Οι κοινωνικές υπηρεσίες για τα θύματα του Ναζισμού υποστηρίζονται με χορηγία της Conference on Jewish Material Claims Against Germany.
Η Conference on Jewish Material Claims Against Germany παρείχε κονδύλια για το Πρόγραμμα Επείγουσας Βοήθειας για τα Θύματα των Ναζί κατ’ εντολήν του United States District Court που έχει την εποπτεία για τα ένδικα μέσα της υπόθεσης RE: Holocaust Victim Assets Litigation (Swiss Banks). 

 

On Line

Έχουμε 3597 επισκέπτες και 2 μέλη συνδεδεμένους

Log inΣΥΣΤΑΣΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ ΤΩΝ ΕΠΙΔΙΚΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΟΠΑΙΕ PDF Εκτύπωση E-mail

Με την από 26.11.2019 απόφαση του υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα επαναλειτουργεί, με νέα σύνθεση, η Ειδική Επιτροπή για την καταγραφή και αξιολόγησητων επίδικων ακινήτων ανά την επικράτεια που είτε είχαν εγκαταλειφθεί από Έλληνες Ισραηλίτες, είτε ανήκαν σε Έλληνες Ισραηλίτες και απωλέσθηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου, ως συνέπεια των φυλετικών διωγμών, χωρίς να αφήσουν κληρονόμους και τα οποία περιήλθαν στο Ελληνικό Δημόσιο

Ο αρχικός διορισμός της Επιτροπής είχε γίνει τον περασμένο Απρίλιο, με απόφαση του τότε υπουργού Οικονομικών Ε. Τσακαλώτου. Το έργο της Επιτροπής διακόπηκε μετά τις εκλογές και την αλλαγή των κυβερνητικών στελεχών που μετείχαν σε αυτή. Με την νέα υπουργική απόφαση επαναδραστηριοποιείται η εν λόγω Επιτροπή το έργο της οποίας αναμένεται να αποκαταστήσει το ιστορικό δίκαιο. Από πλευράς Ελληνικού Εβραϊσμού στην Επιτροπή μετέχουν ο Πρόεδρος του ΚΙΣΕ Δαυίδ Σαλτιέλ και ο Πρόεδρος του ΟΠΑΙΕ Δαυίδ Ταραμπουλούς.

Επικεφαλής της Επιτροπής τέθηκε η Γενική Γραμματέας Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας του υπουργείου Οικονομικών, Αθηνά Καλύβα.

Η Επιτροπή θα έχει διπλή αποστολή: Αφενός θα αναλάβει την καταγραφή των επίδικων ακινήτων που διεκδικούνται από τον Οργανισμό Περιθάλψεως και Αποκατάστασης Ισραηλιτών Ελλάδος, αφετέρου θα εισηγηθεί την εξωδικαστική επίλυση των σχετικών διαφορών.

Για να γίνει αυτό θα υπάρξει αρχικά αναλυτική καταγραφή των επίδικων ακινήτων και μελέτη και εξέταση των επικαλούμενων από το Ελληνικό Δημόσιο και τον ΟΠΑΙΕ τίτλων ιδιοκτησίας τους ανά την επικράτεια. Θα ακολουθήσει η σύνταξη έκθεσης, στην οποία θα διατυπώνονται σαφώς τόσο τα συμπεράσματα σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς των ακινήτων, την πραγματική κατάσταση και την αξία τους, όσο και οι σχετικές προτάσεις για την εξωδικαστική επίλυση της υφιστάμενης διαφοράς.

Η εν λόγω έκθεση θα υποβληθεί στον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα.

ΠΗΓΗ: Στοιχεία από άρθρο στην ιστοσελίδα CNN Greece, 26.11.2019

 

Copyright ΚΙΣ © 2009  - Powered by Netmasters O.E. Designed by David Floroae