Οι κοινωνικές υπηρεσίες για τα θύματα του Ναζισμού υποστηρίζονται με χορηγία της Conference on Jewish Material Claims Against Germany.
Η Conference on Jewish Material Claims Against Germany παρείχε κονδύλια για το Πρόγραμμα Επείγουσας Βοήθειας για τα Θύματα των Ναζί κατ’ εντολήν του United States District Court που έχει την εποπτεία για τα ένδικα μέσα της υπόθεσης RE: Holocaust Victim Assets Litigation (Swiss Banks). 

 

On Line

Έχουμε 2193 επισκέπτες συνδεδεμένους

Log inΤΕΛΕΤΗ ΜΝΗΜΗΣ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΓΙΑ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΤΑΝΑΪΣ | Εκτύπωση |

Η Συναγωγή Χανίων διοργανώνει την Κυριακή, 17 Ιουνίου 2018 και ώρα 19:30 τελετή μνήμης των θυμάτων του πλοίου Τάναϊς. Το μνημόσυνο θα πραγματοποιηθεί στο Μνημείο Θυμάτων Τάναϊς, στην ακτή Μιαούλη (Κουμ Καπί).

Κατά την έναρξη της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθεί επιμνημόσυνη δέηση από τον Σοφολογιώτατο Ραββίνο Αθηνών, κ. Γκαμπριέλ Νεγρίν. Επιμνημόσυνη δέηση θα ακολουθήσει από εκπρόσωπο της Ιεράς Μητρόπολης Κυδωνίας και Αποκορώνου και από εκπρόσωπο της Καθολικής Εκκλησίας Χανίων. Στη συνέχεια  θα απευθύνει χαιρετισμό ο Βίκτωρ Ι. Ελιέζερ, ως εκπρόσωπος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος. Την κεντρική ομιλία θα κάνει η Ρίτα Γκαμπάι, συγγραφέας.

Η τελετή μνήμης θα ολοκληρωθεί με επιμνημόσυνη δέηση στο χώρο της Συναγωγής Χανίων Ετς Χαγίμ.

Η βύθιση του πλοίου Τάναϊς συγκαταλέγεται στην μακρά λίστα των απωλειών του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου για το νησί της Κρήτης. Το πλοίο απέπλευσε από το Ηράκλειο το βράδυ της 8ης Ιουνίου 1944. Ήταν υπό ναζιστική σημαία και μετέφερε στην Αθήνα αιχμαλώτους που επρόκειτο να καταλήξουν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης με τραίνα. Οι αιχμάλωτοι που ήταν εγκλωβισμένοι στα αμπάρια του Τάναϊς ήταν το σύνολο του εβραϊκού πληθυσμού της Κρήτης, το σύνολο των Ιταλών αιχμαλώτων πολέμου από την Κρήτη και πλήθος χριστιανών αντιστασιακών του νησιού. Εκτιμάται ότι τα άτομα που μετέφερε ήταν κάτι παραπάνω από 350. Λίγες ώρες μετά τον απόπλου το πλοίο τορπιλίστηκε από βρετανικό υποβρύχιο και όλοι οι εγκλωβισμένοι αιχμάλωτοι χάθηκαν στο ναυάγιο.

Η δυστυχής αφορμή του Τάναϊς μας καλεί κάθε χρόνο να αναλογιστούμε την βαρβαρότητα του πολέμου, να θυμηθούμε τα θύματα, καθένα μόνο του και τα σύνολα που απάρτιζαν, και να αξιοποιήσουμε αυτήν την αφορμή για μία συνάντηση των θρησκειών που εκπροσωπούν τον πληθυσμό της Κρήτης. Η αφορμή αυτή, επίσης, μας προτρέπει να υμνούμε την ζωή και την συνύπαρξη ενάντια στην απομόνωση και τον θάνατο.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

 

Copyright ΚΙΣ © 2009  - Powered by Netmasters O.E. Designed by David Floroae