Οι κοινωνικές υπηρεσίες για τα θύματα του Ναζισμού υποστηρίζονται με χορηγία της Conference on Jewish Material Claims Against Germany.
Η Conference on Jewish Material Claims Against Germany παρείχε κονδύλια για το Πρόγραμμα Επείγουσας Βοήθειας για τα Θύματα των Ναζί κατ’ εντολήν του United States District Court που έχει την εποπτεία για τα ένδικα μέσα της υπόθεσης RE: Holocaust Victim Assets Litigation (Swiss Banks). 

 

On Line

Έχουμε 3198 επισκέπτες συνδεδεμένους

Log inΥΠΕΓΡΑΦΗ ΤΟ ΒΕΛΓΙΚΟ ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ PDF Εκτύπωση E-mail

Μια σημαντική εξέλιξη για τη δημιουργία του Μουσείου του Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη ανακοίνωσε σήμερα ο δήμαρχος της πόλης, Γιάννης Μπουτάρης.

Όπως τόνισε, υπεγράφη στο Βέλγιο το βασιλικό διάταγμα για τη δημιουργία του Ιδρύματος του Μουσείου του Ολοκαυτώματος, το οποίο θα έχει έδρα τις Βρυξέλλες και θα διοικεί το Μουσείο. “Με αυτό τον τρόπο αποκτά διεθνή οντότητα. Έτσι και αλλιώς η γενική συνέλευση θα έχει διεθνείς προσωπικότητες. Ελπίζω ότι πολύ σύντομα κάποια πράγματα που καθυστερούν να προχωρήσουν πιο γρήγορα” δήλωσε ο Γιάννης Μπουταρης, εκφράζοντας την ανακούφισή του για την υπογραφή του διατάγματος, το οποίο όπως είπε καθυστερούσε από τον Οκτώβριο.

Το Μουσείο Ολοκαυτώματος Ελλάδος θα ανεγερθεί σε ακίνητο που ανήκει στη ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε., παρακείμενο στον Παλαιό Σιδηροδρομικό Σταθμό της Θεσσαλονίκης. Με το Προεδρικό Διάταγμα 98/2017 (συν. 4, ΦΕΚ 293/τ. Α.Α.Π./29-12-2017) έχει ήδη εγκριθεί η ειδική πολεοδομική μελέτη του ακινήτου για τη δημιουργία του Μουσείου Ολοκαυτώματος στην περιοχή του Εμπορικού Σταθμού Θεσσαλονίκης στον Δήμο Θεσσαλονίκης. Το συγκεκριμένο ακίνητο έχει εκμισθωθεί από τη ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε. στην Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης, δυνάμει σύμβασης μίσθωσης, που υπογράφηκε στις 18 Ιουνίου 2014, για χρονικό διάστημα 30 ετών, η οποία μπορεί να παραταθεί για 90 έτη συνολικά. Η επιλογή της τοποθεσίας για την ανέγερση του Μουσείου είναι έντονα σημειολογική, αφού εκεί βρισκόταν ο παλιός σιδηροδρομικός σταθμός, ο τόπος αναχώρησης για τα γερμανικά στρατόπεδα συγκέντρωσης των 50.000 και πλέον Εβραίων της πόλης.

Η ίδρυση και η λειτουργία του Μουσείου Ολοκαυτώματος Ελλάδος αποτελεί τον κύριο σκοπό της υπό σύσταση Διεθνούς Μη Κερδοσκοπικής Ένωσης. Συγκεκριμένα, πρόκειται να συσταθεί νομικό πρόσωπο «Association Internationale Sans But Lucratif» («Διεθνής Ένωση μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα»), που νομικά είναι ένας συνδυασμός σωματείου και ιδρύματος, με έδρα το Βέλγιο.

Τα ιδρυτικά μέλη της Διεθνούς Μη Κερδοσκοπικής Ένωσης θα είναι ο δήμος Δήμος Θεσσαλονίκης, η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης και το Mémoire de la Shoah Paris, France (Μουσείο Ολοκαυτώματος- Παρίσι, Γαλλία.

Στο χώρο όπου θα αναγερθεί και το Μουσείο Ολοκαυτώματος θα δημιουργηθεί Μητροπολιτικό Πάρκο περίπου 200 στρεμμάτων.

ΠΗΓΗ: www.thestival.gr, 21.2.2019, του Βαγγέλη Κοκολάκου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ: 

Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΤΑΡΗΣ ΠΡΩΤΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ

 

Copyright ΚΙΣ © 2009  - Powered by Netmasters O.E. Designed by David Floroae