**ΚΡΑΤΗΣΤΕ ΤΙΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ**

Η Πρεσβεία του Μεγάλου Δουκάτου του Λουξεμβούργου στην Ελλάδα, σε συνεργασία με τον Δήμο Βέροιας, την ελληνική αντιπροσωπεία της Διεθνούς Συμμαχίας Μνήμης για το Ολοκαύτωμα (IHRA),  το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος, το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος και την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία ΟΜΟΡΦΗ ΕΛΛΑΔΑ, παρουσιάζουν στη Βέροια στις 22.9.2019, την εκδήλωση μνήμης για τους τετρακόσιους εξήντα Εβραίους, θύματα του Ολοκαυτώματος κατά τη περίοδο 1943-1944, με τίτλο «Η Μνήμη του Νήματος» Βασισμένο σε μία ιδέα της Σοπράνο Σόνιας Θεοδωρίδου, εμπνευσμένη από την ταινία «Memory of the thread» του Γιώργου Λιόλιου.

Μία σιωπηλή πορεία μνήμης που θα ξετυλίξει ένα κόκκινο νήμα, ακολουθώντας τη πορεία των μελλοθάνατων της εβραϊκής κοινότητας της Βέροιας - μια πορεία τριών χιλιομέτρων από την εβραϊκή συνοικία, έως τον Σιδηροδρομικό Σταθμό της Βέροιας, όπου τους περίμεναν βαγόνια που θα τους οδηγούσαν στο θάνατο.

Η πορεία θα ολοκληρωθεί στον σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης, με ένα μεγάλο κονσέρτο από τη διεθνούς φήμης Σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου, τον τσελίστα και συνθέτη από το Λουξεμβούργο André Mergenthaler, χορωδίες, την ορχήστρα Mobile, υπό τη μουσική διεύθυνση του Μαέστρου Θεόδωρου Ορφανίδη. Η εκδήλωση θα πλαισιωθεί από σειρά πολιτιστικών δράσεων που θα ξεκινήσουν από το πρωί του Σαββάτου 21 Σεπτεμβρίου 2019 και θα ολοκληρωθούν το βράδυ της Κυριακής 22.9.19. Οι εκδηλώσεις θα περιλαμβάνουν: αποκαλυπτήρια Μνημείου στο τ. εβραϊκό νεκροταφείο, την έκθεση του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος «Κρυμμένα Παιδιά στην Ελλάδα της Κατοχής», επίσκεψη στην ιστορική Συναγωγή της Βέροιας και στην εβραϊκή συνοικία Μπαρμπούτα.

Με την υποστήριξη της Πρεσβείας του Ισραήλ και της Ιεράς Μητρόπολης Βέροιας, Ναούσης και Καμπανίας.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ