Οι κοινωνικές υπηρεσίες για τα θύματα του Ναζισμού υποστηρίζονται με χορηγία της Conference on Jewish Material Claims Against Germany.
Η Conference on Jewish Material Claims Against Germany παρείχε κονδύλια για το Πρόγραμμα Επείγουσας Βοήθειας για τα Θύματα των Ναζί κατ’ εντολήν του United States District Court που έχει την εποπτεία για τα ένδικα μέσα της υπόθεσης RE: Holocaust Victim Assets Litigation (Swiss Banks). 

 

On Line

Έχουμε 2220 επισκέπτες συνδεδεμένους

Log in



ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΤΗΣ Ι.Κ. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ PDF Εκτύπωση E-mail

Τον προηγούμενο Απρίλιο οργανώθηκε από το Σχολείο μας έκθεση με το υλικό των συνεντεύξεων, η οποία υποστηρίχθηκε από την Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης και υλοποιήθηκε σε συνεργασία με τον οργανισμό Centropa, ο οποίος δραστηριοποιείται στον τομέα της διάσωσης της μνήμης  και της διαφύλαξης  της εβραϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς  σε Ευρώπη, Αμερική και Ισραήλ. Η έκθεση τελέσθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, της Πρεσβείας του Ισραήλ στην Ελλάδα, του Γενικού Προξενείου της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη, του Γαλλικού Ινστιτούτου και του Δήμου Θεσσαλονίκης και εντάχθηκε στο πρόγραμμα εκδηλώσεων μνήμης για την ημέρα Πένθους για τα θύματα του Ολοκαυτώματος, Γιομ Ασοά.

Η ερευνητική εργασία με θέμα “Μνήμες σχολικής ζωής πριν από τον πόλεμο: Εβραίοι επιζώντες της Σοά αφηγούνται” είχε  βασικό παιδαγωγικό σκοπό την ανάδειξη πτυχών της εβραϊκής ζωής στη Θεσσαλονίκη πριν το Ολοκαύτωμα μέσω της καταγραφής των στοιχείων σε συνεντεύξεις με ευχάριστες κυρίως αναμνήσεις,  με βασικό στόχο τη διαφύλαξη της εβραϊκής κληρονομιάς της πόλης της Θεσσαλονίκης. Ως επιστέγασμα της πολύμηνης έρευνας και των συνεντεύξεων των μαθητών/τριών της  Στ΄ τάξης από επιζώντες και κρυμμένα παιδιά που ζουν στην πόλη μας δημιουργήθηκε το οπτικοακουστικό υλικό, που έλαβε το πρώτο βραβείο από τον οργανισμό Centropa στο θέμα “My Community τον Ιούνιο του 2017 με χρηματικό έπαθλο και  στις 25/11/2017 από την κριτική επιτροπή του Μουσείου Σχολικής Ζωής & Εκπαίδευσης του Εθνικού Κέντρου Έρευνας & Διάσωσης Σχολικού Υλικού. Είχαμε την τιμή να μας απονεμηθεί το βραβείο για την επιτυχημένη συμμετοχή μας από τη συγγραφέα κ. Λότη Πέτροβιτς - Ανδρουτσοπούλου, η οποία και επεσήμανε τη σπουδαιότητα της διατήρησης της μνήμης, την οποία και παρομοίωσε  ως δέντρο με ρίζες και κλαδιά που αναπτύσσεται και ζωντανεύει με  το σπουδαίο  έργο των εκπαιδευτικών και τη δημιουργικότητα των παιδιών.

Αισιοδοξούμε στην ευαισθητοποίηση των μαθητών και μαθητριών κάθε σχολείου  στα θέματα που αναδεικνύουν την αγάπη για τη ζωή και τους ανθρώπους  και ζωντανεύουν τα γεγονότα μέσω αφηγήσεων των  προσωπικών εμπειριών για την αέναη ισχυροποίηση της   μνήμης   και της μαρτυρίας, απαραίτητων διαδικασιών για τη διεύρυνση της προφορικής ιστορίας.

Ελπίζουμε  ένα τέτοιο θέμα, να αποτελέσει κίνητρο έμπνευσης για τη διδασκαλία της Ιστορίας του Ολοκαυτώματος  από όλους τους εκπαιδευτικούς ως επίκαιρο θέμα σεβασμού στις ανθρώπινες αξίες και ύμνου προς τη ζωή.

Θερμά συγχαρητήρια στις εκπαιδευτικούς κ. Αλέγρα Φρανσέ και κ. Στέλλα Καλλέ, στους υπόλοιπους  εκπαιδευτικούς  του σχολείου μας και στους μαθητές της Στ΄ τάξης: Ισαάκ Βενουζίου, Νεφέλη Ασπρίδου και Παναγιώτη Αναγνωστόπουλο για το σθένος, τη δημιουργικότητα, την εργατικότητα και το ομαδικό πνεύμα.

Η Διευθύντρια του Ιδιωτικού Δημοτικού Σχολείου

της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης

Εύα - Σάρρα Σαουλίδου - Σεβή

 

Copyright ΚΙΣ © 2009  - Powered by Netmasters O.E. Designed by David Floroae