Έντεκα μαθήτριες του Β΄ Θετικού Τμήματος του 4ου Λυκείου της Ρόδου υπογράφουν το παρακάτω κείμενο σχετικά με την επίσκεψη του Σχολείου τους στην έκθεση "Άννα Φρανκ: Μία ιστορία για το σήμερα" , που παρουσιάστηκε στη Δημοτική Πινακοθήκη του νησιού τον περασμένο Οκτώβριο. Το κείμενο αναδημοσιεύεται από την εφημερίδα "Ροδιακή", της 20.11.01:

    "Πολλές φορές είχαμε συζητήσει στο σχολείο για τον πόλεμο, για το ρατσισμό και για την καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Πολλές φορές διαβάσαμε σελίδες βιβλίων με θέμα την ανθρώπινη δυστυχία που προκαλεί ο πόλεμος. Η επίσκεψή μας όμως στην έκθεση με θέμα, τη ζωή ενός μικρού κοριτσιού που βιώνει τον πόλεμο και το ρατσισμό, ήταν για μας αποκάλυψη, μία αποκάλυψη στις μαύρες σελίδες της ανθρώπινης ιστορίας.
    Παρατηρώντας το φωτογραφικό υλικό, μεταφερθήκαμε σε μία άλλη εποχή, στην εποχή της ναζιστικής Γερμανίας και του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου. Ξαφνικά, σοβαρέψαμε, θαρρείς ωριμάσαμε. Γίναμε ένα με την Άννα Φρανκ, ζήσαμε νοερά τους διωγμούς των ανθρώπων, τους εξευτελισμούς, την κατάφωρη καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Νοιώσαμε το πάθος της Αννας Φρανκ για ζωή, συγκινηθήκαμε όταν τη βλέπαμε κρυμμένη από τους Γερμανούς να κρατά το ημερολόγιό της και να γράφει για την ελευθερία και τη ζωή και δακρύσαμε κρυφά όταν μάθαμε ότι πέθανε μέσα στο στρατόπεδο συγκέντρωσης δεκαπέντε χρονών.
    Φεύγοντας από την έκθεση νοιώσαμε φευγαλέα ότι ο ήλιος της ημέρας ήταν πιο λαμπερός και ο ουρανός πιο γαλάζιος που σκεφθήκαμε ότι οι προκαταλήψεις, η μισαλλοδοξία, οι φυλετικές διακρίσεις, ο ρατσισμός, η εθνικιστική έξαρση, ο περιορισμός της ελευθερίας είναι ανάγκη να σβηστούν από τη ζωή των ανθρώπων και αυτό είναι στο χέρι μας!!!".