐας και περιλαμβάνει αντικείμενα, αργυρά και μη, που συνδέονται με τις θρησκευτικές τελετές, όπως το Τικ όπου φυλάσσεται ο «Κύλινδρος του Νόμου», το ιερότερο βιβλίο του Ιουδαϊσμού, οι ασημένιες Σανταγιότ με τις οποίες τιμάται η μνήμη νεκρών μελών της οικογένειας ή αφιερώνονται στους ζώντες για καλή υγεία και ευημερία, η ασημένια Χανουκία, η οκτάφωτη λυχνία για τον εορτασμό του Χανουκά, δείγματα από τις ασημένιες Mεγγιλότ (κύλινδροι της Εσθήρ) των Ιωαννίνων κ.ά. Τα εκθέματα φανερώνουν, μεταξύ άλλων, ότι η αργυροτεχνία είναι στενά δεμένη με τις θρησκευτικές εβραϊκές τελετές, είτε αυτές τελούνται στη συναγωγή είτε στο σπίτι.

Η έκθεση αναπτύσσεται σε πέντε ενότητες, ξεκινώντας από την ερμηνεία του όρου «Εβραϊκή τέχνη» και τον τρόπο με τον οποίο αυτή εντάσσεται στις λατρευτικές συνήθειες του Ιουδαϊσμού. Στη δεύτερη ενότητα παρουσιάζεται η συναγωγή, ένας από τους κεντρικότερους θρησκευτικούς θεσμούς των Εβραίων, τόπος για ομαδική προσευχή και μελέτη, ενώ ιδιαίτερη μνεία γίνεται στις συναγωγές των Ιωαννίνων. Η τρίτη και τέταρτη ενότητα αναφέρονται στο εβραϊκό εορτολόγιο και στις τελετές για τον κύκλο της ζωής, αντίστοιχα. Στην τελευταία ενότητα, κείμενα, αρχειακές φωτογραφίες και οπτικοακουστικό υλικό αναδεικνύουν τόσο το ιστορικό πλαίσιο και τη μακραίωνη παρουσία των Ρωμανιωτών Εβραίων στον ελλαδικό χώρο, ήδη από τα Ελληνιστικά χρόνια, όσο και την πορεία της εβραϊκής κοινότητας των Ιωαννίνων, η οποία γνώρισε ιδιαίτερη ακμή στις αρχές του 19ου αιώνα. Οι Εβραίοι της πόλης συμμετείχαν ενεργά στην κοινωνική και πολιτική ζωή της τοπικής κοινωνίας μετά την ένταξη των Ιωαννίνων στο ελληνικό κράτος, το 1913. Τα αντικείμενα της έκθεσης προέρχονται από τη συλλογή του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος, από την Ισραηλιτική Κοινότητα Ιωαννίνων και από την ιδιωτική συλλογή του Ραφαήλ Μωυσή.

​​«Οταν η τέχνη γίνεται ιερή. Εβραϊκά κειμήλια από τα Ιωάννινα», Μουσείο Αργυροτεχνίας, Κάστρο Ιωαννίνων, 10 μ.μ. έως 6 μ.μ. (έως τις 15/10) και έως 5 μ.μ. (από 16/10).

Πηγή: Ιστοσελίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ

 

Copyright ΚΙΣ © 2009  - Powered by Netmasters O.E. Designed by David Floroae