Οι κοινωνικές υπηρεσίες για τα θύματα του Ναζισμού υποστηρίζονται με χορηγία της Conference on Jewish Material Claims Against Germany.
Η Conference on Jewish Material Claims Against Germany παρείχε κονδύλια για το Πρόγραμμα Επείγουσας Βοήθειας για τα Θύματα των Ναζί κατ’ εντολήν του United States District Court που έχει την εποπτεία για τα ένδικα μέσα της υπόθεσης RE: Holocaust Victim Assets Litigation (Swiss Banks). 

 

On Line

Έχουμε 3099 επισκέπτες συνδεδεμένους

Log inΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΥΠΕΞ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΛΗΨΗ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΤΩΝ ΑΡΧΕΙΩΝ ΑΡΟΛΣΕΝ PDF Εκτύπωση E-mail

Με την ευκαιρία της ανάληψης της Προεδρίας της Διεθνούς Επιτροπής για τη Διεθνή Υπηρεσία Αναζητήσεων (Αρχεία Arolsen) για το 2019, το Υπουργείο Εξωτερικών διοργάνωσε στις 27 Φεβρουαρίου 2019 στο αμφιθέατρο Γ. Κρανιδιώτη του ΥΠΕΞ, Hμερίδα για την παρουσίαση του έργου του Διεθνούς Κέντρου Τεκμηρίωσης των ναζιστικών διώξεων. Η Ημερίδα άνοιξε με χαιρετισμό του Υφυπουργού Εξωτερικών, Μάρκου Μπόλαρη.

Η Διεθνής Υπηρεσία Αναζητήσεων, η οποία μετονομάστηκε φέτος σε Αρχεία Arolsen (Arolsen Archives) διατηρεί το σημαντικότερο Αρχείο εγκλείστων των ναζιστικών στρατοπέδων, έχοντας ως αποστολή την αναζήτηση στοιχείων σχετικά με την τύχη των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας για λογαριασμό των οικογενειών τους.

Κατά την Ημερίδα έγινε η παρουσίαση των Αρχείων Arolsen στο ελληνικό κοινό, καθώς και των στόχων και πρωτοβουλιών της Ελληνικής Προεδρίας, οι οποίοι συνοψίζονται στην ενίσχυση της διαφάνειας και της δυνατότητας πρόσβασης και επαφής του κοινού με το μοναδικής ιστορικής αξίας υλικό που φυλάσσεται εκεί, στην ανάπτυξη πρωτοβουλιών στο εσωτερικό της χώρας, όπως η απόφαση υπογραφής Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος και των Αρχείων στο Bad Arolsen.

Κατά την Ημερίδα έγιναν τα εγκαίνια της έκθεσης με τίτλο #Stolen Memory εντός χώρων του ΥΠΕΞ με αντικείμενα (και Ελλήνων πολιτών) εγκλείστων των ναζιστικών στρατοπέδων που καταβάλλεται προσπάθεια να αποδοθούν στις οικογένειές τους, καθώς και έγινε επίδειξη της δυνατότητας τηλε-πρόσβασης στο ψηφιοποιημένο υλικό των αρχειακών φακέλων.

Στην Ημερίδα συμμετείχαν μεταξύ άλλων η διευθύντρια του ITS Φλοριάν Αζουλάϊ, η προεδρεύουσα της Διεθνούς Επιτροπής πρεσβευτής Φωτεινή Τομαή, η διευθύντρια του ΕΜΕ Ζανέτ Μπαττίνου, στελέχη των Αρχείων Άρολσεν που απάντησαν σε ερωτήσεις του κοινού και οι ιστορικοί Στράτος Δορδανάς και Βάιος Καλογριάς.

Εκ μέρους του ΚΙΣΕ στην Ημερίδα συμμετείχε ο Α΄ Αντιπρόεδρος κ. Βενιαμίν Αλμπάλας.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΥΠΕΞ, 28.2.2019

 

Copyright ΚΙΣ © 2009  - Powered by Netmasters O.E. Designed by David Floroae