Οι κοινωνικές υπηρεσίες για τα θύματα του Ναζισμού υποστηρίζονται με χορηγία της Conference on Jewish Material Claims Against Germany.
Η Conference on Jewish Material Claims Against Germany παρείχε κονδύλια για το Πρόγραμμα Επείγουσας Βοήθειας για τα Θύματα των Ναζί κατ’ εντολήν του United States District Court που έχει την εποπτεία για τα ένδικα μέσα της υπόθεσης RE: Holocaust Victim Assets Litigation (Swiss Banks). 

 

On Line

Έχουμε 5312 επισκέπτες συνδεδεμένους

Log inΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ Ι.Κ. ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΣΤΗΝ «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΗ ΣΥΝΑΓΩΓΗ PDF Εκτύπωση E-mail

Σημαντικές και αναγκαίες παρεμβάσεις βρίσκονται σε εξέλιξη στην Εβραϊκή Συναγωγή των Τρικάλων, οι οποίες ξεκίνησαν τον περασμένο Οκτώβριο και θα ολοκληρωθούν, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, στο τέλος του Φεβρουαρίου του 2019.

Μέχρι τώρα, σύμφωνα με όσα δηλώνει στην "Ε" ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Τρικάλων κ. Ιακώβ Βενουζίου, κατασκευάστηκε καινούργια στέγη και ταβάνι. Επίσης έχουν πραγματοποιηθεί εργασίες αρμολόγησης και ενίσχυσης στους τέσσερις κίονες στο εσωτερικού της Συναγωγής, καινούργιο σοβάτισμα και αρμολόγηση εσωτερικού του πέτρινου τοίχου, εργασίες νέας ηλεκτρολογικής εγκατάστασης και νέες γύψινες διακοσμήσεις.

Να σημειώσουμε πως τον περασμένο Ιούνιο, είχαν πραγματοποιηθεί οι εργασίες κατεδάφισης τμήματος της Εβραϊκής Συναγωγής των Τρικάλων, όπου συνεργεία γκρέμισαν «προβληματικά» τμήματα του κτιρίου. Η Συναγωγή είναι χαρακτηριστικό δείγμα αρχιτεκτονικής και αποτελεί πόλο έλξεως Εβραίων τουριστών από το Ισραήλ και άλλες χώρες, όπως τονίζει ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Τρικάλων κ. Βενουζίου. 

Η Συναγωγή είναι Ρωμανιώτικου ρυθμού και για το λόγο αυτό ονομάζεται «Καλ Γιαβανίμ», δηλαδή των Ελλήνων Εβραίων. Πρόκειται για ένα από τα λίγα, σπάνια και πολύτιμα δείγματα αρχιτεκτονικής και διαρρύθμισης Ρωμανιώντικου τύπου. Μοναδική ιδιαιτερότητα της Συναγωγής Τρικάλων είναι ότι διαθέτει δύο Άμβωνες (Τεβά), έναν στο κέντρο -αντικριστά προς το Εχάλ- και έναν υπερυψωμένο στον δυτικό τοίχο. Η Συναγωγή είναι από τα ωραιότερα κτίρια της πόλης των Τρικάλων και είναι καταχωρημένη σε διεθνείς τουριστικούς καταλόγους και λευκώματα παγκόσμιων εβραϊκών μνημείων ως συναγωγή μοναδικής ομορφιάς και μνημείο λαμπρής ιστορικής και πολιτισμικής ελληνοεβραϊκής παράδοσης. Τουρίστες και ερευνητές απ’ όλον τον κόσμο την επισκέπτονται τακτικά.

(Της ανταποκρίτριάς μας Γεωργίας Κωστακοπούλου)

ΠΗΓΗ: ιστοσελίδα eleftheria, 8.1.2019

 

Copyright ΚΙΣ © 2009  - Powered by Netmasters O.E. Designed by David Floroae