Οι κοινωνικές υπηρεσίες για τα θύματα του Ναζισμού υποστηρίζονται με χορηγία της Conference on Jewish Material Claims Against Germany.
Η Conference on Jewish Material Claims Against Germany παρείχε κονδύλια για το Πρόγραμμα Επείγουσας Βοήθειας για τα Θύματα των Ναζί κατ’ εντολήν του United States District Court που έχει την εποπτεία για τα ένδικα μέσα της υπόθεσης RE: Holocaust Victim Assets Litigation (Swiss Banks). 

 

On Line

Έχουμε 6622 επισκέπτες συνδεδεμένους

Log inΕΡΓΑΣΙΕΣ ΑΝΑΣΤΗΛΩΣΗΣ ΤΗΣ ΣΥΝΑΓΩΓΗΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ PDF Εκτύπωση E-mail

Στο πλαίσιο των εργασιών αναστήλωσης της Εβραϊκής Συναγωγής Τρικάλων ξεκίνησαν τα έργα ανάδειξης του ιστορικού κτιρίου με την κατεδάφιση τμημάτων που βρίσκονταν μπροστά από αυτό, ώστε να είναι καλύτερα ορατή απ΄ όσους διέρχονται από το συγκεκριμένο σημείο.

Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν οι εργασίες αναστήλωσης του εσωτερικού τμήματος της Συναγωγής. Για την αναστήλωση της Συναγωγής, η Ι.Κ. Τρικάλων και το ΚΙΣΕ είχαν ξεκινήσει εκστρατεία ευαισθητοποίησης από το 2017 στην οποία ανταποκρίθηκαν ομόθρησκοι από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Το έργο υποστηρίζεται και από τη Γερμανία, η οποία είναι βασικός χορηγός της αναστήλωσης.  

Λίγα λόγια για την ιστορία της Συναγωγής

H κατασκευή του κτιρίου ξεκίνησε περίπου το 1925 και ολοκληρώθηκε το 1930. Τα εγκαίνια της Συναγωγής Καλ Γιαβανίμ έγιναν την ίδια χρονιά (1930), με περίλαμπρο τρόπο σε επίσημη τελετή στην οποία συμμετείχαν η πολυπληθής Ισραηλιτική Κοινότητα Τρικάλων, που τότε ήταν εξαπλωμένη σε Τρίκαλα-Καρδίτσα-Φάρσαλα, οι τοπικές Αρχές και πλήθος κόσμου από τα Τρίκαλα και την Καρδίτσα, καταδεικνύοντας έτσι τις άριστες σχέσεις των μελών της εβραϊκής Κοινότητας με τους συμπολίτες τους, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η τοπική εφημερίδα «Θάρρος» σε ρεπορτάζ της εποχής. Η Συναγωγή είναι Ρωμανιώτικου ρυθμού και για το λόγο αυτό ονομάζεται «Καλ Γιαβανίμ», δηλαδή των Ελλήνων Εβραίων. Πρόκειται για ένα από τα λίγα, σπάνια, ιδιαιτέρα και πολύτιμα δείγματα αρχιτεκτονικής και διαρρύθμισης  Ρωμανιώντικου τύπου, με το Βήμα στο κέντρο αντικριστά προς το Εχάλ. Η Συναγωγή είναι από τα ωραιότερα ιδρύματα της πόλης των Τρικάλων και είναι καταχωρημένη σε διεθνείς τουριστικούς καταλόγους και λευκώματα παγκόσμιων εβραϊκών μνημείων ως συναγωγή μοναδικής ομορφιάς και μνημείο λαμπρής ιστορικής και πολιτισμικής ελληνοεβραϊκής παράδοσης.  Τουρίστες και ερευνητές απ΄ όλον τον κόσμο την επισκέπτονται τακτικά, ενώ ο αριθμός τους αυξάνεται συνεχώς.

 

Copyright ΚΙΣ © 2009  - Powered by Netmasters O.E. Designed by David Floroae