Ο Πρόεδρος του ΚΙΣΕ και της Ι.Κ. Θεσσαλονίκης Δαυίδ Σαλτιέλ, ήταν ο κεντρικός εισηγητής της έκτης εκδήλωσης της σειράς διαλέξεων του Κέντρου Νέου Ελληνισμού (CeMoG), του Ελεύθερου Πανεπιστήμιου του Βερολίνου, που έγινε στις 28.11.2019, στο κατάμεστο αμφιθέατρο του κτιρίου Χένρι Φορντ του πανεπιστημίου.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο Διευθυντής του Κέντρου Νέου Ελληνισμού Μίλτος Πεχλιβάνος και ο Πρέσβης της Ελλάδας στη Γερμανία Θεόδωρος Δασκαρόλης.

Ο Πρόεδρος του ΚΙΣΕ ανέπτυξε το θέμα «Οι Εβραίοι της Ελλάδας: Ιστορία, αντισημιτισμός και συλλογική μνήμη» αναφερόμενος στην ιστορία και τον πολιτισμό των Εβραίων της Ελλάδας και ειδικότερα της μεγαλύτερης προπολεμικά εβραϊκής κοινότητας της Θεσσαλονίκης. Παράλληλα εστίασε στη δημόσια ιστορία του Ολοκαυτώματος, στις σύγχρονες μορφές του αντισημιτισμού, τις σχέσεις των Εβραίων της Ελλάδας με την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας και στο πρότζεκτ της κατασκευής του Μουσείου Ολοκαυτώματος της Ελλάδας, που εξελίσσεται στη Θεσσαλονίκη, με συγχρηματοδότηση της Γερμανίας.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τραγούδια από τη σεφαρδίτικη μουσική παράδοση με τη συμμετοχή της σοπράνο Μαριάντζελας Χατζησταματίου και του Codex Ensemble με τους Κωστή Παπάζογλου (φλογέρα), Μαρίνη Πεϊκίδου (βιόλα), Νίκο Παναγιωτίδης (κιθάρα).

Στα έξι χρόνια λειτουργίας του το Κέντρο Νέου Ελληνισμού, σε συνεργασία με την έδρα Νεοελληνικών Σπουδών του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Βερολίνου,  έχει επιδείξει αξιόλογο ακαδημαϊκό έργο ενώ λειτουργεί ως γέφυρα πολιτισμού μεταξύ Ελλάδος και Γερμανίας, προβάλλοντας τον ελληνικό πολιτισμό στη Γερμανία.