Οι κοινωνικές υπηρεσίες για τα θύματα του Ναζισμού υποστηρίζονται με χορηγία της Conference on Jewish Material Claims Against Germany.
Η Conference on Jewish Material Claims Against Germany παρείχε κονδύλια για το Πρόγραμμα Επείγουσας Βοήθειας για τα Θύματα των Ναζί κατ’ εντολήν του United States District Court που έχει την εποπτεία για τα ένδικα μέσα της υπόθεσης RE: Holocaust Victim Assets Litigation (Swiss Banks). 

 

On Line

Έχουμε 4920 επισκέπτες συνδεδεμένους

Log inΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΙΣΜΟΥ: 2η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ WGAS ΣΤΗΝ ΚΟΜΙΣΙΟΝ & EJC DIRECTORS’ MEETING ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ PDF Εκτύπωση E-mail

Η 2η Συνάντηση της Ομάδας Εργασίας για την Εφαρμογή της Απόφασης του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Μάχη κατά του Αντισημιτισμού (WGAS) έγινε στις Βρυξέλλες, στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στις 10 και 11 Δεκεμβρίου 2019, με θέμα «Η Εκπαίδευση γύρω από την εβραϊκή ζωή, τον αντισημιτισμό και το Ολοκαύτωμα». Στόχος της συνάντησης ήταν η ανταλλαγή καλύτερων πρακτικών και η αλληλοενημέρωση των χωρών – μελών για τα εκπαιδευτικά προγράμματα που ενημερώνουν, εξετάζουν και αντιμετωπίζουν τον αντισημιτισμό. Για τον σκοπό αυτό στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι των Υπουργείων Παιδείας, οι Ειδικοί Απεσταλμένοι για τον Αντισημιτισμό, καθώς και εκπρόσωποι των κεντρικών οργανισμών των Εβραϊκών Κοινοτήτων των χωρών – μελών της Ε.Ε.

Από ελληνικής πλευράς στη συνάντηση συμμετείχαν ο Ειδικός Απεσταλμένος για τον Αντισημιτισμό και επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στον IHRA Δρ. Ευστάθιος Λιανός – Λιάντης, εκ μέρους του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων η κα Βασιλική Καρκάνη και εκ μέρους του ΚΙΣΕ ο Διευθυντής κ. Ηλίας Φρεζής, ο οποίος συμμετείχε και στο Φόρουμ Διευθυντών του Ευρωπαϊκού Εβραϊκού Συνεδρίου (EJC), που προηγήθηκε της συνάντησης στην Κομισιόν.

Το πρωί της 10ης Δεκεμβρίου 2019 ξεκίνησε η συνάντηση Διευθυντών του EJC με ενημερώσεις των εβραϊκών κοινοτήτων για τις δράσεις τους στο θέμα του αντισημιτισμού και της εκπαίδευσης. Ακολούθησε το συνέδριο με θέμα «Μετά το Halle: από τα λόγια στα έργα κατά του αντισημιτισμού», που συνδιοργάνωσαν το EJC με το WGAS, με τη συμμετοχή ευρωβουλευτών και ειδημόνων για τον αντισημιτισμό. Από ελληνικής πλευράς παρέστη η ευρωβουλευτής κα Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου. Τις εργασίες του συνεδρίου χαιρέτισε η προεδρεύουσα του WGAS, ευρωβουλευτής Καρολίνα Εντστάντλερ, ενώ κεντρικοί ομιλητές ήταν η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάϊνεν και ο πρόεδρος του EJC Μοσέ Κάντορ. Το συνέδριο έκλεισε με ομιλία του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σάσολι.

Στις 11.12.2019 έγιναν οι εργασίες της 2ης Συνάντησης του WGAS με θέμα την εκπαίδευση. Την έναρξη των εργασιών κήρυξε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, ο οποίος, μεταξύ άλλων, έκανε ειδική  μνεία στην προσωπική του ευαισθητοποίηση στο θέμα του Ολοκαυτώματος και του αντισημιτισμού αναφέροντας τη γενέτειρά του Θεσσαλονίκη, με την πλούσια σεφαραδίτικη παράδοση και τον αφανισμό του μεγαλύτερου μέρους του εβραϊκού πληθυσμού κατά το Ολοκαύτωμα. Στη συνέχεια, οι εθνικές αντιπροσωπείες αντάλλαξαν απόψεις για τα προγράμματα που εφαρμόζουν στις χώρες τους και συζήτησαν για τις προοπτικές ανάπτυξής τους, αλλά και για την αξιοποίηση των εκπαιδευτικών εργαλείων που διατίθενται από τους διεθνείς οργανισμούς. Η εκπρόσωπος του Ελληνικού Υπουργείου Παιδείας παρουσίασε τις δράσεις που υλοποιούνται στην Ελλάδα με τη συνεργασία του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος, που αναπτύσσονται σε δύο επίπεδα: στην κατάρτιση των εκπαιδευτικών και στην ενασχόληση των μαθητών με το Ολοκαύτωμα και την τοπική εβραϊκή ιστορία.

Διαβάστε σχετικά:

- Στον ιστότοπο του EJC: EJC holds DirectorsMeeting, 10.12.2019

- H ομιλία του Μαργαρίτη Σχοινά Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

- Η ομιλία του προέδρου του EJC Μοσέ Κάντορ

- ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΣΗΜΤΙΣΜΟΥ (6.12.2018)

 

Copyright ΚΙΣ © 2009  - Powered by Netmasters O.E. Designed by David Floroae