Απόψε, 9 Νοεμβρίου 2019, θυμόμαστε τη θλιβερή εκείνη νύκτα της 9ης Νοεμβρίου 1938 που στη Γερμανία του Αδόλφου Χίτλερ έγινε το πρώτο μαζικό πογκρόμ κατά των Εβραίων.

Εκείνη τη νύκτα, ο κόσμος δεν άκουσε τους ήχους των κρυστάλλων. Ο κόσμος αδιαφόρησε. Αφορούσε μόνο στους Εβραίους! Η «Νύκτα των Κρυστάλλων» όμως ήταν η απαρχή της θηριωδίας του Ναζισμού που προκάλεσε τον βιομηχανοποιημένο θάνατο 6.000.000 Εβραίων και εκατομμυρίων άλλων θυμάτων του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας.

Παρά την απόλυτη καταστροφή, ο κόσμος δεν διδάχθηκε ότι ο Αντισημιτισμός μπορεί να ξεκινάει εναντίον των Εβραίων, δεν σταματάει όμως στους Εβραίους. Απειλεί την ίδια τη ζωή και την υπόσταση κάθε ανθρώπου και επιχειρεί να επιβάλει την απανθρωπιά, παραβιάζοντας κάθε αξία ανθρωπισμού.  

Χαιρετίζουμε λοιπόν την ανακοίνωση του Έλληνα Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη ότι η Ελλάδα υιοθετεί τους ορισμούς του Αντισημιτισμού και της Άρνησης του Ολοκαυτώματος όπως ψηφίστηκαν από τις χώρες μέλη του IHRA (Διεθνής Συμμαχία για την Μνήμη του Ολοκαυτώματος, στην οποία μετέχει και η χώρα μας) και την ενσωμάτωσή τους στη νομοθεσία και την εκπαίδευση. Σήμερα, στην 81η επέτειο της «Νύκτας των Κρυστάλλων», η Ελλάδα έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα: ότι η χώρα μας στέκεται απέναντι στον αντισημιτισμό, στο φανατισμό και τη ξενοφοβία.       

Αθήνα, 9 Νοεμβρίου 2019

Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος