Οι κοινωνικές υπηρεσίες για τα θύματα του Ναζισμού υποστηρίζονται με χορηγία της Conference on Jewish Material Claims Against Germany.
Η Conference on Jewish Material Claims Against Germany παρείχε κονδύλια για το Πρόγραμμα Επείγουσας Βοήθειας για τα Θύματα των Ναζί κατ’ εντολήν του United States District Court που έχει την εποπτεία για τα ένδικα μέσα της υπόθεσης RE: Holocaust Victim Assets Litigation (Swiss Banks). 

 

On Line

Έχουμε 2864 επισκέπτες συνδεδεμένους

Log inΔιεθνές Θερινό Σχολείο 2019: "Πολιτισμικό Τραύμα: Ολοκαύτωμα και Γενοκτονίες στην Ανατολή" PDF Εκτύπωση E-mail

Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου -Τμήμα Κοινωνιολογίας- οργανώνει στη διάρκεια του καλοκαιριού το Διεθνές Θερινό Σχολείο σε ένα από τα μεγάλα νησιά του Αιγαίου.

Για το 2019 το Σχολείο πραγματοποιήθηκε 20-25 Αυγούστου, στη Σκάλα Καλλονής, στη Λέσβο, με θέμα "Πολιτισμικό Τραύμα: Ολοκαύτωμα και Γενοκτονίες στην Ανατολή", και εξέτασε τη θρησκευτική διάσταση του πολιτισμικού τραύματος και τον τρόπο με τον οποίον η θρησκεία των θυμάτων γενοκτονίας επηρεάζει το πώς συλλαμβάνεται η θηριωδία που υπέστησαν, και τη διαδικασία της επούλωσης του τραύματος στα πλαίσια της κοινοτικής ζωής τους.

Λόγω της ιδιαιτερότητας και του ενδιαφέροντος του θέματος ο Καθηγητής Μανούσος Μαραγκουδάκης, διευθυντής και εμψυχωτής του θεσμού των Θερινών Σχολείων, απηύθυνε σχετική πρόσκληση στο ΚΙΣΕ για εκπροσώπηση και συμμετοχή. Ο Α' Αντιπρόεδρος Βενιαμίν Αλμπάλας έλαβε μέρος ως εκπρόσωπος του ΚΙΣΕ το διήμερο 21-22 Αυγούστου και ύστερα από σχετική πρόταση του υπευθύνου για το Θερινό Σχολείο παρουσίασε τη βιωματική του εξιστόρηση ως "κρυμμένο παιδί" και επιζών της Κατοχής.

Το Θερινό Σχολείο του 2019 περιλάμβανε τρεις ενότητες: α) Την Ποντιακή Κοινότητα της Μικράς Ασίας, β) Την Κοινότητα των Γιαζίντι και γ) Την Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης (ομιλητές: Μαρία Καβάλα, πανεπιστημιακός του ΑΠΘ και Δρ. Πωλ Χάγουελ, ΙΗRA).

Προσκεκλημένοι ομιλητές, ακαδημαϊκοί και μη, από την Ελλάδα, το εξωτερικό και το Γιάντ Βασέμ ανέπτυξαν το θέμα τους στα αγγλικά σε ένα ακροατήριο  μεταπτυχιακών φοιτητών, Ελλήνων και ξένων.

Ο Δρ Πωλ Χάγουελ ανέπτυξε το θέμα “Jewish Greeks of Thessaloniki in the wake and lingering turbulence of the Holocaust”, δίνοντας το ιστορικό και κοινωνικό περίγραμμα της γενοκτονίας των Εβραίων της Θεσσαλονίκης αλλά και τις απολήξεις του τραύματος στη μεταπολεμική ιστορία. Με ειδική μνεία στο έργο του IHRA, ο Δρ. Χάγουελ αναφέρθηκε στα αξιόλογα επιτεύγματα των τελευταίων χρόνων για την συμπερίληψη του Ολοκαυτώματος στην εθνική αφήγηση.

Ο Βεν. Αλμπάλας εστίασε την ομιλία του στις εμπειρίες του από την εποχή της γερμανικής κατοχής, στη μοναδικότητα του Ολοκαυτώματος και στην ανάγκη διαιώνισης της μνήμης. Στην ευχαριστήρια επιστολή του στον Βεν. Αλμπάλα για τη συμμετοχή του ο Καθηγητής Μαραγκουδάκης έγραψε μεταξύ άλλων "Η παρουσία σας και η παρουσίασή σας σημάδεψαν το γεγονός".

 

Copyright ΚΙΣ © 2009  - Powered by Netmasters O.E. Designed by David Floroae