Η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης καταδικάζει απερίφραστα τη νέα βεβήλωση του Μνημείου Ολοκαυτώματος, που σύμφωνα με τα τρέχοντα δεδομένα, έγινε από ομάδα αγνώστων, η οποία συμμετείχε σε πορεία που πραγματοποιήθηκε στις 14.12.2018 στη Θεσσαλονίκη.

Πρόκειται για μια ακόμα πράξη προσβολής και απαξίωσης του συμβόλου, που ανεγέρθη από την Ελληνική Κυβέρνηση, για να τιμήσει τη μνήμη των 50.000 πολιτών της Θεσσαλονίκης Εβραϊκού Θρησκεύματος, που εξοντώθηκαν από τους Ναζί, θυμάτων του μαζικότερου και πιο οργανωμένου εγκλήματος που βίωσε η ανθρωπότητα.

Τη στιγμή που κάποιοι προβαίνουν σε μια ενέργεια ντροπιαστική για την Ιστορία και την πόλη της Θεσσαλονίκης, η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης, επενδύει στην εκπαίδευση, στη μεταλαμπάδευση των διδαγμάτων που κληροδότησε με εξαιρετικά επώδυνο τρόπο στην ανθρωπότητα το Ολοκαύτωμα, ώστε αυτά να λειτουργήσουν ως ασπίδα για τη νέα γενιά.

Δυστυχώς οι επαναλαμβανόμενες βεβηλώσεις του Μνημείου Ολοκαυτώματος  (Δεκέμβριος 2017, Ιανουάριος 2018, Ιούνιος 2018 και Δεκέμβριος 2018) υπογραμμίζουν πολλά, αλλά πάνω από όλα την έλλειψη σεβασμού και γνώσης. Η εικόνα μιας σβάστικας επάνω στο Μνημείο Ολοκαυτώματος καταδεικνύει ξεκάθαρα, ότι δεν είναι λίγοι αυτοί που στις μέρες μας είναι έτοιμοι να βαδίσουν ξανά σε επικίνδυνα μονοπάτια ασπαζόμενοι αντισημιτικά στερεότυπα και θεωρίες συνομωσίας.

Όλα τα παραπάνω οφείλουν, το λιγότερο, να προβληματίσουν πολύ σοβαρά την κοινωνία μας.

17 Δεκεμβρίου 2018

Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης